שתף קטע נבחר

הייבואנים רוצים לבטל לצרכנים את הפטור ממסים על קניות באינטרנט

איגוד לשכות המסחר שלח פנייה לשר האוצר משה כחלון, לפיה הפטור פוגע בחופש העיסוק של העסקים בארץ. "צרכן החפץ לרכוש מוצר מקמעונאי ישראלי למעשה נענש על בחירתו. הפטור מעודד עסקים ישראלים למכור לישראלים ממרכזי הפצה בחו"ל". האיגוד גם טוען: הפטור יבוטל באוסטרליה ובאיחוד האירופי

איגוד לשכות המסחר יוצא נגד הפטור ממע"מ וממכס שניתן לצרכנים הקונים מחו"ל דרך האינטרנט: "תוצאת הוראות הפטור ממע"מ וממכס היא אפליה קשה, חמורה ופוגענית של עסקים בישראל מול מתחריהם מעבר לים", כך נכתב בפנייה ששלחו עורכי-הדין ד"ר ישראל לשם ועידן לרון, ממשרד עורכי הדין מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות', אל שר האוצר משה כחלון, בשם האיגוד. במכתב אין התייחסות למסים שהעסקים בחו"ל המוכרים אונליין, משלמים במדינות המוצא שלהם.

 

לשונו המשפטית של המכתב מעידה כי היבואנים עשויים לנסות לפעול לביטול הפטור ממסים על ייבוא אישי, באמצעים משפטיים נוספים.

 

העדפה לגורמים זרים שלא תורמים דבר לכלכלת ישראל

"צרכן ישראלי החפץ לרכוש מוצר מקמעונאי ישראלי, למעשה נענש על בחירתו. משטר הפטורים מעודד את הצרכן להעדיף לרכוש מוצרים מחו"ל. הוא מעודד את בעלי העסקים הישראליים להעביר את עסקיהם אל מעבר לים ולמכור לישראלים ממרכזי הפצה בחו"ל", כתבו. "גם המגזר התעשייתי הישראלי נפגע מהפטור ממע"מ על יבוא אישי. הוא מייקר באופן מלאכותי מוצרים מתוצרת הארץ ביחס למוצרים מתוצרת חוץ. פגיעה זו כשלעצמה היא משמעותית ביותר, לנוכח העובדה שכ-60% מהתוצרת הישראלית מופנית לשוק המקומי".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

עוד נכתב כי הוראות הפטור "נגועות בהעדפה פסולה דווקא לטובת גופים זרים שאינם תורמים דבר לכלכלת המדינה, והן בלתי סבירות במידה קיצונית ומובהקת. יתרה מכך, הן מנוגדות למגמה הנוכחית בעולם לביטול הוראות פטור המפלות לרעה עסקים מקומיים".

 

היבואנים טוענים כי הפטור ממע"מ (הניתן בקנייה מתחת ל-75 דולר) והפטור ממכס (הניתן בקנייה מעל 500 דולר) פוגע פגיעה בלתי מידתית בחופש העיסוק של העסקים: "הזכות החוקתית לחופש העיסוק, כוללת את הזכות שלא להיות מופלה לרעה בתחרות על לבו של הלקוח, ולא לסבול מכך שהשלטון מעניק לחלק מהמתחרים בשוק יתרונות שאינם ניתנים לאחרים". עוד נטען כי הפטור יגרום לפגיעה בעסקים קטנים ובינוניים ויפגע בכ-6,000 איש. כן טוענים באיגוד שהמוצרים הנמכרים בארץ בטוחים יותר לשימוש.

 

לטענת האיגוד, יש מגמה לביטול הוראות פטור ממיסוי על יבוא אישי במדינות אחרות בעולם. למשל, הפטור ממס באוסטרליה יבוטל ביולי 2018, אחרי שנתגלה כי היה עלול לפגוע ב-33,400 מקומות עבודה. הפער בין עסקים מקומיים לזרים שם עמד על 14%. כמו כן נטען כי באיחוד האירופי קיים פטור ממע"מ על קניות באינטרנט של 22-10 אירו. לאחרונה הוחלט כי ב-1 בינואר 2021 יבוטל פטור זה.

 

הפטור ממס צריך להינתן לכלל האוכלוסיה ולא רק לאלה שיכולים לקנות אונליין

עוד נכתב בפנייה כי "אין פסול בעצם קיומן של הוראות פטור ממס. הקושי נובע מתחולתן המפלה. אם סבורות הרשויות שהוראות אלה דרושות, למשל, להוזלת יוקר המחייה, אדרבא, יתכבדו ויחילו אותן על כלל הרכישות, ולא על רכישות מחו"ל בלבד. ואם הן אינן דרושות, אזי אין להעניקן לעסקים ישראלים וזרים כאחד. אם מבקשת המדינה להוזיל מוצרים ולוותר על גביית מיסים, הרי שהוזלה זו צריכה להיות מוענקת לכלל האוכלוסייה, ולא רק לאלה שידם משגת לבצע יבוא אישי ברכישות מקוונות".

 

לדברי יו"ר לשכות המסחר, אוריאל לין, "המדיניות המונהגת היום מסוכנת ובלתי אחראית בעליל. היא נעדרת ראיית רוחב של כלל האינטרסים במשק, החל מהציבור הרחב דרך הכנסות המדינה וכלה בעסקים. היא מסיטה את הצריכה הפרטית, שהיא אחד ממנועי הצמיחה של המשק, אל מקורות חוץ ובסופו של דבר תגרום לשחיקה חמורה של כל המגזר העסקי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים