שתף קטע נבחר

שמש בגבעון דום: זהו הליקוי המתועד הכי קדום

זה קרה לפני 3,224 שנים ויום אחד: חוקרים גילו את ליקוי החמה הטבעתי המתועד המוקדם בהיסטוריה, שתואר בספר יהושע

 

האם התגלה ההסבר המדעי לפסוק "שמש בגבעון דום וירח בעמק איילון"? חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' מאמינים כי הפסוק הזה, מספר יהושע, מתאר את ליקוי החמה הטבעתי המוקדם ביותר שתועד. החשיפה הזו עשויה להביא גם לשינוי בתארוך השנים שבהן שלטו הפרעונים במצרים, ובכללם רעמסס השני המפורסם.

 

האירוע השמיימי המסתורי הוזכר בספר יהושע, פרק י'. לאחר שיהושע הוליך את בני ישראל לארץ כנען הגיעו חמישה מלכים להילחם בגבעון, שאנשיה הצטרפו לבני ישראל. אז, לפי הכתוב, ביקשו אנשי גבעון סיוע, ויהושע נענה לבקשתם.

 

 

לאחר שאויבי ישראל נפגעו מברד נאמר בפסוק י"ב: "שמש בגבעון דום וירח בעמק איילון". בהמשך נכתב: "ויידום השמש וירח עמד עד יקום גוי אויביו... ויעמוד השמש בחצי השמיים, ולא אץ לבוא כיום תמים".

 

החוקרים מקיימברידג' סבורים כי פסוק זה מתייחס לליקוי חמה קדום שהתרחש בשנת 1207 לפני הספירה, ב-30 באוקטובר, כשפרעה מרנפתח נלחם נגד בני ישראל בכנען. אם הפסוק אכן מתאר מקרה אמיתי, "אז אירוע אסטרונומי משמעותי מאוד התרחש", כתבו הפרופסורים סיר קולין המפריז וגרהאם וודינגטון, מחברי המחקר, שפורסם במגזין המדעי "אסטרונומיה וגאופיזיקה".

 

כדי לקבוע את התאריך המדויק של הליקוי, הם השתמשו ב"קוד ליקוי", שמחשב נתונים על סיבוב כדור הארץ. באמצעותו גילו כי הליקוי הטבעתי היחיד שנראה בכנען בין 1500 ל-1050 לפני הספירה אירע באחר הצהריים באותו תאריך, לפני 3,224 שנים ויום אחד. ההסבר שלהם הוא שהשמש והירח לא פסקו מלזוז, אלא פסקו מלעשות את מה שהם עושים "כל יום תמים" (כל יום רגיל) - הם הפסיקו להאיר.

בליקוי טבעתי הירח רחוק יחסית ולא מצליח להסתיר לחלוטין את השמש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בליקוי טבעתי הירח רחוק יחסית ולא מצליח להסתיר לחלוטין את השמש(צילום: רויטרס)

פרט לתנ"ך, נעזרו החוקרים במצבת מרנפתח, המכונה גם "מצבת ישראל". זו מצבת ניצחון מצרית של פרעה מרנפתח, בנו של רעמסס השני, שמתארת את קרבות המלך בלוב - ובה יש גם את האזכור הארכיאולוגי הקדום ביותר למילה ישראל (אי-סי-רי-אר, מכיוון שבמצרית אין הבחנה בין ר' ל-ל').

 

במצבה, שמוצגת במוזיאון המצרי הלאומית שבקהיר, נכתב כי היא נחרתה בשנתו החמישית לשלטון של מרנפתח. מוזכר בה ניצחון של מרנפתח על בני ישראל, ומכאן נובע שבני ישראל כבר היו בכנען בשנתו החמישית לשלטון.

 

"הממצא מאפשר לנו לשנות בכמה שנים את הכרונולוגיה המצרית המוכרת", אמרו המדענים. "באמצעות החישובים הללו עולה כי שלטון מרנפתח החל בשנת 1209 או 1210. זה אומר שרעמסס השני שלט בין השנים 1276 ל-1210".

 

רעמסס השני הוביל כמה מלחמות משמעותיות במזרח התיכון ובנה באופן אינטנסיבי במצרים. העדויות לשלטונו עדיין נמצאות במקדשים ובארמונות במדינה. מרנפתח, בנו ה-13 של רעמסס, עלה לשלטון רק מפני שכל אחיו מתו. הוא שלט במצרים העתיקה במשך כמעט עשר שנים, עד מותו.

 

זו לא הפעם הראשונה שהתנ"ך ו"מצבת ישראל" מסייעים לתארוך ליקויי חמה. אך בניגוד לוודינגטון והמפריז, המחקרים הקודמים בדקו רק ליקויים מלאים ולא ליקויי חמה טבעתיים. בליקוי טבעתי הירח אומנם נמצא בדיוק בין השמש לכדור הארץ, אבל בנקודה מרוחקת יחסית - ולכן הירח אינו מצליח להסתיר את השמש לגמרי, כי הוא נראה קטן ממנה. ליקוי כזה מאופיין ב"טבעת אש" שמקיפה את הירח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים