שתף קטע נבחר

"ילדים עד גיל שלוש מופקרים היום"

אסנת ואתורי, יוזמת מחאת הארכת חופשת הלידה, יוצאת עכשיו במחאה חדשה למען פיקוח על גני ילדים מתחת לגיל שלוש. אב ששני ילדיו עברו התעללות: "שמנו שם כל בוקר את הילדים עד שילד מהגן התלונן שהוא מקבל עונש כואב". ואתורי: "יש באוכלוסייה חתך שלם של חסרי ישע שמופקרים, ואף אחד לא לוקח אחריות"

 

 

בימים האחרונים מסתובבת ברשת עצומה בנושא חוק הפיקוח על מסגרות לגיל הרך, שנושאת את הכותרת "לא ננוח עד שיאושר חוק הפיקוח". נראה שתם העידן של ההורים האדישים והעייפים - עד כה חתמו על העצומה מעל 11 אלף איש. "אנחנו מזועזעים ככל שנחשפים עוד ועוד מקרי התעללות בגני ילדים, וזה היה הטריגר שגרם לי לפעול", אומרת אסנת ואתורי, יוזמת המחאה, שאף יזמה והובילה את מחאת התינוקות בנושא חופשת לידה. 

 

ואתורי מצטרפת למאבק של "הקואליציה לחינוך מלידה" והמועצה לשלום הילד, שמטרתו להגדיר רישוי ופיקוח לילדים בגילי לידה עד שלוש. "יש לי שלושה ילדים וכולם היו במסגרות פרטיות", היא מספרת. "מעולם לא נחשפתי לזה קודם. לתומי חשבתי שאם מישהי פותחת משפחתון, בודקים אם היא עברה קורס עזרה ראשונה, שהמבנה תקין ועוד. לא היה לי מושג עד כמה התחום הזה פרוץ. התחלתי לשמוע סיפורים נוספים מהורים בקבוצה והזדעזעתי.

 

"כדי להקים פיצרייה אתה נדרש לקבל רישיון עסק, אבל כדי להפעיל מסגרת של גן לא צריך שום אישור. כל אחד יכול לפתוח גן. למעשה, רק רבע מילדי מדינת ישראל עד גיל שלוש נמצאים במסגרת מפוקחת. יש באוכלוסייה חתך שלם של חסרי ישע שמופקרים היום. אין מצב שבו אנחנו לא נותנים את הדעת לשאלה - מי אחראי על הילדים שלנו".

 

מי אחראי על הילדים? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מי אחראי על הילדים?(צילום: shutterstock)

 

הצעת החוק: כללים להפעלת מעונות

הצעת חוק הפיקוח על מעונות היום לגיל הרך, שיזמו יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו), ויו"ר ועדת החינוך, ח"כ יעקב מרגי (ש"ס), תגיע היום (א') לדיון בוועדת השרים. ההצעה קובעת את התנאים למתן רישיון להפעלת מעונות היום לפעוטות ועוסקת גם בהקמת מנגנון הפיקוח עליהם.

 

כמו כן מסמיכה ההצעה את הגורמים הרלוונטים לקבוע את תנאי הקבלה של אנשי צוות לעבודה ואת ההכשרות, ההדרכות וההשתלמויות שיעברו. ההצעה מפרטת גם את תנאי הסביבה הפיזית הנדרשים במעון מבחינה בטיחותית ותברואתית ועוסקת בתקינת כוח אדם ובתוכניות הטיפול והחינוך במוסדות אלה.

 

על פי הנתונים של המועצה לשלום הילד, במדינת ישראל חיים כיום כחצי מיליון תינוקות ופעוטות מגיל לידה ועד גיל שלוש ורק 23% מהפעוטות בגילים אלו משולבים במסגרת חינוכית הנמצאת בפיקוח ממשלתי. החוק המוצע יחול על כל מי שירצה להפעיל מעון יום מעל מספר ילדים שייקבע וכן על המעונות המפוקחים כיום על ידי משרד הרווחה. על פי ההצעה, יוטלו קנסות על בעל מעון שלא יעמוד בסטנדרטים שיציב החוק, ובמקרים קיצוניים ביותר - העונש עלול להגיע לשנת מאסר.

 

סימנים מחשידים שהילד עבר התעללות בגן

 

להורים אין ברירה

"אחרי שהילדים בבית עם האם בחופשת לידה, הם מגיעים למסגרות שאף אחד לא מפקח עליהן ולא לוקח אחריות", אומרת ואתורי. "גם אם היינו רוצים להגיע למסגרות מפוקחות, אין היום מספיק כאלו. בעצם מתחילים כל מיני אלתורים - השכנה שלוקחת הביתה כמה ילדים וההוא שפותח משפחתון במחירים מופקעים, ולהורים אין ברירה כי אין פתרונות אחרים. אנחנו שבויים בדבר הזה.

 

"הגיע הזמן שההורים יקומו ולא ייתנו לזה להמשיך ככה. למדינה אין אינטרס שהמצב ישתנה כי דרושים לכך תקציבים, אבל כל המסגרות חייבות להיות מפוקחות. היום כל מי שלא מוצאת עבודה הולכת לעבוד בגן. חייבים להיות סטנדרטים - הכשרות של צוותי הגן, תגמול בהתאם, שיבדקו שהמבנים תקינים ושהילדים לא חשופים לסכנות, וכמובן כל נושא ההרתעה והענישה. אנחנו רואים כשכבר נחשפים מקרים - העונשים מגוחכים.

 

"הייתי בדיון לפני חודשיים בכנסת לגבי חוק המצלמות בגנים. אני חושבת שזה חוק הכרחי וצריך להיות בתוך מסגרת הפיקוח. אני לא בעד שלכל ההורים תהיה הרשאה לחומרים המצולמים ושכל אחד יפתח את האינטרנט ויראה את הילד שלו בזמן אמת, אבל צריכה להיות גישה לרשויות ולגורמי האכיפה, כך שאם יהיו תלונות - יהיה איך לבדוק אותן. זה גם צריך להיות אינטרס של הגננות כי אם אין להן מה להסתיר, הן מגנות על עצמן".

 

חוק המצלמות בגנים - שנוי במחלוקת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חוק המצלמות בגנים - שנוי במחלוקת(צילום: shutterstock)

"לוקחים אותי לעונש כואב"

איתמר סולומון, אב לשני ילדים שעברו התעללות מידי הגננת, מצדד בחוק. "בדיעבד הסתבר לנו שבתקופה מסוימת חטפו שם כל ילדי הגן מכות. משיכות פראיות בכתף, הטחות אל הקיר ואצבעות לעיניים. זו הייתה מסגרת של ילדים מגיל לידה עד גיל ארבע".

 

איך גיליתם על ההתעללות שהילדים עברו?

"הסיפור התפוצץ ממש קצת אחרי 'צוק איתן', כשילד התלונן ש'לוקחים אותו לעונש כואב'. התחלנו לדבר עם נשות הצוות, ובסוף אחת הסייעות סיפרה לנו מה קורה בגן. מייד הגשנו תלונה במשטרה, ולקח שנים - אנחנו מדברים כבר כמעט ארבע שנים מאז שזה קרה - עד שהתהליך המשפטי הפלילי הסתיים בהרשעה של שבע מתוך שמונה נשות הצוות בתקיפת קטינים.

 

"ב'צוק איתן' הגן פעל לא במבנה הרגיל שלו אלא באיזשהו מקלט, והייתה שם מצלמת אבטחה. זה מה שסיפק בסופו של דבר את התשתית הראייתית העיקרית.

 

"בעקבות המקרה הקמנו דף 'צדק לילדים' בפייסבוק. במסגרת הדף הזה אני מקבל עשרות אם לא מאות מקרים שפונים אלינו לעזרה ולשאלה מה לעשות. הייתה אפילו אימא שצילמה, וחקרו אותה בגין האזנת סתר".

 

לדברי ואתורי, "יש חוק שעומד על שולחן הממשלה, ואנחנו חייבים לתת להם גיבוי ולהעביר את החוק הזה. אם החוק הזה לא יעבור, אני באופן אישי הולכת להקים אוהל מחאה, ואין לי ספק שהוא יהיה מאויש. אין מצב שבתקציב הקרוב של הכנסת החוק הזה לא ייכנס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"להורים אין ברירה כי אין פתרונות"
מומלצים