שתף קטע נבחר

המדינה מכריזה מלחמה על המסעדות בחוף הים בראשל"צ

אחרי שנים של השתלטות על רצועת החוף של ראשון לציון - הפרקליטות תובעת מהבית המשפט להורות על פינוי והריסת המסעדות הפועלות במקום. טוענת: הוקמו ללא אישור ובניגוד לדין, תוך פגיעה בסביבה החופית ובזכות הציבור למעבר חופשי

פרקליטות מחוז מרכז (אזרחי) והיחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה הגישו היום (ד') לבית משפט השלום בראשון לציון תביעות לפינוי ולהריסת מסעדות בתחומי חוף הים בעיר. התביעות נוגעות לשש מסעדות שהוקמו לפי התביעה בניגוד לדין: מסעדת "החוף השקט", מסעדת "לה מר", מסעדת "וניס ביץ'", מסעדת "החוף הדרומי", מסעדת "4X4" ומסעדת "בריזה על הים".

 

התביעות הוגשו בהליך של "סדר דין מקוצר", בו לנתבע אין זכות קנויה להתגונן ועליו לקבל את רשות בית המשפט לשם כך. בתביעות, שהוגשו נגד בעלי ומפעילי המסעדות, טוענת המדינה, כי הם מעולם לא קיבלו מרשות מקרקעי ישראל זכות או הרשאה כלשהי להשתמש בקרקעות.

 

 

מסעדת החוף השקט (צילום: אגף הפיקוח) (צילום: אגף הפיקוח)
מסעדת החוף השקט(צילום: אגף הפיקוח)

 

עוד נטען, כי אם קיבלו מגורם אחר הרי שהדבר נעשה בחוסר סמכות, ומשכך השימוש שהם עושים מבוצע תוך הסגת גבול ושלילת זכותה של המדינה במקרקעין, וכתוצאה מכך - שלילת ההנאה והשימוש של הציבור מחלק זה של רצועת החוף. כן נטען, כי הנתבעים הקימו שלא כדין מבנים שונים וריהוט חוף, שהעצימו את הפגיעה בסביבה החופית ובזכות הציבור למעבר חופשי.

 

המדינה מציינת בתביעה, כי בהליך משפטי שנוהל בין הצדדים התברר כי בשנת 1994 חתמה העירייה עם חלק מהנתבעים על הסכם להקמת והפעלת המזנונים, זאת על אף שבאותה עת לא היתה לה כל זכות במקרקעין ולפיכך, היא לא יכולה היתה להקנות זכות כזו לגורם אחר.

 

מסעדת לה מר (צילום: אגף הפיקוח) (צילום: אגף הפיקוח)
מסעדת לה מר(צילום: אגף הפיקוח)

 

"כעולה מהוראות ההסכם וכן על פי נסח המקרקעין, ידעו הנתבעים באופן מפורש כי לעירייה אין זכות חכירה במקרקעין" מצוין בתביעות. "חרף האמור, המשיכו הנתבעים להחזיק שלא כדין במקרקעין, ובעזות מצח בוטה אף ניכסו לעצמם, במהלך השנים שטחים נוספים מהחוף וזאת במטרה למקסם את רווחיהם על חשבון הציבור".

 

כך למשל נטען בעניינה של מסעדת בריזה על הים, כי במשך השנים הפך מזנון קטן מידות למסעדה, המתפרסת על שטח של כ-1.5 דונם ומונעת מהציבור ישיבה חופשית על החול.


מסעדת החוף הדרומי (צילום: אגף הפיקוח) (צילום: אגף הפיקוח)
מסעדת החוף הדרומי(צילום: אגף הפיקוח)

 

עוד צוין כי כלפי חלק ממבני המסעדות הוצאו בעבר צווי הריסה על ידי המשרד להגנת הסביבה, מכוח חוק שמירת הסביבה החופית וכי ביהמ"ש דחה את בקשת הנתבעים לביטול לצווים, תוך שקבע כי הנתבעים "הקימו והעמידו, שלא כדין, על מקרקעי ייעוד בבעלות מדינת ישראל, וללא הסכמה מטעם מדינת ישראל, מבנים, שמשיות וכסאות תוך פגיעה ממשית בסביבה החופית".

 

במקביל להגשת התביעות הגישה המדינה בקשות לפיצול סעדים, באופן שיותר לה בהמשך לתבוע דמי שימוש ראויים בגין השימוש במקרקעין. התביעות הוגשו באמצעות עוה"ד אילת גופמן ואריאל נתן מפרקליטות מחוז מרכז (אזרחי), ונועה בר-צבי מהיחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה.

 

מהפרקליטות נמסר כי צווים אלה וכן התביעות שהוגשו היום, הם חלק מפעילות "פורום חופים", שבמסגרתו היא מרכזת מאמצי אכיפה נגד תופעות השתלטות גורמים פרטיים על חופי הים במטרה להחזיר את חופי הים, משאב טבע מרכזי ומצומצם במדינת ישראל, חזרה לידי הציבור.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
חופי ראשון לציון. יחזרו לידי הציבור?
צילום: אבי מועלם
מומלצים