שתף קטע נבחר

50 אלף תושבים: מגדל העמק תכפיל את גודלה

הסכם הגג שנחתם לאחרונה למגדל העמק קובע בניית אלפי יחידות דיור בהליך מואץ. בדיקה שנערכה ל-ynet על ידי אתר מדלן מגלה היכן מרוכזות השכונות החדשות והאם שטחי התעסוקה של העיר באמת יאפשרו לה לעמוד בכמות התושבים שצפויה להתווסף. צפו במפה האינטרקטיבית

הסכם הגג שנחתם לאחרונה במגדל העמק במעמד ראש הממשלה בנימין נתניהו, בין משרד האוצר, רשות מקרקעי ישראל והרשות המקומית, קובע בנייה של מעל 5,000 דירות בהליך מואץ בעיר, שצפוייה להכפיל את גודל האוכלוסייה לכ-50 אלף תושבים.

 

מספר הדירות צפוי לטפס לכ-7,000 בזכות חוק שבס כחלון שמאפשר לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה לאשר תוספת של 20% לשטחי בנייה של דירות מגורים בבנייה רוויה בפרויקטים של התחדשות עירונית. היכן מתוכננת הבנייה והאם העיר תעמוד בתוספת האוכלוסייה? לפניכם בדיקה מיוחדת שערך עבור ynet אתר מדלן.

 

חשש: הקמת שכונות מנותקות מהעיר

הבנייה מתוכננת להתבצע על שטחים חקלאיים בצפון העיר, שיפותחו לשתי שכונות חדשות סמוכות, וכן שתי הרחבות בשכונות קיימות. שיווק הקרקע מתוכנן להתרחש עד 2021.

 

צפו: מגדל העמק במבט מהאוויר

 

 

בשכונות החדשות מתוכננות כ-4,500 יחידות דיור, לא כולל שבס. במדלן מציינים כי כרגע מאושרת רק התוכנית לשכונת קרית רבין ב' (מערבית א'), כאשר התוכנית לבניית מערבית ב' נמצאת בשלבי תכנון מתקדמים, ואמורה לצאת לשיווק עד סוף 2018.

 

שכונת מערבית א' תכלול כ-1,550 יחידות דיור (לא כולל שבס) באופי של בנייה מעורבת - צמודי קרקע ודו משפחתיים ובנייה רוויה של 7-3 קומות. בנוסף, מתוכנן בה מרכז מסחרי גדול, מוסדות ציבור, מתחמי ספורט, פארק עירוני ואגם אקולוגי.


נתונים: אתר מדלן ()
נתונים: אתר מדלן

אחת השאיפות בבניית השכונה היא לשמור על ערכי הטבע הקיימים באזור. המשמעות היא שישולבו בפארקים הציבוריים ערוצי נחל, והצמחייה בשכונה תהיה מקומית. כלומר, לא תצרוך הרבה מים ותחזוקה. בכך גם יישמרו ערכים של איכות הסביבה ולא יהיה צורך בהוצאות כספיות גדולות. ברחבי השכונה ייסללו שבילי אופניים.


הדמייה של השכונה החדשה בצפון העיר (צילומים: באדיבות עיריית מגדל העמק) (צילומים: באדיבות עיריית מגדל העמק)
הדמייה של השכונה החדשה בצפון העיר(צילומים: באדיבות עיריית מגדל העמק)

 

רם גפן, חוקר שכונות באתר מדלן, מציין כי "לצד זה שהשכונות החדשות יוסיפו מגוון אטרקציות לכלל תושבי העיר, קיים חשש שמיקומן בשולי העיר, בשילוב של ריכוז גדול של אוכלוסייה חדשה, ינתק אותן משאר העיר ולא יתקיימו ביניהם יחסי גומלין. למעשה, קיימת אפשרות שהעיר תחולק לשני חלקים".

 

שאר הבנייה החדשה שכוללת כ-600 דירות תתבצע בשכונות הדרומיות הוותיקות - יפה נוף (הורד) ומצפה העמק. מרבית הדירות החדשות ייבנו בבניינים בני 9-2 קומות והשאר בצמודי קרקע. במסגרת הבנייה החדשה יתווספו לשכונות הוותיקות שטחי מסחר, שטחי ספורט ופארקים, שכיום קיים מחסור בהם בשכונות הללו.

 

לצפייה בגודל מלא לחצו כאן או על המפה. לצפייה בדירות החדשות בשכונות בבמגדל העמק לחצו על האייקונים הצהובים. לצפייה במחירי הדירות בשכונות לחצו על האייקונים החומים:

 

מפת העיר כפי שקובע הסכם הגג (נתונים: באדיבות אתר מדלן) (נתונים: באדיבות אתר מדלן)
מפת העיר כפי שקובע הסכם הגג(נתונים: באדיבות אתר מדלן)

 

שדרוג מרכז העיר

פרויקט נוסף שיוקם כדי להוסיף שטחים ירוקים לרווחת התושבים כולל הקמת פארק חדש במרכז העיר, שיתחבר לפארק הקיים - פארק הראשונים, ולאולם הכדורסל שעתיד לפנות את מקומו עבור בניין העירייה החדש.

 

בנוסף, יקום גשר עילי להולכי רגל שיחבר בין פארק ראשונים ובין קרית החינוך. הגשר ישמש את התלמידים לחציה בטוחה של שדרות הבנים - הכביש המרכזי בעיר. "הרעיון לפתח פארק מרכזי שיהיה מחובר לקרית החינוך במרכז העיר מעניין, מפני שהוא מאפשר בצורה קלה וטבעית מפגש יומיומי של התושבים והתלמידים בשטח ציבורי בסיום יום הלימודים", מציין גפן. "המהלך עשוי להעלות את רמת הקהילתיות, נדבך שנעשה משמעותי בשנים האחרונות בחיים העירוניים".

 

שיקום שכונות ותיקות

עוד במסגרת הסכם הגג, יקודמו פרויקטים של שיקום שכונות ותיקות כדוגמת מגדל אור ורמת אשכול. על פי התוכניות ישוקמו הגינות הציבוריות, שבילי ההליכה והרחובות. בנוסף לכך, יוטמנו תשתיות, כגון קווי מתח, ברחובות דרך העצמאות, רמת יזרעאל, קרן היסוד ודרך חטיבת גולני, ויוסדר הניקוז בעיר.

 

 

הדמיית שיקום שכונות (באדיבות עיריית מגדל העמק) (צילומים: באדיבות עיריית מגדל העמק) (צילומים: באדיבות עיריית מגדל העמק)
הדמיית שיקום שכונות (באדיבות עיריית מגדל העמק)

 

פיתוח שבילי ההליכה ייצור חיבור נעים בין מוסדות הציבור השונים - ספרייה עירונית, מתנ"ס ומרכזי ספורט, וכמו כן יתחבר לדרך העמק, אחד הרחובות הראשיים בעיר. בכך יפתח השביל את הדרך החסומה בין המרכזים המסחריים למוסדות הציבור.

 

  

נתונים: אתר מדלן ()
נתונים: אתר מדלן

לדברי גפן, "הנושא של שיקום השכונות הוותיקות הוא מאוד חשוב, כאשר קיימת בנייה מסיבית של שכונות חדשות. תמיד קיים חשש שהפיתוח המואץ של אזורי המגורים החדשים יסיט את המשאבים ותשומת הלב מהשכונות הוותיקות, שבארץ, לצערנו, יש נטייה להזניחן. אחד הנושאים שהסכמי הגג אמורים להבטיח הוא בין השאר, שלא יקרה מצב כזה".

 

האם העיר תעמוד בתוספת התושבים?

עם זאת ברקע להסכם, בדיקה שנעשתה לאחרונה באגף לתכנון מדיניות במשרד הפנים, העלתה כי הבינוי המואץ הצפוי ברשויות מקומיות במסגרת הסכמי הגג צפוי להביא לפגיעה משמעותית באיתנות הפיננסיות שלהן.

 

ארנונת עסקים מהווה מקור הכנסה משמעותי עבור עיריות, להבדיל מארנונה ממגורים, שאינה מכסה את העלויות לתושב. הבדיקה בחנה מה שיעור הארנונה שאינה ממגורים הנדרשת למספר רשויות שחתמו על הסכמי גג, כדי שיוכלו לתת שירות סביר לכמות התושבים הצפויה להתווסף להן בעקבות ההסכם.

 

הממצאים העלו כי ברשויות רבות כמות שטחי התעסוקה המתוכננת לא תענה על הגידול הצפוי בכמות התושבים, מה גם שלא ברור מתי יקומו ומי יאכלס אותן. המשמעות, שרבות מהן ייאלצו להפחית את רמת התושבים באופן זמני, וחלק אף צפויות לחזור מבחינה פיננסית עשור לאחור ולהזדקק לתוכניות הבראה ומענקי איזון של מיליוני שקלים.

 

בהמשך לכך, במגדל העמק קיימת תוכנית לשיקום אזור התעשייה הדרומי - מעלה מיכאל, במסגרתה ישוקמו הכבישים והמדרכות, מערכת הניקוז והתאורה באזור. בנוסף, קיימים עוד שני אזורי תעסוקה הכוללים מפעלי היי טק, רמת גבריאל בצפון ושגיא 2000 בדרום, המשותף לה ולמועצה אזורית עמק יזרעאל. 

 

גפן מתריע כי בהסכמי הגג ובתוכניות הבינוי אין התייחסות מספקת לפיתוח שטחי תעסוקה חדשים. "המשמעות שהעירייה לא מייצרת מקורות הכנסה נוספים מארנונת עסקים, בעוד שההוצאה לנפש תגדל, עקב הגידול המשמעותי באוכלוסייה", הוא מסביר.

 

לדבריו, "הסכמי הגג מכניסים לעיריות סכומים גדולים בטווח הקצר, אך בטווח הארוך הגידול באוכלוסייה עלול ליצור גירעון תקציבי או להעמיק אותו".


פורסם לראשונה 17/11/2017 08:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות דוברות עיריית מגדל העמק
מגדל העמק. בתוכנית: שתי שכונות חדשות ושתי הרחבות
באדיבות דוברות עיריית מגדל העמק
מומלצים