שתף קטע נבחר

השחיתות בנתיבי ישראל: אישומים בדרך נגד 30 חשודים

כשנתיים אחרי התפוצצות הפרשה, שבמרכזה חשדות חמורים לשוחד במיליוני שקלים בחברה הממשלתית האחראית לפיתוח תשתיות הכבישים, קיבלו 30 מהמעורבים זימון לשימוע לפני העמדה לדין. בין החשודים: שני מנכ"לים לשעבר בחברה וכן חבר כנסת לשעבר מהליכוד

 

משרדי נתיבי ישראל באור יהודה (צילום: אסף מגל) (צילום: אסף מגל)
משרדי נתיבי ישראל באור יהודה(צילום: אסף מגל)

המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הודיעה היום (ג') ל-30 חשודים בפרשת השחיתות בחברת נתיבי ישראל (פרשה 618) כי נשקלת העמדתם לדין בכפוף לשימוע, בגין עבירות מתחום טוהר המידות, המיסים, הלבנת ההון ועוד - כל אחד לפי חלקו. כמו כן הועברה הודעה דומה ל-13 חברות בגין מעורבותן בפרשה.

 

בחקירת היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) ביחידה להב 433, בסיוע מחלקת חקירות מכס ומע"מ תל אביב ברשות המיסים והרשות לאיסור הלבנת הון, עלו חשדות לעבירות שבוצעו בחברה הממשלתית, שבעבר נקראה מע"צ.

 

נגד החשודים גובשה תשתית ראייתית לכאורה להתנהלות פלילית ולשחיתות עמוקה שהייתה נהוגה בחברת נתיבי ישראל במשך יותר מעשור, במעורבות של מנהלים ועובדים ברבדים שונים בחברה, וכן במעורבותם של מתכננים, קבלנים ונותני שירות אחרים לחברה.

 

במסגרת פרשיות המשנה חשוד חבר הכנסת לשעבר מטעם הליכוד מיכאל גורלובסקי כי הוא וגיסו אלכס אקרמן נתנו שוחד לגורמים בחברת נתיבי ישראל. בתמורה לתשלומי השוחד פעלו עובדי נתיבי ישראל כדי להקצות עבודות ופרויקטים לחברות התכנון שבבעלותו ובשליטתו של גורלובסקי. עוד חשוד גורלובסקי כי הציג מצגי שווא לפני נתיבי ישראל ביחס לשליטתו בחברה מסוימת וכן מצגי שווא ביחס לכשירות עובדיו. עקב מצגים אלו נכנסו החברות שבשליטתו במרמה למאגרי הספקים של נתיבי ישראל.

 

אלכס ויז'ניצר, לשעבר מנכ"ל חברת נתיבי ישראל, חשוד בלקיחת שוחד, סחיטה באיומים, הלבנת הון ועבירות על פקודת מס הכנסה. לפי החשד, ויז'ניצר קיבל שוחד מחברה קבלנית בשנים 2010-2004. בתמורה לתשלומי השוחד פעל ויז'ניצר במסגרת תפקידו לאשר תשלומים מנתיבי ישראל אל אותה חברה. עוד מיוחס לויז'ניצר חשד כי בשנת 2010 דרש תשלומי שוחד מחברת ניהול פרויקטים מובילה שנתנה שירותים לנתיבי ישראל, ואף הורה לה להעביר תשלומים אלו באמצעות ספק אחר של נתיבי ישראל שמקורב אליו.

 

ח"כ לשעבר גורלובסקי. חשוד במתן שוחד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ח"כ לשעבר גורלובסקי. חשוד במתן שוחד(צילום: מוטי קמחי)

 

שי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל, חשוד במרמה והפרת אמונים, יחד עם עוזרו בחברה, גולן דוידי. לפי החשד, השניים פעלו כדי להעסיק את ישראל יהושע כספק של נתיבי ישראל, וזאת לבקשת אלכס ויז'ניצר ועל אף ששירותיו של יהושע לא נדרשו בפועל בחברת נתיבי ישראל.

 

איגור וגנפלד, לשעבר עובד בחברה, חשוד כי במסגרת תפקידו נהג לקבל שוחד בהיקפים גדולים מ-12 חברות פרטיות שנתנו שירותי תכנון לנתיבי ישראל. בתמורה לתשלומי השוחד סייע וגנפלד לחברות אלו לקבל חוזים ותשלומים מנתיבי ישראל. בעלי החברות נהגו להעביר לווגנפלד כספי שוחד, שסכומם נגזר משווי החוזים שקיבלו מנתיבי ישראל.

 

המנכ"ל לשעבר ויז'ניצר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
המנכ"ל לשעבר ויז'ניצר(צילום: ירון ברנר)

שמעון בן-דוד, שכיהן כיו"ר ועדת מכרזים מומחים בחברה, חשוד שלקח שוחד מספקים שונים ובתמורה פעל במסגרת תפקידו כדי להקצות לספקים אלו עבודות בנתיבי ישראל.

 

בפרקליטות ציינו כי ההחלטה בעניינם של חשודים נוספים תתקבל בתקופה הקרובה. את הפרשה מלווים עורכי הדין קרן שמיר-עוז, ענת גולדשטיין, מורן ברטפלד וערן זלר מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

 

המנכ"ל לשעבר ברס (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
המנכ"ל לשעבר ברס(צילום: מוטי קמחי)

עו"ד נתי שמחוני ממשרד הרצוג-פוקס-נאמן, שמייצג את אלכס ויז'ניצר, אמר בתגובה: "קיבלנו את ההודעה בדבר שקילת האפשרות להעמיד לדין את מר ויז'ניצר. אנו חדורי אמונה כי בחינה נכונה של הדברים כהווייתם - כפי שנשטח במהלך השימוע - תוביל להחלטה מושכלת של הפרקליטות בדבר סגירתו של התיק".

 

עו"ד אילן כץ, שמייצג את איגור וגנפלד, אמר היום: "מדובר בניסיון להעצים באופן מלאכותי את תפקידו של וגנפלד בחברת נתיבי ישראל, בעוד שסמכויותיו בפועל היו מצומצמות ומוגבלות ולכן לא היה באפשרותו להשפיע על קבלת עבודות כנטען".

 

עו"ד קובי מרגולוב, המייצג את אלכסנדר וגנפלד, מסר שווגנפלד "ממתין בקוצר רוח מזה כשנה לביצוע חיקור דין על ידי גורמי יחידת להב במקום מושבו בגרמניה, ומבקש לאפשר לו לשטוח את טענותיו במלואן, דבר שנמנע ממנו עד כה".

  

עו"ד אייל בסרגליק, שמייצג ארבעה חשודים בפרשה, מסר כי "ממה שידוע לנו במהלך החקירות עלתה טענה של דרישת שוחד מאחד הבכירים בנתיבי ישראל – שסורבה. אנחנו נוכיח כי למרשינו לא היה קשר לחשדות ולא נפל רבב בהתנהלותם".

 

שי ברס מסר באמצעות עו"ד גליה כהן: "אין כל הלימה בין עוצמת הפגיעה בחירותי ובקנייני (כתוצאה מהליכי החקירה האינטנסיביים, המעצר הממושך בן 18 ימים ותפיסת הנכסים החריגה בהיקפה), לבין העובדה שהפרקליטות שוקלת להעמיד אותי לדין, בכפוף לשימוע, בגין עבירה של הפרת אמונים בלבד.

אין גם כל הלימה בין המיקום המרכזי שלו אני זוכה בסיקור העיתונאי, והפגיעה בשמי הטוב כתוצאה מכך, לבין החשדות המיוחסים לי לכאורה. בכוונתי להבהיר במסגרת השימוע את העובדות כהווייתן ולהוכיח שאין כל הצדקה להעמדתי לדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף מגל
משרדי נתיבי ישראל באור יהודה
צילום: אסף מגל
מומלצים