שתף קטע נבחר

סרטן השד: למה בפריפריה נבדקות פחות

סרטן השד לא מתחשב בכתובת כשהוא תוקף, אבל הסיכוי לטפל בו בזמן — דווקא כן. מחקר חדש מגלה שנשים בפריפריה פחות מודעות לחשיבות הגילוי המוקדם של סרטן השד בהשוואה לחברותיהן ממרכז הארץ. אחת הסיבות: בפריפריה פחות רופאים מפנים לבדיקה

אוקטובר הוורוד אמור להעלות את המודעות לסרטן השד, אבל האם הנשים הישראליות אכן הולכות להיבדק? עמותת "אחת מתשע" ערכה, באמצעות פאנלס, מחקר בנושא, ונראה שהתשובה לשאלה לא מעודדת במיוחד.

  

מהמחקר, שבו השתתפו 411 נשים בגילי 65-30, עולה בבירור כי בפריפריה המודעות לחשיבות הבדיקה והגילוי המוקדם של סרטן השד נמוכה בהשוואה למרכז. כ־52% מהנשים המתגוררות בפריפריה אינן נוהגות להיבדק אצל כירורג שד לגילו מוקדם, בעוד שבאזור תל־אביב והמרכז הנתון צונח ל־43% בלבד. 14.9% מהנשים בפריפריה אף השיבו כי אינן מתכוונות להיבדק גם בעתיד, לעומת 8.1% מאזור תל־אביב והמרכז.

 

באשר לשאלה האם הופנית על ידי רופא (משפחה, נשים או אחר) להיבדק אצל כירורג שד, 38.6% מהנשים בפריפריה השיבו כי לא הופנו מעולם, לעומת 25.6% באזור המרכז. נתון נוסף שעלה במחקר מגלה שנשים בעלות השכלה אקדמית נוטות להיות יותר אקטיביות — 32.3% מקרב הנשים האקדמאיות יזמו בעצמן בקשה להיבדק אצל כירורג שד, לעומת 22.2% בלבד מקרב נשים בעלות השכלה תיכונית ומטה.

 

 ( ) ( )

 

הסיבות הבולטות שבגללן נשים נוטות שלא להיבדק הן חוסר צורך לדעתן (27.7%), רתיעה מהבדיקה ה"לא נעימה" (19.7%), המתנה ארוכה לתור (16.3%) ופחד מהתוצאות (12.7%). בדיקת שד קלינית היא בדיקה ידנית שמבוצעת על ידי כירורג שד. אם מתגלה ממצא חשוד בשד אחד או בשני השדיים, ניתן להפנות את המטופלת להמשך בירור כשלרוב מדובר על בדיקת ממוגרפיה. הבדיקה לא כרוכה בכאב, היא מבוצעת באמצעות מישוש של השד והתבוננות בו ואינה פולשנית בשום צורה.

 

"בארץ יש כ־5,200 חולות חדשות מדי שנה, מתוכן כרבע צעירות מתחת לגיל 50. גילוי מוקדם מוביל לריפוי מלא מהמחלה ב־92% מהמקרים", אומרת סיגל רצין, מנכ"לית עמותת "אחת מתשע". "למרות זאת קרוב למחצית מנשות ישראל ציינו כי אינן נוהגות כיום להיבדק אצל כירורג שד. זוהי קריאת השכמה למערכת הבריאות להפנות נשים לבדיקה פשוטה, שעשויה להציל את חייהן".

 

היום (ג') יתקיים כנס מיוחד בכנסת לקידום ולהעלאת המודעות לגילוי מוקדם של המחלה. ח"כ רויטל סויד שיזמה את הכנס אמרה ל"ידיעות אחרונות": "משרד הבריאות חייב להפנים שרופאי משפחה ורופאי נשים יכולים להציל חיי נשים. אני קוראת לשר הבריאות יעקב ליצמן להטמיע במערכת הבריאות את ההמלצות, שיאפשרו לנו להגיע לכל אישה כבר בגיל צעיר ולהתאים לכל אחת ואחת שגרת בדיקות בכפוף לרמת הסיכון שלה".

 

האיתור המוקדם משמעותי בייחוד נוכח ההתקדמות המתמדת במחקר. רק אתמול פורסם מחקר בינלאומי פורץ דרך החושף 72 שינויים גנטיים חדשים המעודדים התפתחות סרטן השד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סרטן השד. בפריפריה נבדקות פחות
צילום: shutterstock
עו"ד רויטל סויד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים