שתף קטע נבחר

הבצורת בצפון: התייבש מעיין ליד הכינרת

בחברה להגנת הטבע מצאו כי בריכת השכשוך הגדולה במעיין עין נון שליד הכינרת, שתמיד זרמו בה מים, יבשה. המצב קשה במעיינות נוספים בגליל וגם בכינרת. רשות המים: "אנחנו אחרי רצף נדיר של ארבע שנים שחונות. גם השנה צפויה להיות שנת בצורת"

תמונת מצב קשה: הבצורת הקשה בצפון הארץ גרמה להתייבשות מעיינות בגליל, שבהם תמיד זרמו מים. לאחרונה התברר כי גם עין נון, אחד המעיינות האיתנים הנמצא ליד הכינרת - שבו נובעים מים כל השנה - עומד לפני סכנת התייבשות. בחברה להגנת הטבע פנו לרשות המים ולשירות ההידרולוגי, ושם הבטיחו לבדוק את הסיבות להתייבשות.

 

המעיין כיום (צילום: יואב בהט) (צילום: יואב בהט)
המעיין כיום(צילום: יואב בהט)

כך נראה המעיין פעם (צילום: ד"ר אבישי טייכר (מתוך "'פיקיויקי")) (צילום: ד
כך נראה המעיין פעם(צילום: ד"ר אבישי טייכר (מתוך "'פיקיויקי"))

 

גם הכינרת סובלת ממחסור חמור במים, למרות שזה כשנתיים וחצי כמעט שאין שואבים ממנה; כמויות המים שנכנסו לכינרת בארבע השנים האחרונות הן מהנמוכות ביותר שתועדו, והשנה היא צפויה לרדת עוד ולשבור את השיא השלילי המתועד אי פעם.

 

החברה להגנת הטבע פנתה לרשות הממשלתית למים וביוב בבקשה לבדוק את הנושא. "לתדהמתנו גילינו שחלה ירידה משמעותית ביותר בשפיעת המעיין וכן שבריכת השכשוך הגדולה של המעיין ריקה ממים", נכתב בפנייה, שהגישה ד"ר אורית סקוטלסקי, רכזת תחום נחלים ובמים בחברה. עוד נכתב כי "התייבשות המעיין תפגע אנושות גם במערכת האקולוגית ובערכי הטבע, גם באיכות המים בבריכת השכשוך וגם בערכו הציבורי של המעיין".

 

אל הכינרת זורמים בעיקר נחלים מרמת נחלים, נחל יהודיה, דליות ומשושים. הלל גלזמן, מנהל מחלקת ניטור נחלים ברשות הטבע והגנים (רט"ג), הסביר כי "אנחנו רואים השנה שהשפיעה של המעיינות נמוכה מאוד יחסית לשנים קודמות. בראש ובראשונה הגורם לכך הוא מיעוט גשמים. גם שאיבות מים וקידוחים השואבים מים מהאקוויפר ברמת הגולן - ייתכן מאוד שיש להם השפעה על ההפחתה בשפיעת המעיינות. ברשות המים נערכו עבודות המצביעות על המגמה הזו ועל הסכנה בייבוש. אבל כולם מסכימים שבגלל הבצורות הנמשכות אין מספיק מים למלא את האמבטיה הזו. הכינרת מקבלת מהנחלים האלה ומנהר הירדן, שמאוד חלש בשנים האחרונות. מזג האוויר פשוט השתגע".

 

 

עין נון הוא מעיין בבקעת גינוסר, מזרחית למושבה מגדל. הוא אחד המעיינות האיתנים הגדולים ליד הכינרת, הנובע כל חודשי השנה. לפי סקירה הידרולוגית ואקולוגית מקיפה שנערכה ב-2014 (בהזמנת המועצה האזורית מגדל), אזור הנביעה והבריכה העתיקה בחלקו העליון של המעיין בעל ערכיות אקולוגית גבוהה ביותר. בריכת האיגום, המשמשת בריכת שכשוך לפעילות נופש ופנאי, היא מוקד משיכה חשוב לתיירות באזור.

 

"נשאלת השאלה באיזו מידה שאיבת מי התהום באגן מחמירה את מצב שפיעת המים מהמעיין, ומה ניתן לעשות כדי לשמור על שפיעת המעיין ולעצור את ההידרדרות במצבו". כתבה ד"ר סקוטלסקי. "נבקש מרשות המים ומהשירות ההידרולוגי לפעול בדחיפות לבירור הגורמים להתייבשות המעיין".

 

ברמת הגולן יבשו עין אמפי, מעיינות הסמוכים לקצרין ועוד. המעיינות הגדולים, דוגמת המעיין הגדול שמזין את נחל גילבון, ועין תנוריה, המזין את נחל גמלא, נחלשו מאוד. גם בשמורת עיינות פחם, הסמוכה למושב קשת, התייבשו המעיינות לגמרי. כמו כן, יותר מחציו של נחל עמוד התייבש. גם עין מירון התייבש.

 

"הטבע סובל בגלל הבצורת והקידוחים", סיכם גלזמן. "ההתפלה עוזרת, אבל רק במרכז הארץ. שואבים פחות מהאקוויפרים במרכז. אבל בצפון אין התפלה. כל אגן הכינרת סובל מהתייבשות וממשיכים לשאוב מהקידוחים. זו מכה אחר מכה".

 

דובר רשות המים, אורי שור, הסביר כי "אנחנו אחרי רצף נדיר של ארבע שנים שחונות. לפי כל המודלים גם השנה הנוכחית צפויה להיות שנת בצורת. מפלס הכינרת ממשיך לרדת באופן מדאיג היות וקצב האידוי גדול מכמויות המים מגשמים, נהר הירדן והנחלים. כל הטבע, הסביבה והחקלאות נפגעים. מפני שמעיין זו נביעה טבעית הנובעת ממפלסי מים גבוהים, המעיינות מצפון ועד דרום בסכנה. חסר במקורות המים הטבעיים 2.5 מיליארד קו"ב מים".

 

מפלס הכינרת היום הולך לרדת מתחת לקו השחור. "כל המעיינות באזור מושפעים. הבניאס נמצא בספיקות קטנות ביותר. אין גשם באזור. חייבים למצוא פתרונות", מזהיר שור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב בהט
מעיין עין נון, כיום
צילום: יואב בהט
מומלצים