שתף קטע נבחר

רוצים ילדים גבוהים? ספקו להם תזונה מתאימה

איך מה שהילד אוכל קשור לגובה שלו, האם יש דברים מסוימים שיכולים לעזור לו לצמוח ועד כמה משפיעה הגנטיקה בשילוב עם המזון? הנה כמה דברים שלא ידעתם על גדילת ילדים, וגם כמה טיפים שיכולים לעזור להם לגבוה

בשיתוף תנובה

 

כל כך הרבה דברים עוברים בגנים לילדים שלנו, מאפיינים חיצוניים ואישיותיים, דברים נפלאים שאנחנו אוהבים בעצמנו ולמרבה הצער לפעמים גם דברים שהיינו מעדיפים לא להעביר לדור הבא. אחד מהדברים עליהם הגנטיקה שולטת הוא הגובה, לטוב ולרע. אבל לאחרונה מסתבר, יש עוד משהו שיכול לשלוט עליו. הנה חדשות טובות לכל ההורים שמתפללים שהילד יצא גבוה מהם.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

קודם נתחיל בכך שאין מה לעשות, בכל זאת, המשקל הרב ביותר בנושא הגובה הוא הגנים. 75% מהגובה של הילדים נקבע בעצם לפי הגנטיקה. דבר נוסף הוא שמימוש פוטנציאל הגובה או לחילופין אי המימוש, קורים בדרך כלל עד לגיל 20, הגיל בו אנחנו מגיעים לגובה המקסימלי שלנו מבחינת התבגרות. כמובן שיש יוצאי דופן אבל אלה הם כאמור, יוצאים מן הכלל.

 

אז מה עושים? האם לקבל את ה"גזירה" בשקט ושלווה? אתם לא חייבים. את זה ש"חייבים לאכול כדי לגדול" כולנו יודעים, אבל כמה מכם ידעו שאת אותו האוכל בדיוק צריך לאכול גם כדי לגבוה? מתברר שיש לא מעט מזון שאפשר לצרוך, שיכול לתרום לעוד כמה סנטימטרים נחשקים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

המזון כולל בתוכו מעל 50 מרכיבים הכרחיים לגדילה והנה דוגמה: על פי מחקר שנערך בסין ב-2007, תוספת של ירקות, פירות וחלב פרה לתזונה הסינית (שעיקרה פחמימות), תרמה לצמיחתם לגובה של הילדים בסין בעשור האחרון.

 

יש לא מעט מוצרים שאפשר לצרוך על מנת לתרום להתפתחות לגובה, כמו בשר לסוגיו, למשל: כבד, בקר, הודו ועוף המכיליםלא מעט חלבון, ברזל, אבץ ואפילו ויטמין A (רק בכבד), מרכיבים הכרחיים על מנת למצות את פוטנציאל הגדילה. כמו כן, ידוע שלא כדאי להרבות במנות בשר אדום במשך השבוע ולכן יש לחלק בין סוגי הבשר על מנת לשמור על תפריט מאוזן. כך בעצם, נוכל "להרוויח" את כל סוגי הוויטמינים, המינרלים וחלבונים שיש לכל מנות הבשר להציע.

 

אם בחלבון עסקינן, אפשר למצוא אותו גם בביצים ודגים. אכילת דגים חשובה מאוד לבריאות מכיוון שהם עשירים בחלבון, יש בהם ברזל, ויטמין B12 החשוב לפעילות תקינה של מערכת העצבים וליצירה של כדוריות דם אדומות. לא סתם הגיעו לעולם כל סיפורי האימה של ההורים שלנו על כך שנאלצו לשתות כפית שמן דגים ביום, מאחר והם עמוסים בוויטמינים חיוניים לגוף האדם ולבריאותו התקינה.

 

אבל, ברור שלא כולם אוהבים לאכול בשר ודגים, מטעמי צמחונות או כי פשוט לא טעים. אל דאגה, גם מי שלא אוהב את המוזכר לעיל, יוכל למצוא מאכלים הכוללים חלבון ועוד כמה דברים טובים. למשל, שילוב של פחמימות וקטניות באותה ארוחה, מג'דרה (אורז ועדשים ירוקים) היא הדוגמה הקלאסית, אבל ניתן בהחלט לערבב בין האורז לחומוס או לשעועית למשל. מבחינת ברזל, ניתן למצוא גם אותו גם מן הצומח כמו, למשל, בטחינה, פירות יבשים וקטניות. את האבץ תוכלו למצוא גם בסובין חיטה ובבוטנים קלויים, וויטמין A יחכה לכם בבטטה ובכלל הירקות הכתומים, בפטרוזיליה, בתרד וגם במשמש.

 

ירקות נוספים שיתרמו להתפתחות בגדילה הם לפת, כרוב סיני, כרוב ניצנים, שעועית, במיה ואפונה. לכולם שפע של ויטמינים, סיבים בריאים, מינרלים, חלבון ברזל ואפילו תכונות אנטי סרטניות. לא מובן מאליו שכל ילד יתחבר בהכרח ללפת או לכרוב סיני למשל, לכן ניתן לשחק עם האופציות ולשלבן בתוך תבשילים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

מקורות נוספים הם חלב ומוצריו. במחקר שביצעו ד''ר טלי סיני מבית הספר לתזונה בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית בשיתוף עם בית החולים אסף הרופא, התגלה כי נבדקים שלא צרכו חלב מינקותם היו נמוכים יותר מהממוצע הכללי של האוכלוסיה. מתברר שהנבדקים שהיו אלרגיים לחלב ולא צרכו אותו באופן שוטף מגיל צעיר גדלו להיות נמוכים יותר בכארבעה סנטימטרים מאלה שהיו שותים חלב כדרך קבע.

 

"חלב ומוצריו הינם מקור חשוב לאנרגיה, הם מספקים חלבון באיכות ביולוגית גבוהה, חומצות שומן חיוניות בתוספת וויטמינים ומינרלים המרוכזים כולם במנת מזון אחת", מסבירה ד''ר סיני. למעשה, החלב ומוצריו גם הם מזונות המכילים בתוכם את רוב אבות המזון הדרושים לגוף: יש בהם חלבונים בעלי ערך תזונתי גבוה, ויטמינים כמו ויטמין B12, כוס חלב אחת מכילה 60% מהצריכה היומית של B12 לילדים למשל. בחלב גם נמצאים הרבה מינרלים, העיקרי מביניהם הוא סידן אבל גם זרחן ואשלגן.

 

אז מהי בעצם מנת חלב וכמה ממנה יש לצרוך ביום על מנת שהסנטימטרים יזנקו? מנת חלב היא כוס חלב, גביע יוגורט או מעדן, פרוסה אחת של גבינה צהובה או 3 כפות של גבינה לבנה או קוטג'. על פי רוב ההמלצות בעולם וגם בישראל כמובן, הכמות המומלצת לצריכה היומית היא בין שתיים לשלוש מנות חלב בכל יום.

 

מה אם הילד לא כל כך מתלהב מהחלב ומוצריו? ניתן לשלב בין מוצרי החלב למזון אותו אוכל הילד כמו למשל פסטה, פיצה, פשטידות או טוסטים. כך מתבצעת "הסוואה נבונה" שיכולה לגרום לילד לאכול בשמח. אגב, את אותם ילדים אלרגיים או טבעונים שלא יכולים לצרוך חלב ומוצריו, חשוב לקחת לייעוץ דיאטני על מנת להשלים להם את החסכים שנוצרים שתזונה היומית.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

טיפ נוסף ואחרון שכולם שמעו בעבר בגרסה כזו או אחרת הוא לישון הרבה. ההמלצה היא לישון לפחות 7 שעות שינה רצופות בלילה, מאחר והורמוני הגדילה מופרשים בשנת הלילה ולכן יש לה תפקיד קריטי בפוטנציאל הגדילה.

 

בשיתוף תנובה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה אוכלים כדי לגבוה?
צילום: shutterstock
מומלצים