שתף קטע נבחר

מצ'ותתים: כך תהיו בטוחים שפייסבוק לא מאזינה

השמועות על כך שהרשת החברתית מצותתת למשתמשיה באמצעות האפליקציה הסלולרית - הן נושא מדובר בכל שיחת סלון. מהצד של פייסבוק אומנם מכחישים, אבל כשהתיאוריה מושרשת - האמת קצת פחות חשובה. כך או כך אפשר למנוע האזנות, וזה אפילו די פשוט

בשבועות האחרונים נדמה שחלה התעוררות כלשהי סביב התיאוריה הרווחת בשיחות סלון וברזיות, שעוסקת ביכולת של פייסבוק להאזין למשתמשיה ולאפשרות שהיא אכן עושה זאת כדי להתאים פרסומות ולקדם תכנים בצורה אישית. הטענה בקרב משתמשים היא שבאמצעות האפליקציה הסלולרית (פייסבוק ומסנג'ר) הרשת החברתית מאזינה לשיחות שנערכות בקרבת מכשיר הטלפון החכם או באמצעותו.

 

 

אבל האמת היא שחשדות כאלה החלו להתעורר כבר לפני כמה שנים ואף גררו מספר התייחסויות זכורות של הרשת החברתית עצמה לתופעה. על אף ההכחשות החוזרות ונשנות והטענות כי לפייסבוק אין משאבים להאזין באמת לשיחות של משתמשים, נדמה שבכל ניסוי פשוט אנחנו מגלים שאכן יש התאמה בין הנושאים המדוברים לבין פרסומות שמוצגות בפיד.

 

בהקשב תמידי? פייסבוק ()
בהקשב תמידי? פייסבוק

 

השבוע פורסם בתוכנית "חי בלילה" תחקיר שנועד לבחון "אחת ולתמיד" אם הרשת החברתית נמצאת בהקשב תמידי, אבל האמת היא ש"תחקירים" מהסוג הזה נעשו פחות או יותר על ידי כל גוף תקשורת כבר לפני שנה ושנתיים. השבוע פתאום צץ לו גם סרטון מ-2016 ועשה סיבוב ויראלי נוסף באתר רדיט, ובו שוב מודגמת האפשרות שפייסבוק מקדמת פרסומות על בסיס שיחות ליד הטלפון. המסקנות, כמובן, חד-משמעיות בכל המקרים, ואפשר לגמרי לנסות את זה בבית: בחרו נושא שאין לו שום קשר אליכם באופן ישיר, דברו עליו ליד הסמארטפון, ותוכלו לחזות בפלא שהוא פרסומות מותאמות אישית בפיד של הפייסבוק.

 

 

 

ההתייחסות האחרונה של פייסבוק לנושא שמסעיר מכונות קפה משרדיות מסביב לעולם המערבי הגיעה בדמות ציוץ שפרסם בשבוע שעבר רוב גולדמן, סגן נשיא מערך הפרסום בפייסבוק. הוא כתב אז בצורה די נחרצת - "אנחנו לא משתמשים - ואף פעם לא השתמשנו - במיקרופון שלכם לצורך קידום פרסומות". אז אמר. כשכל כך הרבה משתמשי פייסבוק כבר משוכנעים ביכולת של הרשת החברתית להאזין לשיחות שלהם ולהשתמש בתוכנן כדי לקדם פרסומות - בעיקר כי אפשר לראות את זה קורה כמעט באופן מיידי, מסכת ההכחשות כבר לא שווה הרבה.

 

במקום להיכנס לדיונים פילוסופיים בשאלת מקומה של "אמת" מול "אמונה" בעולם דיגיטלי של פוסט-מודרניזם, אפשר פשוט להקפיד להיות בצד הבטוח של המתרס: כל עוד אין לנו יכולת ממשית לדעת אם אכן מאזינים לנו דרך האפליקציה, אפשר לגמרי לקחת אחריות ולהפסיק לאשר לה (ולאפליקציות אחרות אגב) לקבל הרשאות לכל חלקה טובה במכשיר שלנו.

 

נכנסים להגדרות במכשיר > יישומים > פייסבוק > הרשאות, ופשוט מבטלים את ההרשאה. אם אתם ממילא לא מנהלים שיחות וידאו באמצעות פייסבוק מסנג'ר - אין שום סיבה שלאפליקציה תהיה גישה למיקרופון שלכם. אפשר גם לנקוט צעדים קצת יותר דרסטיים ופשוט למחוק את האפליקציה מהמכשיר, וכדאי לזכור שגם וואטסאפ ואינסטגרם יושבות תחת המטרייה של פייסבוק וככל הנראה נהנות מאותה מדיניות של (חוסר) פרטיות. או שאפשר פשוט להתרגל לאפשרות הקצת יותר מטרידה: לפייסבוק יש כבר כל כך הרבה מידע עלינו, שהיא ממש לא צריכה להשתמש גם במיקרופון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
פייסבוק
אילוסטרציה: Shutterstock
מומלצים