שתף קטע נבחר

לתת יותר לקשישים ולחולים

אז מה עושים עם 12 מיליארד שקל - עודפי המסים שהצטברו בקופת המדינה? לפני שהפוליטיקאים מחליטים, הלכנו לשאול את האזרחים • הרוב מעדיפים שהכסף יושקע בהגדלת קצבאות הזקנה ובבתי חולים • ובמקומות האחרונים: הפחתות מסים לעשירים לתת יותר לקשישים ולחולים

הדאגה לקשישים עומדת בראש סדר העדיפויות של אזרחי ישראל. כך מתברר מסקר מיוחד שיזם "ממון", במטרה לבחון את עמדות הציבור בשאלה היכן להשקיע את עודפי המסים בקופת המדינה, בסכום של כ-12 מיליארד שקל, שנוצרו באופן לא צפוי השנה. את הסקר ערך מכון הסקרים מדגם, שבניהולם של מינה צמח ומנו גבע, והשתתפו בו 500 איש.

  

באחרונה התברר כי הכנסות המדינה שברו את כל השיאים, בשל גביית מסים גבוהה בהרבה מהצפוי, ובזכות עסקת המכירה של מובילאיי לאינטל, שהכניסה לרשות המסים 4 מיליארד שקל שלא היו בתוכניות. לסכומים אלה יש להוסיף 4 מיליארד שקל שנגבו במסגרת מבצע מיוחד מחברות "ארנק" - חברות שמונות רק אדם אחד, הבעלים), וכן סכום דומה שנובע מגידול לא צפוי בצריכה.  

 

בסקר הוצגו 13 אפשרויות להשקעת מיליארדי השקלים - מסיוע לקשישים, לנכים, להורים לילדים ולסטודנטים, ועד להקמת בתי חולים וכיתות לימוד, הפחתת מס ההכנסה והורדת שיעור המע"מ ומס החברות, הקטנת חובות המדינה והשקעת מיליארדי שקלים בתשתית הכבישים והרכבות.

  

באופן מפתיע למדי, רוב הציבור לא דאג דווקא לעצמו אלא לציבור הקשישים: 61% ציינו את הגדלת קצבאות הקשישים ב-500 שקל לחודש כאחת מ-5 העדיפויות הראשונות בהשקעת כספי עודפי המסים. 13% מהנשאלים הציבו את הסיוע לקשישים במקום הראשון מבין כל אפשרויות השקעת הכספים.

  

שני נושאים נוספים שהועדפו ביותר על ידי הנשאלים בסקר, שגם אותם הציבו 13% מהנשאלים במקום הראשון: הקמת 3 בתי חולים בצפון, בדרום ובמרכז, כדי להקטין את הצפיפות בבתי החולים, וכמו כן הפחתת שיעור המע"מ ב-2% (מ-17% ל-15%) כדי להוזיל את יוקר המחיה. גם סעיפים אלו זכו לתמיכה רבה (57% ו-56% בהתאמה) אצל רוב הנשאלים כאחת מ-5 העדיפויות לשימוש בכספי עודפי המסים.

  

הנושאים: הגדלת קצבאות הנכים, כדרישת המפגינים ברחובות, ל-5,300 שקל (שכר המינימום החדש), בניית כיתות לימוד והפחתה משמעותית של שיעורי מס ההכנסה למשתכרים 15-25 אלף שקל הגיעו למקומות 4-6 בסקר.

  

בפער גדול אחריהם תמכו הנשאלים בהוספת סייעות לגני הילדים, בהקטנת חובות המדינה, בהפחתת שכר הלימוד באוניברסיטאות ב-2,000 שקל, בהאצת עבודות התשתית של הכבישים והרכבת הקלה ובהגדלת תקציב הביטחון (23%-39% סברו שיש להעמיד נושאים אלה בין 5 העדיפויות הראשונות).

  

בשני המקומות האחרונים דורגו מטרות שנחשבות כמסייעות לבעלי הממון: רק 4% (מקום 12) בחרו במקום הראשון בהפחתת מס החברות ורק 20% הציבו את ההפחתה בין 5 המקומות הראשונים. במקום האחרון ניצבת הורדת המס על רווחי הון, כדי לאושש את הבורסה (נשאלים בודדים בחרו בנושא זה במקום הראשון). רק 10% הציבו מטרה זו בין 5 העדיפויות הראשונות.

  

בינתיים, הפתיע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כשגילה מעל דוכן הכנסת כי כבר הגיע להסכמות עם שר האוצר, משה כחלון, על הפחתות מסים. בין השאר, מוצע להוריד את המס לעסקים קטנים, להפחית עוד את מס החברות ובעיקר להפחית את שיעורי מס ההכנסה על המשתכרים בין 15 אלף ל-30 אלף ברוטו בחודש. זאת כדי למנוע הגירת אנשי היי טק ומהנדסים למדינות בהI משלמים פחות מס.

  

באוצר טרם התקיימו דיונים בשאלה אילו מסים להפחית, ובינתיים לא מאשרים בסביבת כחלון כי נתניהו כבר סיכם עימו את סעיפי תוכנית הפחתות המסים.

  

בימים הקרובים יתקיימו בשני המשרדים דיונים כדי להכריע אילו מסים להוריד ובאיזה סכום, שכן חלק מההכנסות העודפות ממסים הן חד־פעמיות (מכירת מובילאיי ומבצע חברות הארנק), והכנסות נוספות הן גבוהות מהתחזית השנתית, בעיקר בשל העלייה בצריכה במשק בעת האחרונה.

 

הכתבה פורסמה היום במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים