שתף קטע נבחר

מחקר מגלה: מחלות חניכיים עלולות להוביל לאי פוריות

תוצאות המחקר מעידות על קשר אפשרי בין נוכחות של חיידקי חניכיים והשפעה כללית על מערכות הגוף גם כשנוכחות החיידק היא נמוכה, ולא תמיד קיימים סימנים ברורים של מחלת חניכיים

מחקר חדש מאוניברסיטת הלסינקי שבפינלנד מצא קשר בין נוכחות של חיידקים הגורמים למחלת חניכיים ומחלת חניכיים פעילה לקשיי כניסה להריון.

 

P. Gingivalis הוא אחד החיידקים הידועים כגורם מחלת חניכיים. נוכחות החיידק וכן תסמינים של מחלת חניכיים נבדקו בנשים שניסו להיכנס להריון במשך תקופה של שנה.

 

תוצאות המחקר הדגימו כי נשים שהחיידק נמצא בדגימות הרוק שלהן, נמצאות בסיכוי של פי 3 פחות להרות בתוך שנה בהשוואה לנשים ללא נוכחות החיידק. עוד נמצא כי נשים שבגופן נמצאה נוכחות החיידק וכן תסמינים של מחלת חניכיים (פרידונטיטיס) הן בסיכוי של פי 4 פחות להרות בתוך שנה.

 

החוקרים מניחים כי זיהום של החניכיים ועצם הלסת מביא למצב של דלקת בגוף, אשר עלולה למנוע ביוץ או להקשות על קליטת העובר.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

תוצאות המחקר מעידות על קשר אפשרי בין נוכחות של חיידקי חניכיים והשפעה כללית על מערכות הגוף גם כשנוכחות החיידק היא נמוכה, ולא תמיד קיימים סימנים ברורים של מחלת חניכיים. תוצאות המחקר באות לעודד נשים צעירות בגיל הפוריות לטפל בבריאות הפה.

 

המחקר שבוצע באוניברסיטת הלסינקי שבפינלנד חקר 256 נשים בריאות שאינן בהריון בגילאי 19-42 אשר לא נטלו אמצעי מניעה וניסו להרות. הנשים נשאלו לגבי מצב בריאותן, השכלה, מצב סוציואקונומי והיסטוריה רפואית וכן עברו בדיקות לנוכחות חיידקים גורמי מחלת חניכיים, תסמיני מחלת חניכיים ובדיקות וגינליות.

 

המעקב בוצע למשך תקופה של 12 חודשים בהם ניסו להיכנס להריון.

 

שמירה על השיניים כדי לא לפגוע בפוריות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שמירה על השיניים כדי לא לפגוע בפוריות(צילום: shutterstock)

 

ממצאי המחקר הראו כי נוכחות חיידק ה-P. Gingivalis הייתה גבוהה משמעותית בקרב נשים שלא הצליחו להרות במשך תקופת המעקב של 12 חודשי המחקר.

 

המחקר מצא כי נשים בהן נמצא חיידק ה- P. Gingivalis ברוק, או נוגדנים המציינים כי נחשפו לחיידק P Gingivalis, היו בעלות סיכוי נמוך פי שלושה להיכנס להריון בתקופה של 12 חודשים, ואילו הנשים עם נוכחות החיידק והן וסימנים קליניים של מחלת חניכיים היו בסיכוי נמוך פי ארבעה להיכנס להריון בתקופה של 12 חודשים.

 

פריודונטיטיס הינה מחלת חניכיים דלקתית הנובעת מזיהום חיידקי של רקמת החניכיים התומכת בשיניים. הרס העצם התומכת של השיניים, עלול להוביל לאובדן שיניים לאורך זמן.

 

מחלת חניכיים - פרידונטיטיס הינה אחת המחלות הנפוצות בעולם, עם כ- 50% של תחלואה בקרב האוכלוסיה הבוגרת של מדינות העולם.

 

מחקר זה מצטרף למחקרים קודמים אשר מדגימים קשר בין בריאות הפה לבין קשיי כניסה להריון. תוצאות המחקר חוזרות ומדגישות את הצורך בשמירה על היגיינת הפה באופן שגרתי, ובמיוחד בגיל הפוריות.

 

טיפים לשמירת החניכיים בתקופת טרום הריון ובהריון :

1. יש להקפיד על צחצוח פעמיים ביום בעזרת מברשת שיניים ומשחת שיניים המתמחה בטיפול בבעיות חניכיים ומניעת עששת. משחה המכילה מינרלים טבעיים מים המלח מומלצת למטרה זו.

 

2. להקפיד על שימוש בעזרי צחצוח בין-שיניים כמו חוט דנטלי/מברשות בין-שיניות/קיסמים דנטליים.

 

3. שמירה על בריאות החניכיים והשיניים בזמן ההריון ולקראת ההריון הינה חשובה ביותר. בניגוד לדעה רווחת – אין שום בעיה לעבור טיפול אצל השיננית בזמן ההריון. להפך – בזמן הריון זה חשוב כפליים.

 

4. כדאי לבצע בדיקה כוללת של הפה לבדיקת מצב הפה והשיניים כל 6 חודשים. כל רופא יודע לזהות בעיית חניכיים ולהפנות למומחה חניכיים (פריודונט) במידת הצורך.

 

הכותבת היא רופאת שיניים ויועצת ל"דנטאייד"


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין בריאות החניכיים לפוריות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים