שתף קטע נבחר

דו"ח ראשון מסוגו של האו"ם: הומואים סובלים "הפרות שערורייתיות" בעשרות מדינות

החוקר העצמאי הראשון של הארגון לבחינת זכויות הקהילה הגאה בעולם ציין כי אמנם בוטלו חוקים רבים נגד הקהילה הלהט"ב בשנים האחרונות - אך לא פחות מ-70 מדינות עדיין מפלילות אזרחים בגין יחסים חד-מיניים. בשנה שעברה ניסו עשרות מדינות לסכל את הקמת צוות החקירה

הפגנה בתל אביב לפני כחודשיים נגד החלטת המדינה לאסור לזוגות חד-מיניים לאמץ (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה בתל אביב לפני כחודשיים נגד החלטת המדינה לאסור לזוגות חד-מיניים לאמץ(צילום: AP)

חוקים להפללת יחסי מין חד-מיניים בהסכמה אמנם בוטלו בכ-25 מדינות ברחבי העולם ב-20 השנים האחרונות – אבל עדיין ישנן יותר מ-70 מדינות שאוסרות על כך לפי חוק, כך הודיע אמש (יום ו') ראש החקירה העצמאית הראשונה אי פעם באו"ם לבחינת זכויות הקהילה הגאה בעולם.

 

במקומות רבים בעולם, אנשים השייכים לקהילת הלהט"ב חיים תחת "הפרות שערורייתיות" של זכויות אדם וחווים אלימות ואפליה קשים ביותר, כך הסביר ראש החקירה, ויטיט מונטרבהורן, המומחה העצמאי הראשון באו"ם לחקר אלימות ואפליה על רקע נטייה מינית. מועצת זכויות האדם של האו"ם מינתה את מונטרבהורן בשנה שעברה במהלך שהביא להתנגדות עזה מאוד על רקע המחלוקות האדירות בנושא בקהילה הבינלאומית.



מחאה למען זכויות הקהילה הגאה במילאנו, איטליה (צילום: AP) (צילום: AP)
מחאה למען זכויות הקהילה הגאה במילאנו, איטליה(צילום: AP)
בנאום ראשון בפני העצרת הכללית של האו"ם, מונטרבהורן ציין כי ישנו "טרנד עולמי לאי-הפללת יחסים חד-מיניים בהסכמה". לפחות חמש מדינות – בליז, לסוטו, מוזמביק, פאלאו ואיי סיישל – ביטלו חוקים כאלה רק בחמש השנים האחרונות. "הפערים האלה, עם זאת, עדיין יכולים בכל מקום", חידד.

 

מלבד עשרות המדינות שבהן יחסים חד-מיניים עדיין מוגדרים כעבירה על החוק – שלעתים אף גוררת עונש מוות – ישנם גם חוקים פליליים רבים במדינות שונות שנועדו לפגוע בטרנסג'נדרים.

 

בעוד ישנם חוקים בתחום הזה שכמעט לא מיישמים אותם, עצם קיומם עדיין מדליק את להבת האפליה, כך לפי מונטרבהורן. הוא קרא לרפורמה בכל החוקים ברחבי העולם הנוגעים ליחסי מין הומוסקסואליים ולקביעת חוקים נוספים נגד האפליה.

עשאות אלפים בהפגנת הימין הקיצוני בצרפת ב-2013 נגד החוק לנישואים חד-מיניים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עשאות אלפים בהפגנת הימין הקיצוני בצרפת ב-2013 נגד החוק לנישואים חד-מיניים(צילום: AFP)

הפגנה מול שגרירות רוסיה במקסיקו בעקבות סיפורי הזוועה נגד הקהילה הלהט"ב המדווחים מצ'צ'ניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה מול שגרירות רוסיה במקסיקו בעקבות סיפורי הזוועה נגד הקהילה הלהט"ב המדווחים מצ'צ'ניה(צילום: רויטרס)
 

בשנה שעברה, עם מינויו של מונטרבהורן, מדינות שונות באפריקה ניסו להפסיק את עבודתו. הן הלינו על הבסיס החוקי של החקירה העצמאית על זכויות הלהט"ב ואמרו כי האו"ם מתחיל להתערב בנושאים לאומיים ומתעדף זכויות להט"ב על פני התמודדות עם אפליה על בסיס גזע או דת.

 

הצעה שהוגשה נגד מונטרבהורן שדרשה להשעותו מהתפקיד הפסידה בהצבעה בעצרת הכללית; 86 הצביעו נגד ההצעה, 77 בעדה ו-16 נמנעו.

 

גם היום ממשיכה עבודתו של מונטרבהורן לייצר הדים ונתקלת בלא מעט אופוזיציה. רק כמה מדינות שיתפו פעולה כאשר נשאלו במסגרת החקיקה העצמאית בנוגע להפרת זכויות לכאורה בשטחן, כך לפי מונטרבהורן. הוא הוסיף כי כל הפרטים על ההתקשרויות השונות במהלך החקירה היו ויישארו חסויים.

 

"בדיוק מכיוון שהמנדט הזה כל כך מעורר מחלוקת וכל כך צורם כבר מההתחלה, הכוונה הצנועה שלי השנה הייתה לנסות להרגיע את הרוחות באמצעות פעילות שקטה", הסביר מונטרבהורן – פרופסור למשפטים מתאילנד ששירת כבר בכמה תפקידים שונים בארגון הבינלאומי.

 

ביום שלישי הקרוב הוא יעזוב את התפקיד ההתנדבותי בשל סיבות משפחתיות. יורשו להמשך חקירת זכויות הלהט"ב בעולם ימונה בדצמבר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים