שתף קטע נבחר

איראן: עונש מוות למרגל מוסד ש"סייע לחסל מדעני גרעין"

לטענת טהרן העביר אחמדרזה ג'לאלי, רופא איראני שגר בשבדיה, מידע על 30 מדעני צבא וגרעין איראנים לסוכנים ישראלים. לפי התובע, הוא היה מעורב בחיסולם של לפחות שניים מארבעת המדענים האיראנים שנהרגו בפיצוצים מאז 2010

איראן הודיעה היום (ג') כי בית משפט בטהרן גזר עונש מוות על אדם שהורשע בהעברת מידע לישראל – מידע שלכאורה סייע לה לחסל כמה מדענים שהיו שותפים לתוכנית הגרעין האיראנית. לטענת איראן מדובר בסוכן מוסד.

 

לפחות ארבעה מדעני גרעין איראנים חוסלו בשנים 2012-2010, וטהרן טענה אז כי האחראית להתנקשויות הייתה ישראל. בשנת 2012 כבר הוציאה איראן להורג בתלייה אדם אחד שהורשע במעורבות בחיסולים, וגם אז היא טענה שהיו לו קשרים לישראל.

ניסיון החיסול של מדען הגרעין פרידון עבאסי בתחילת העשור ()
ניסיון החיסול של מדען הגרעין פרידון עבאסי בתחילת העשור

התובע בטהרן, עבאס ג'עפרי דולטאבאדי, אמר כי האיש שהיום הוטל עליו עונש מוות קיים כמה פגישות עם גורמים במוסד הישראלי וסיפק להם מידע רגיש על צבא איראן ועל מתקני גרעין. בתמורה, כך טען, קיבל אותו גבר כסף ומגורים בשבדיה. בכותרת הידיעה על גזר הדין בסוכנות ידיעות איראנית תואר האיש כ"סוכן מוסד".

 

התובע לא מסר את זהותו של הנידון למוות, אבל אתמול טען ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל כי אחמדרזה ג'לאלי, רופא איראני שלמד ולימד בשבדיה, נידון למוות באיראן בגין ריגול. "אמנסטי אינטרנשיונל" מסר כי לפי פסק הדין של בית המשפט האיראני ג'לאלי עבד עם ממשלת ישראל – והיא סייעה לו בתמורה לקבל אישור תושבות בשבדיה.

 

לדברי אמנסטי, ג'לאלי נעצר באפריל 2016 והוחזק במשך שבעה חודשים מבלי לקבל גישה לעורך דין. הארגון טוען כי בשלושה מהחודשים האלה הוא הוחזק בבידוד. "ג'לאלי נידון למוות אחרי משפט מאוד לא הוגן, החושף שוב לא רק את הדבקות של שלטונות איראן בשימוש בעונש המוות אלא גם את הזלזול של איראן בשלטון החוק", אמר פיליפ לותר, מנהל המחלקה לענייני המזרח התיכון באמנסטי.

מתקן פורדו להעשרת אורניום ליד קום, איראן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתקן פורדו להעשרת אורניום ליד קום, איראן(צילום: AFP)

ארה"ב הכחישה בעבר את טענת איראן שוושינגטון הייתה מעורבת בחיסול המדענים. מדיניות ישראל היא שלא להגיב על הטעות.

 

התובע בטהרן טען במשפט כי המרגל סיפק למוסד מידע על 30 מדעני גרעין ומדעני צבא, בהם מסעוד עלי מוחמדי, שחוסל במטען שהוצמד לאופנוע ליד ביתו בבירת איראן. התובע קשר אותו גם לחיסול מהנדס הגרעין מג'יד שהריארי, שנהרג בפיצוץ מטען חבלה בנובמבר 2010.

 

אשתו של ג'לאלי, וידה מהרניה, החיה בשבדיה עם שני ילדיהם, אמרה לאמנסטי אינטרנשיונל שמצבו הנפשי והפיזי של בעלה הידרדר מאוד מאז מעצרו. "אנחנו קוראים לשחררו כיוון שהוא לא ביצע שום פשע", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוצאות אחת מפעולות ההתנקשות
מומלצים