שתף קטע נבחר

מגפת שיעול בכל הארץ: איך מפסיקים את זה?

הטמפרטורות עדיין גבוהות, גשם אין באופק אבל מחלות החורף הגיעו במלוא העוצמה: אלפי תינוקות וילדים לצד מבוגרים סובלים בשבועות האחרונים מהתקפי שיעול. למה זה נגרם, ומה אפשר לעשות בבית?

החורף לא נראה באופק, הסתיו לא ממש פה, אבל מחלות החורף כבר כאן: אלפים בכל הארץ סובלים ממגפת שיעול בלתי פוסק, חלקם אושפזו בשל ההידרדרות במצב.

  

 

שיעול הוא רפלקס טבעי בגוף שמסייע להיפטר מהפרשות, חלקיקים וגופים זרים. במהלך השיעול אנו שואפים את האוויר ונושפים אותו בלחץ גבוה ובמהירות עצומה, לעתים גדולה מ-100 קמ"ש. הלחץ הזה מאפשר לפלוט החוצה כיח ורסיסי רוק עמוסים בחיידקים, או באופן שכיח יותר את הווירוסים. במקרים נדירים שיעול שנמשך מעל חודשיים רצופים עלול להיות תסמין למחלות כרוניות, אסתמה או לאלרגיה.

 

ברוב המקרים השיעול נגרם על ידי מגוון עצום של נגיפים. אז הגוף משחרר כמויות גדולות של ריר וכיח, שמכילים שיירים של נגיפים עם תאי דם לבנים הנלחמים בהם. השיעול, כאמור, נועד להיפטר מהכיח הזה. לרוב שיעול נגיפי (ויראלי) מלווה בתקופת חום קצרה של עד שלושה-ארבעה ימים, והשיעול בדרך כלל מחמיר או מתגבר דווקא בלילה. בשאר שעות היממה מצבו של הילד טוב והוא עירני וחיוני, משחק ואוכל היטב.

  

במיעוט המקרים, נגרם השיעול מחיידקים, כשהשכיח בהם הוא פנאומוקוקוס פנאומוניה (או בקצרה: פנאומוקוק). במצב כזה ניתן לשמוע גם בהאזנה פשוטה בגב הילד או בקדמת בית החזה של תינוקות ופעוטות ב"חרחורים" הדומים למים רותחים מבעבעים. במקרים רבים כניסת ויציאת האוויר לא תהיה שווה מעל שתי הריאות, ותישמע מופחתת מעל אחת מהן.

 

כאשר השיעול הוא באופיו "התקפי", הנשמע כ"צרור יריות" לאורך כל היממה, שבמהלכן פני הילד ועיניו מאדימים, אחריהן יש הפוגה, וכעבור מספר דקות שוב צרור התקפי של שיעול והאדמה של הפנים - עולה החשד שמדובר במחלת השעלת.

 

מה אפשר לעשות?

ראשית, הירגעו. כאמור, שיעול הוא תופעה טבעית ותקינה של הגוף. הילד לא ייחנק מהשיעול, שעתיד ללוות אותו במשך שבוע עד חודש, גם לאחר טיפול. אם אין חום גבוה, או שמצבו הכללי של הילד טוב והוא חיוני ועירני, ככל הנראה המדובר במחלה ויראלית.

 

נגד וירוסים אנטיביוטיקה איננה משפיעה כלל, ולכן הטיפול היחיד הוא מה שנקרא בשפה הרפואית "שמרני", שנועד רק להקל על הילד. הטיפול העיקרי הוא אינהלציות של סלאיין (מי מלח סטריליים) בריכוז גבוה של 7%, או בריכוז נמוך יותר של 3% ו- 0.9%.

 

מדובר בתמיסה סטרילית אותה מוסיפים לכוסית מכשיר האינהלציה. האדים הנוצרים נשאפים לקנה הנשימה ולריאות, שם הם מגבירים את הלחות, מרככים את הכיח הצמיגי ומסייעים להוצאתו באמצעות השיעול מהריאות ומקנה הנשימה החוצה. הלחות גם מקלה על הנשימה של הילד.

 

אינהלציה של סלאיין ניתן לבצע גם מדי שעה לפי הצורך. יש למלא כשני מ"ל של סלאיין בכוסית מכשיר האינהלציה, להפעיל את המכשיר ולהצמיד את המסיכה לפיו של הילד. ניתן לחזור על הפעולה לפי הצורך בכל שעות היממה.

 

כדי להקל עוד על ילדים מעל גיל שנה תוכלו להוסיף טיפול גם בסירופ מכייח (דוגמת מוקוליט), עם זאת אין הוכחות מדעיות חד משמעיות שסירופים אלה אכן מביאים להקלה משמעותית.

 

כאמור, רובם המוחלט של מקרי השיעול בפעוטות וילדים נגרמים מווירוסים ואינם מצריכים אנטיביוטיקה. במקרה שמופיע חום גבוה מעל 38.5 מעלות הנמשך מעל 48 שעות ברציפות, הילד במצב בינוני, סובל מקוצר נשימה ניכר או מהקאות מרובות - יש צורך בצילום חזה שידגים האם קיים תסנין (ממצא המעיד על דלקת ריאות) ועל הצורך באנטיביוטיקה.

 

כיצד ניתן להתגונן בפני השיעול?

אין הרבה מה לעשות כדי להימנע משיעול, אך ישנן שתי עצות שעשויות לסייע, וטובות באופן כללי במניעת הידבקויות:

 

הקפידו על היגיינה מקסימלית: שימוש בג'ל אלכוהול מחטא לאחר מגע עם הפרשות (נזלת, שיעול) וביקור בשירותים. חטאו גם צעצועים, ידיות, שלט רחוק. למדו את הילד, אם הוא מפותח דיו, להשתעל ולהתעטש אל השרוול. הרחיקו ילדים חולים מילדים בריאים במידת האפשר.

 

מתי יש צורך בבדיקת רופא דחופה?

נשימה מהירה מהרגיל (מעל 40 נשימות בדקה בתינוק, מעל 20 נשימות בדקה אצל הילד).

שימוש בשרירי עזר בעת הנשימה (נחיריים רחבות, צלעות בולטות)

הכחלה סביב הפה הנראית היטב גם באור לבן חזק

הקאות מרובות בכל נסיון שתייה במשך מספר שעות

חוסר הכרה וישנוניות יתר

 

ד"ר איתי גל הוא מומחה ברפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להתגונן מפני השיעול
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים