שתף קטע נבחר

כחלון נועד עם רה"מ הפלסטיני ברמאללה

לפני שבועיים בדיוק הוציאה לשכת רה"מ הודעה על החלטת הקבינט שלא לקיים מו"מ עם הפלסטינים עד שחמאס יפורק מנשקו. אמש נפגש שר האוצר משה כחלון ברמאללה עם ראש הממשלה הפלסטינית ראמי חמדאללה. שליחו של טראמפ צייץ תמונה של המפגש: "צעדים כחלק ממאמץ השגת השלום"

 

כחלון לצד חמדאללה אמש ()
כחלון לצד חמדאללה אמש

פגישה בצל ההחלטה הישראלית שלא לקיים מו"מ עם הפלסטינים : שר האוצר משה כחלון נפגש אתמול (א') עם ראש הממשלה הפלסטינית ראמי חמדאללה בלשכתו ברמאללה. בפגישה נכחו גם מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב פולי מרדכי, ומנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד. מהצד הפלסטיני נכחו ראש המודיעין מאג'ד פרג וכן השר לעניינים אזרחיים חוסיין א-שייח.

 

השליח האמריקני ג'ייסון גרינבלט צייץ תמונה מהמפגש שהתקיים אמש (א') וכתב: "פגישה חשובה בין הצדדים בהובלת ראמי חמדאללה, משה כחלון ואלוף פולי מרדכי. נלקחו צעדים כלכליים חשובים, בהם בנושא הכנסות, מכסים והשקעות שיסייעו במאמץ להשיג שלום".

 

יש לציין כי רק לפני שבועיים פרסמה לשכת ראש הממשלה כי הקבינט החליט להפסיק קיום של כל מו"מ עם הפלסטינים עד שחמאס לא יפורק מנשקו. ההחלטה התקבלה על רקע הפיוס בין חמאס לפתח. עם זאת, יש לציין כי התיאום בין ישראל לפלסטינים נמשך בכל עת.

 

קידום פרויקטים כלכליים בלחץ אמריקני

מי שלחצו לקיומה של הפגישה בשבועיים האחרונים הם האמריקנים, ובראשם השליח המיוחד של הנשיא טראמפ ג'ייסון גרינבלט, שנפגש באחרונה עם כחלון. האמריקנים רצו להראות התקדמות ומבחינתם יש חשיבות רבה לקיומה של פגישה אזרחית בדרג כה בכיר. הפעם האחרונה שבה כחלון פגש את חמדאללה הייתה לפני חצי שנה ופגישה נוספת שתוכננה בין השניים בוטלה לאחר הפיגוע שבו נרצחו שני השוטרים בהר הבית.

 

השר הפלסטיני לעניינים אזרחיים, חוסיין א-שייח, אמר כי בפגישה עלו גם נושאים מדיניים. לדבריו, הצד הפלסטיני העלה בפגישה את החלטת ממשלת ישראל לקדם תוכניות בנייה באזור עטרות וקלנדיה, הביע את מחאתו ודרש לעצור אותן בטענה כי צעדים אלו מרחיקים את פתרון שתי המדינות.

 

נפגשו שלשום. נתניהו וגרינבלט (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
נפגשו שלשום. נתניהו וגרינבלט(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

בנוסף העלו הפלסטינים דרישה להסיר את הסגר מעל רצועת עזה, זאת על רקע שיחות הפיוס בין פתח לחמאס וימים לפני קבלת השליטה של הרשות הפלסטינית על המעברים ברצועה. בשיחה, שעסקה גם בנושאים כלכליים, העלו הפלסטינים דרישה להקלות בבניית פרויקטים בשטחי C ובהקמת אזורי תעשייה בתרקומיא, שעל בנייתו כבר הושגה הסכמה בעבר, ובג'למה. כמו כן, דנו הצדדים בפתיחה רצופה של גשר אלנבי לתנועה ובבקשה האמריקנית לאפשר לפלסטינים להקים כביש גישה לעיר רוואבי.

 

פקידים בישראל אומרים כי הסיבה שהאמריקנים לוחצים על התקדמות בקידום פרוייקטים כלכליים נובעת מההבנה שלהם שבעת הזאת יהיה קושי להשיג התקדמות בתחום המדיני על רקע הפיוס בין הפתח לחמאס. עם זאת, הם מאמינים שקידום פרוייקטים כלכליים יכין את הקרקע ויקל עליהם להביא להתנעת המשא ומתן בהמשך.

 

הפגישה, יש לציין, התקיימה באיפול מוחלט והאמריקנים ביקשו מהצד הישראלי לשמור עליה בסוד עד אשר השליח גרינבלט יפרסם תמונה משותפת של הצדדים שהשתתפו בה.

 

המפגש התקיים על רקע החלטתו של הנשיא טראמפ לשלוח את חתנו ויועצו הבכיר ג'ארד קושנר, את גרינבלט ואת סגנית היועץ לבטחון לאומי לאסטרטגיה דינה פאוול לסעודיה. במהלך ביקור המשלחת האמריקנית בריאד התקיימו שיחות עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן כדי לקדם את יוזמת השלום. במקביל ניהל קושנר מגעים עם בכירים מישראל, מהרשות הפלסטינית, ממצרים, מאיחוד האמירויות, מירדן ומסעודיה.

 

בכיר בבית הלבן הדגיש אמש (א') כי אף שלשיחות האלה יהיה תפקיד חשוב הנשיא שב ומדגיש ששלום בין ישראל לפלסטינים יושג רק באופן ישיר בין שני הצדדים ושארה"ב תמשיך בשיתוף פעולה קרוב עם הצדדים כדי לקדם את השלום. "שום עסקה לא תיכפה על הישראלים והפלסטינים. אנו מחויבים לקדם את העסקה הזאת כך שהיא תשפר את התנאים עבור שני הצדדים", אמר אותו בכיר.

 

הבכיר האמריקני גילה עוד כי נוסף על כך נפגשו לאחרונה נציגי טראמפ בשולי עצרת האו"ם עם נציגים ממצרים ומאיחוד האמירויות ועם שותפים נוספים מהאזור. רק לאחרונה שלח טראמפ את ג'ייסון גרינבלט לשיחות בקהיר, בעמאן, בירושלים וברמאללה, ושם נפגש גרינבלט עם בכירים. בשבועות הקרובים הוא יקיים שיחות נוספות עם הגורמים הנוגעים בדבר.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו נועד שלשום עם גרינבלט בלשכתו ודן איתו בדרכים לקדם את תהליך השלום. גורם בכיר בממשל האמריקני אמר כי גרינלבט נפגש עם נתניהו במסגרת עדכון כללי על שיחות השלום וכי לא נפגש איתו לצורך דיון ב"חוק הסיפוח" ("חוק ירושלים רבתי"). עוד קודם לכן הביעו האמריקנים התנגדות עזה לחוק, המבקש לספח לירושלים חמש רשויות.

 

נתניהו החליט שלשום לדחות את העלאת החוק, והסביר כי הוא מחייב הכנה מדינית עם האמריקנים. אתמול בבוקר, לפני כינוס ועדת השרים וישיבת הממשלה, התייחס נתניהו לחוק: "אנחנו בקשר עם האמריקנים. הם פנו אלינו וביקשו להבין את מהות החוק. כפי שפעלנו מולם בשיתוף פעולה עד עכשיו, כדאי לדבר איתם ולתאם מולם. אנחנו פועלים כדי לקדם ולפתח את ההתיישבות ולא כדי לקדם שיקולים אחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים