שתף קטע נבחר

בנק ישראל: "מיזוג מזרחי ואיגוד לא יפגע בתחרות"

בדיון שנערך היום בוועדת הכספים אמרה המפקחת על הבנקים, חדווה בר כי: "גם אם יהיה מיזוג לא תהיה פגיעה בתחרות הנדרשת במערכת הבנקאית". יו"ר הוועדה גפני: "אנו חוששים שאם תהיה עסקה זה יהיה מאוחר מדי למנוע פגיעה בעובדים"

למרות החששות שהובעו על ידי חברי הכנסת בוועדת הכספים - לא צפויה התנגדות של רשויות הפיקוח על הבנקים למיזוג הבנקים איגוד ומזרחי-טפחות. כך הובהר היום (ג') בדיון נוסף על ההשלכות הצפויות אם המיזוג יצא לפועל, שערכה הכנסת בנושא.

 

מצדו של הגורם המרכזי שבו תלוי המיזוג – בנק ישראל – הודיעה המפקחת על הבנקים חדווה בר כי "גם אם יהיה מיזוג לא תהיה בו פגיעה בתחרות הנדרשת במערכת הבנקאית", והסבירה: "איגוד לא נידון ולא נתפס כגורם תחרותי באף אחד מהשחקנים האחרים. להיפך. המיזוג יהפוך את איגוד לבנק שלישי בגודלו במשק ובכך יתקרב לשני הגדולים, הפועלים ולאומי, כך שהתחרות רק תגבר".

 

בר אף הדגישה: "אם תהיה עסקת מיזוג אנחנו והממונה על ההגבלים העסקים נצטרך לאשר, אבל ההחלטה הכרוכה במכירת אחזקותיהם באיגוד היא במקרה זה של הבעלים, כפי שמחייב אותם החוק. כמו למשל שלמה אליהו, שכבר 5 שנים עושה מאמצים ולא מצליח, ואנחנו מאריכים לו את היתר המכירה מדי שנה. גם האחרים מעוניינים ולא מצליחים למכור. לפי שעה לא נראה שיש עסקה".

 

המפקחת על הבנקים, חדווה בר (צילום: רון קדמי) (צילום: רון קדמי)
המפקחת על הבנקים, חדווה בר(צילום: רון קדמי)

"איגוד הוא בנק קטן שלא גדל"

 בר התייחסה גם לדרישת הח"כים להגן על ביטחונם של עובדי איגוד: "העובדים חשובים לי ואני מצפה שאם יהיה מיזוג, יתנהגו עם העובדים בשני הבנקים בצורה מכובדת כפי שנוהגים בבנקים בכל תהליך של התייעלות מרצון. כאן אני כבר יודעת כי זו הכוונה לפחות של בעלי המזרחי-טפחות. כל פרישה תהיה מדודה לאורך זמן ותיעשה בהוגנות כלפי העובדים".

 

כאן הוסיפה בר בתשובה לח"כים ששאלו מדוע לא יציעו למכור את מניות הבנק בבורסה, כי אין ביקוש למניות והסחירות מאד מצומצמת. "עשינו חישוב כי אפילו אם רק אליהו יצטרך למכור את חלקו, מהלך זה בלתי אפשרי וייקח לפחות 3 שנים".

 

המפקחת גילתה כי "אפילו אני ניסיתי לסייע ושוב נוכחנו כי בסופו של דבר מה שכנראה קובע כאן זה רק השוק. צריכים להיות מוכר וקונה, אבל בתחרות הזאת איגוד איננו גורם בולט. הוא בנק קטן שלא גדל. למרות כל מאמציו הוא לא גדל ונתח השוק שלו בכל המדדים אפילו ירד בשנים האחרונות".

 

לח"כים שהסתמכו על מסמך של אגף התקציבים באוצר שקבע כי הוא כן "בנק תחרותי" השיבה בר, "המסמך של אגף התקציבים מבוסס על עובדות לא נכונות שנבחרו בצורה לא מייצגת". לרשות ההגבלים לא היתה עמדה. היועץ המשפטי שלה עו"ד אורי שוורץ טען, "אין לנו עמדה לכאן או לכאן כי לא קבלנו בקשה לאישור עסקה ואין לנו סמכות לבדוק את העניין".

 

יו"ר הועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) גילה כי יש לו חשבון במזרחי-טפחות והוא שוחח לפני הדיון עם המנכ"ל אלדד פרשר, ולכן "גם אנחנו יכולים לומר שאין כרגע עסקה, אבל חוששים שאם תהיה זה יהיה מאוחר מדי למנוע שהעובדים יפגעו. לכן חזר ולחץ על עו"ד שוורץ אם נכונה או לא השמועה שגונבה לאוזניו כי רשות ההגבלים מאמינה שגם בנק קטן מסוגל לחולל תחרות".

 

שוורץ: "אני לא יודע מה להשיב איך הגיבו בנקים אחרים לפעולות שעשה בנק איגוד בשנים האחרונות". ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני): "הם חושבים שהמיזוג מנוגד לחוק הריכוזיות". שוורץ: "אין טעם להטיל דופי בדברים שלי, כשלא בדקנו את העסקה כי היא לא הגיעה אלינו, ואני לא יודע אם תגיע".

 

יוזמי הדיון, הח"כים מיקי זוהר (ליכוד) ומיקי לוי (יש עתיד) לא התפלאו על התחמקות הרשות. "מה רשות ההגבלים לא יודעת מה קורה פה? אתם השתגעתם?". זוהר ביקש לבדוק האם העובדה שהממונה על ההגבלים עו"ד מיכל הלפרין לא יכולה לטפל בעסקה, היא כי קודם למינויה עבדה במשרד עורכי הדין שמייצג את בעלי המניות ובהם שלמה אליהו. גפני דחה את הטענה. הח"כים הזהירו שמכירת איגוד תפגע בתחרות בבנקים, מחיר המשכנתאות יעלה ועל בנק ישראל מוטל "לצאת מהתרדמת ולאסור על מכירתו".

 

נציגת בעלי איגוד עו"ד דליה טל אמרה: "אנחנו מוכרים את איגוד כמעט בחינם אבל לא מוצאים קונים, אפילו במחיר שהוא חצי חינם, אם הקונה יגלה שהוא צריך להשקיע בייעול הבנק יותר ממה שיעלה לו לבנות בנק חדש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים