שתף קטע נבחר

בחירות, מכות, שלילת סמכויות: קטלוניה, כל התרחישים

ראש ממשלת ספרד יכנס בשבת את הקבינט כדי להפעיל את סעיף 155 לחוקה, המאפשר לשלול מקטלוניה את האוטונומיה שלה - כעונש על הכרזת העצמאות. הפרלמנט במדריד יצביע על כך בתוך ימים - אבל גם לנשיא קטלוניה יש בשרוול כמה תרגילים. הנה כל האפשרויות

ספרד הודיעה אתמול (יום ה') כי בימים הקרובים תוציא לדרך את התהליך שבמסגרתו תושעה האוטונומיה שממנה נהנה במשך שנים חבל קטלוניה העשיר שבצפון-מזרח המדינה. כעונש על כך שהנהגת החבל מסרבת לחזור בה מכוונתה להכריז על עצמאות ולפרוש מספרד, תשלול הממשלה המרכזית במדריד את סמכויות הרשויות שם – ותיקח אותן לעצמה.

200 אלף מפגינים. תומכי העצמאות בברצלונה, השבוע (צילום: AP) (צילום: AP)
200 אלף מפגינים. תומכי העצמאות בברצלונה, השבוע(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ההחלטה של ממשלת ספרד עשויה להעמיק עוד יותר את הטלטלה העוברת על הכלכלה הרביעית בגודלה בגוש האירו. ברצלונה, בירת האזור האחראי לחמישית מהתוצרת הכלכלית של ספרד, עומדת לעבור לשלטונה הישיר של מדריד לראשונה ב-40 שנותיה של ספרד כמדינה דמוקרטית. הנה ההתרחשויות שעשויות להירשם בימים הקרובים:

 

סעיף 155

ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי יקיים בשבת ישיבת קבינט ובה הוא יכריז על הפעלת סעיף 155 של חוקת ספרד, שגובשה ב-1978. הסעיף הזה מאפשר לממשלת ספרד לקחת לידיה את השליטה בכל אחד מ-17 המחוזות האוטונומיים אם הם מפירים את החוק. שום מנהיג ספרדי לא נאלץ מעולם להפעיל את הסעיף הזה, אבל ראחוי כבר אמר בשבועות האחרונים שהפעלתו היא דבר מוצדק כעת משום שקטלוניה הפרה את החוק בהחלטתה לקיים את משאל העם על עצמאות קטלוניה ב-1 באוקטובר.

 

החוקים הנוגעים לנטילת סמכויותיה של הממשלה המחוזית של קטלוניה מעורפלים, אבל מבחינה תיאורטית החוק מאפשר למדריד להדיח את כל הנהגת קטלוניה ולמנות במקומה שדרת שלטון חדשה, להשתלט על כוחות המשטרה ועל ענייניה הכספיים הפנימיים של קטלוניה – ולהכריז על בחירות בזק במחוז.

נשיא קטלוניה פוג'דמון. יכול להכריז בעצמו על בחירות (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא קטלוניה פוג'דמון. יכול להכריז בעצמו על בחירות(צילום: AP)

הפעלת סעיף 155 עשויה להחריף עוד יותר את העימות עם הבדלנים בקטלוניה, אבל ראחוי אומר כי הוא זוכה לתמיכה נרחבת מהמפלגות האחרות בספרד. הוא דחה את כל קריאותיו של נשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון לנהל משא ומתן. מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר בספרד כבר הודיעה כי היא תומכת לגמרי בהפעלת סעיף 155 על-ידי הממשלה במדריד, אך הדגישה כי יש להפעיל את הסעיף הזה "באופן מידתי".

 

ממשלת ספרד אומרת כי לא תשעה מיד את המעמד האוטונומי של קטלוניה, אלא תציג במקום זאת דרישות ספציפיות לממשלת קטלוניה בכל הנוגע לעמידה בחוקי ספרד. כך או כך, מרגע שממשלת ספרד תחליט להפעיל את סעיף 155 יידרשו כמה ימים עד שהוא ייכנס לתוקף. לשם הפעלתו יש לקיים הצבעה בבית העליון של הפרלמנט הספרדי. למפלגתו של ראש הממשלה ראחוי יש רוב בבית הזה.

 

בחירות אזוריות

רוב הפרשנים מעריכים שהמשבר ייפתר רק על-ידי קיום בחירות מקומיות חדשות בקטלוניה. ראש ממשלת ספרד ראחוי יכול להחליף את ממשלת קטלוניה בשורה של פוליטיקאים או טכנוקרטים – ואז לקיים בחירות מקומיות חדשות בתוך שלושה חודשים. מנגד, נשיא קטלוניה פוג'דמון יכול להכריז בעצמו על בחירות חדשות כדי למנוע מצב שבו ממשלת ספרד משתלטת על זרועות ממשל מסוימות. עד שיתקיימו בחירות כאלה הוא ימשיך לכהן כנשיא קטלוניה – אבל כל סמכויותיו יוקפאו.

ראש ממשלת ספרד ראחוי. תמיכה אפילו מהאופוזיציה (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש ממשלת ספרד ראחוי. תמיכה אפילו מהאופוזיציה(צילום: AP)

קואליציה שברירית

פוג'דמון התעלם מדרישתו של ראחוי לקבל הבהרות על ההצהרה שלו ב-10 באוקטובר שלפיה הוא מבקש מהפרלמנט הקטלאני מנדט להכריז על עצמאות – אך להשעות את הכרזת העצמאות עד לקיום משא ומתן עם מדריד. פוג'דמון אמר שאם מדריד לא תיסוג מדרישתה ממנו – הוא עשוי להביא את סוגיית הפרישה מספרד להצבעה רשמית בפרלמנט הקטלאני.

 

פוג'דמון מתמודד עם לחץ של גורמים מהקואליציה שלו הדורשים ממנו להכריז על עצמאות – כולל במפלגה השנייה בגודלה בפרלמנט הקטאלני. מפלגת השמאל הקיצוני CUP, התומכת ביציאה לעצמאות, מחזיקה רק 10 מושבים בפרלמנט הקטלאני – אבל יכולה להפיל את ממשלתו של פוג'דמון אם היא תפרוש מהקואליציה במחאה על עיכובה של הכרזת העצמאות. במצב כזה יוכרזו בחירות חדשות.

 

קו נוקשה

במהלך משאל העם על עצמאות קטלוניה ב-1 באוקטובר אירעו עימותים אלימים בין שוטרים שנשלחו לסכל את המשאל לבין תומכי העצמאות. יותר מ-900 בני אדם נפצעו. כעת ראחוי צריך להיזהר בכל הנוגע להפעלת כוח, אבל נראה שספרדים רבים תומכים גם בנקיטת קו נוקשה שכזה על-ידי ממשלתו וכוחות הביטחון של נגד הבדלנים.

העימותים במהלך משאל העם ב-1 באוקטובר. יותר מ-900 נפצעו (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
העימותים במהלך משאל העם ב-1 באוקטובר. יותר מ-900 נפצעו(צילום: gettyimages)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

לפי סקר שנערך לאחרונה ושנחשב לאמין, מספר הספרדים המודאגים מהמצב בקטלוניה שילש את עצמו בחודש ספטמבר (לעומת מספרם בחודש אוגוסט). בתחילת ספטמבר, נזכיר, הצביע הפרלמנט הקטלאני בעד קיום משאל עם על עצמאות החבל. אף שרוב הספרדים אומרים שיש להם רגשות פטריוטיים הן כלפי המחוז שבו הם גרים והן כלפי מדינת ספרד ככלל, 66% מהספרדים מאמינים לפי הסקר הזה שראחוי צודק בהחלטתו שלא לתת אוטונומיה נרחבת יותר ל-17 המחוזות האוטונומיים של ספרד. בקרב תומכי מפלגתו של ראחוי שיעורם של התומכים בהחלטתו זו גבוה עוד יותר – 86%.

 

עם זאת, החשש מתסיסה קטלאנית מוגברת נותרת בעינה. רק השבוע הפגינו כ-200 אלף איש בברצלונה בעקבות מעצרם של שניים ממובילי התנועה למען עצמאות קטלוניה, ובשבת הקרובה אמורות להיערך הפגנות מחאה נוספות.


פורסם לראשונה 19/10/2017 23:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפגנה בעד עצמאות קטלוניה
צילום: רויטרס
מומלצים