שתף קטע נבחר

הביקור הלא שגרתי של שגריר ישראל בקהיר

השגריר דוד גוברין ביקר ביום שני בקברו של רבי יעקב אבוחצירא בצפון מצרים, ביקור ראשון של נציג ישראלי במתחם מאז 2011. לידי ynet הגיע תיעוד הביקור: "מתרגש לבקר באתר הקדוש ליהודי מצרים והעולם כולו". למחרת הגיע - בפעם השנייה בתוך שנה - לבית הכנסת העתיק באלכסנדריה, שמצרים מסייעת בשיפוצו

 

 

שגריר ישראל בקהיר, דוד גוברין, קיים השבוע ביקור בקברו של רבי יעקב אבוחצירא בעיר דמנהור בצפון מצרים וגם באלכסנדריה, לשם הגיע גוברין בפעם השנייה תוך שנה. הביקור הלא-שגרתי הזה מתרחש אחרי שבאוגוסט האחרון החלו השגריר וצוותו לחזור לפעילות הדרגתית בקהיר אחרי שבסוף 2016 נאלץ השגריר וצוות השגרירות לחזור ארצה בשל התרעות ביטחוניות. צפו בתיעוד הבלעדי.

 

פרויקט מיוחד: פולחן קברי הצדיקים בארץ ובעולם

 

הביקור ביום שני בקבר אבוחצירא, שאותו היו פוקדים בעבר מאמינים רבים, הוא הראשון של שגריר ישראל במקום מאז שנת 2011. "אני מרגיש נכבד לבקר באתר קדוש זה ליהודי מצרים והעולם כולו, קברו של אחד מגדולי הרבנים של יהדות מרוקו, שנפטר בעיר דמנהור בדרכו לארץ ישראל", אמר גוברין במתחם הקבר. "במשך שנים רבות נהגו יהודים לעלות לקברו של הרב מדי שנה ביום פטירתו על מנת להתפלל לעילוי נשמתו. מנהג זה רווח בקרב יהודים ומוסלמים כאחד".

 

כלי תקשורת במצרים גם כן דיווחו על דבר הביקור בקבר של אבו חצירא שנערך, לדבריהם, במעטה אבטחה כבדה. גורם ביטחוני באותו אזור צוטט בעיתון "אל-יום א-סאבע" באומרו כי "הביקור של השגריר נמשך כחצי שעה בתוך הקבר, ולאחר מכן שיירתו עזבה את המקום לקהיר".

 

 

גוברין לצד קבר הרבי אבוחצירא (צילום: שגרירות ישראל בקהיר) (צילום: שגרירות ישראל בקהיר)
גוברין לצד קבר הרבי אבוחצירא(צילום: שגרירות ישראל בקהיר)

 (צילום: שגרירות ישראל בקהיר) (צילום: שגרירות ישראל בקהיר)
(צילום: שגרירות ישראל בקהיר)

למחרת ערכו השגריר וצוות השגרירות ביקור בבית הכנסת הגדול על שם אליהו הנביא. מדובר במבנה מפואר מהמאה ה-19 ששימש את הקהילה היהודית של אלכסנדריה, שמנתה עד שנות ה-30 של המאה ה-20 יותר מ-20 אלף יהודים. השגריר שמע ממהנדסים ומנציגי משרד העתיקות על אופי השיפוץ. בשיחתו עם ראש הקהילה היהודית הודה גוברין למארחו ראש הקהילה היהודית באלכסנדריה, יוסף בן גאון, על הביקור הנאה והחשוב בבית הכנסת ואמר: "כמו בשנה שעברה, אני מתכבד גם השנה לבקר בבית הכנסת אליהו הנביא באלכסנדריה. בהזדמנות משמחת זו אני רוצה להביע את תודתי והערכתי לממשלת מצרים על המאמצים שעשתה למען שיפוץ בית הכנסת, דבר שמעיד על החשיבות הגדולה שרואה ממשלת מצרים בשימור האתרים ההיסטוריים היהודיים".

  

הביקור התקיים במסגרת מאמצי השגרירות הישראלית בקהיר לשימור עתיקות של הקהילה היהודית ששרדו במצרים. בספטמבר 2016, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, ערך השגריר ביקור ראשון באלכסנדריה עם צוותו ונפגש עם ראש הקהילה היהודית בן גאון בבית הכנסת הגדול על שם אליהו הנביא.

גוברין עוקב אחר עבודות השיפוץ בבית הכנסת באלכסנדריה (צילום: שגרירות ישראל בקהיר) (צילום: שגרירות ישראל בקהיר)
גוברין עוקב אחר עבודות השיפוץ בבית הכנסת באלכסנדריה(צילום: שגרירות ישראל בקהיר)

 (צילום: שגרירות ישראל בקהיר) (צילום: שגרירות ישראל בקהיר)
(צילום: שגרירות ישראל בקהיר)

 (צילום: שגרירות ישראל בקהיר) (צילום: שגרירות ישראל בקהיר)
(צילום: שגרירות ישראל בקהיר)

הביקור התרחש חודש בלבד אחרי שהשגריר הגיש את כתב האמנה שלו לנשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, והיה למעשה הביקור הראשון באותו מקום של נציגות ישראלית באלכסנדריה. באותה הזדמנות השגריר גם פקד את משרדי הקהילה היהודית באלכסנדריה, את הספרייה החדשה של העיר ואת המוזיאון על שם אנואר סאדאת.

 

"אני מודה לך על הביקור הנעים והחשוב אצלכם", אמר אז השגריר בערבית שוטפת בלהג המצרי בבית הכנסת באלכסנדריה כששוחח עם ראש הקהילה היהודית הקטנה באלכסנדריה. "אנחנו שמחים שאתם כאן", ענה בן גאון. בסרטון שפרסמה שגרירות ישראל במצרים ניתן לראות את הדו-שיח בין השניים בבית הכנסת, שבמהלכו מובעת תקווה שממשלת מצרים תסייע לשפץ את המקום.

 

"אנחנו כמדינת ישראל, מדינת העם היהודי, מתעניינים מאוד בנושא הזה ומוכנים להשתתף ולשתף פעולה עם הגורמים הרלוונטיים בתחום הזה", אמר גוברין. בן גאון ענה: "כולנו אחים. כולנו אחד. אין מישהו שיותר טוב מהאחר. אנחנו אותו דבר. אינשאללה כל העניינים יסתדרו".

 

בחודש אוגוסט הודיע משרד העתיקות המצרי באופן רשמי על תחילת השיפוץ של בית הכנסת העתיק באלכסנדריה בעלות של 100 מיליון לירות מצריות, סכום שמשתווה ל-5.67 מיליון דולר. בכיר במשרד העתיקות, מוחמד עבד אל-עזיז, מסר בזמנו כי פרויקט השיקום יימשך שמונה חודשים. זאת אחרי שאחת התקרות בעזרת הנשים נפלה וכתוצאה מכך בית הכנסת נסגר עד להודעה חדשה. "לא נהסס לשפץ את העתיקות היהודיות מתוקף היותן עתיקות מצריות שחייבים לשמור עליהן בהתאם לחוק השמירה על העתיקות. אותן עתיקות הן חלק מהמורשת המצרית", אמר עבד אל-עזיז.

 

חשוב לומר כי כיום נותרו מהקהילה היהודית המפוארת של מצרים יהודים בודדים בקהיר ובאלכסנדריה, ומי שמשמשת כראשת הקהילה בשנים האחרונות היא מאג'דה הארון. בלי קשר או עם קשר, בחודש נובמבר הקרוב ימלאו 40 שנה לביקורו ההיסטורי של נשיא מצרים לשעבר, אנואר סאדאת, בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שגרירות ישראל בקהיר
גוברין במתחם הקבר בצפון מצרים
צילום: שגרירות ישראל בקהיר
מומלצים