שתף קטע נבחר

בנינו לבד: מסעדות אקולוגיות בארץ

כיסאות מצמיגים ישנים, כיור מסיר אלומיניום, גופי תאורה מפחיות בירה וגם בית קפה אחד בערבה שהקירות שלו עשויים מפסולת ממוחזרת: בין אם מדובר בניסיון לחסוך בעלויות ובין אם ברצון לשמור על הסביבה - המסעדות בכתבה הבאה הן ללא ספק חלק מהטרנד שהולך וכובש את העולם בניסיון לשמור על סביבה ירוקה ונקייה. יצאנו לבדוק גם מה אפשר לאכול שם

 

 

חולמים להקים מסעדה אבל אין לכם מיליון שקל בעו"ש? לא נורא! כסף הוא בטח לא סיבה מספיק טובה לוותר על החלום. במקום לקחת הלוואה, להיכנס לשותפות, למכור את הנשמה למשקיעים או למשכן את הבית ואת הילדים - יש מי שבחרו לעשות זאת קצת אחרת, ועל הדרך גם לפגוע פחות באיכות הסביבה.

 

יצאנו בחיפוש אחר האמיצים והנועזים שבונים את בית הקפה, המסעדה או הבר שלהם מאפס, לא מערבים בתהליך מעצב או אדריכל ולא רוכשים שנדלירים יוקרתיים או ספות עור מסניף הרהיטים הקרוב לביתם. הם אינם מפחדים מעבודה קשה, ולא חוששים מתהליך בנייה מתמשך שנעשה בשלבים, ובמקרים רבים נמשך גם זמן רב לאחר שהמקום כבר עובד ומקבל סועדים. 

 

עוד כתבות שיכולות לעניין אותך:

 

יש מי שהאג'נדה האקולוגית מנחה אותו להשתמש בחומרים ממוחזרים, ואחרים פשוט לא יכולים להוציא כל כך הרבה כסף על בניית מסעדה - כך או כך, התוצאה היא זהה, והם מוצאים את עצמם בונים את הכל לבדם: החל מהשולחנות והכיסאות, דרך הבר והמדפים ועד המרפסת והשירותים.

גופי תאורה שעשויים מחביות בירה ישנות. החלל של מסעדת גורדוס (צילום: יח"צ) (צילום: יח
גופי תאורה שעשויים מחביות בירה ישנות. החלל של מסעדת גורדוס(צילום: יח"צ)
  

ואגב, את הגישה האקולוגית אפשר לראות היום גם במסעדות המעוצבות על ידי מעצבים מקצועיים שבבנייתן השתתפו אדריכלים וגם כמה מיליוני שקלים. בעלי המסעדות האלה בוחרים במודע ובמכוון מעצב עם אג'נדה ירוקה, שיוצר את החיבור בין המיחזור לעיצוב מודרני חכם, תוך כדי שימוש יצירתי בחומרים תעשייתיים שיצאו זה מכבר מכלל שימוש. יצאנו לדרך -באופניים, בטח שבאופניים.

 (  )

המעשנה

מסעדת "המעשנה" הכפרית של זיו רודר, היא ההמשך הישיר של המעשנה הניידת אותה הפעיל רודר במשך כמה שנים באירועי פופ-אפ קרניבוריים, שהוא יזם ותכנן עבור קהילת אוהבי הבשר.

 

הפן האקולוגי: את המסעדה שלו בנה רודר יחד עם אביו במבנה ישן, ששימש בעבר כצרכנייה של מושב ינוב. השניים נעזרו במהנדס ובאדריכל שעזרו להם לבנות את המסעדה, תוך שימוש חוזר בחומרים תעשייתיים.

 

השיפוץ ובניית המקום נמשכו חמישה חודשים, וגם לאחר שהמסעדה כבר החלה לפעול. בכל פעם שעמד לרשותם סכום כסף - קנו השניים חומרים נוספים והמשיכו לבנות את המסעדה.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

בחצר הענקית השולחנות הארוכים עשויים מדלתות ישנות, ומהעץ משתלשלות מנורות שעשויות מבקבוקי יין ישנים. בחזית המסעדה הוצב ברזל בניין, המשמש ליציקות בטון ועליו צמחים מטפסים. בשירותים יש כיור שעשוי מדוד חתוך. הכוסות שמהן שותים במקום הן צנצנות דבש במקור, ומתקני חימום הבשר שמוצבים על כל השולחנות מעוצבים מפרסות סוסים משומשות. את מתקני העישון שבחצר בנו זיו ואביו מחביות שמן ישנות ומחביות יין משומשות, והשניים גם בנו את עמדת המלצרים ואת שולחנות הבר שבחצר.

 (צילום: שי אפשטיין) (צילום: שי אפשטיין)
(צילום: שי אפשטיין)

בנו הכל במו ידיהם. החצר של מסעדת "המעשנה" (צילום: עידו גור) (צילום: עידו גור)
בנו הכל במו ידיהם. החצר של מסעדת "המעשנה"(צילום: עידו גור)
 

מה בתפריט: התפריט של "המעשנה" בנוי ממסלולים שמתומחרים ב-250-150 שקלים, והם כוללים מספר נתחי בשר המשתנים מדי יום, ירקות מדורה, סלט קטן, שתייה קלה ושתייה חריפה (יין או בירה) וקינוח. הארוחה כאן בנויה כך שהאוכל ממשיך לזרום לשולחן, ובכל פעם יוצא מהמטבח נתח אחר של בשר המונח על גריל החימום. לשם העלאת מצב הרוח נמזגים (למעוניינים) צ'ייסרים של ערק בטעמים שזיו מכין במקום.

 (צילום: רועי נחום) (צילום: רועי נחום)
(צילום: רועי נחום)

שיטת הבישול היחידה שבה משתמשים במקום היא עישון, ומטרת המסלולים היא לאפשר לכל סועד לבחור את היקף הארוחה וגם להעניק טעימה ממספר נתחים שונים. עבור הלקוחות הצמחוניים שהזדמנו למקום, מציע זיו נזיד צמחוני מעושן. מי שמעוניין בנתח מיוחד או בדג מעושן, ישנה אפשרות להזמינו מראש.

 (צילום: רועי נחום) (צילום: רועי נחום)
(צילום: רועי נחום)
 

נתיב הזית 88 ינוב, 09-8945118, ראשון-חמישי 15:30-12:30, 22:00-18:30, כשר ללא תעודה

 

 

 

Rak Thai

מסעדה תאילנדית משפחתית שמנוהלת על ידי בני משפחת אונקאם. אב המשפחה, דני, שהגיע לארץ מבנקוק ב-1979, הספיק לעבוד בלא מעט מסעדות אסייתיות בארץ, ואפילו לשמש כשף במסעדת "מיסטר אנד מיסיס לי" של השף שאול בן אדרת. כיום הוא מבשל במסעדה המשפחתית, שעוצבה על ידי בתו מרי, אדריכלית במקצועה. במקום עצמו אווירה קלילה ולא מחייבת, שבאה לידי ביטוי גם במחירים הנמוכים וגם בשירות העצמי.

כמו ברחובות תאילנד. Rak Thai (צילום: יח"צ)
כמו ברחובות תאילנד. Rak Thai(צילום: יח"צ)
 

הפן האקולוגי: מרי עיצבה את המקום בהשראת המסעדות שעל חופי תאילנד, ותוך שימוש חוזר בחומרים כמו חביות שמן ומשטחי עץ, מהם יצרו בעלי המלאכה ריהוט עבור המסעדה. השולחנות והבר עשויים מעץ ממוחזר, ארגזי שוק צבעוניים מעטרים את הקירות יחד עם צמחייה אורבנית, שנועדה להעניק למקום תחושה טרופית. דלתות הבר עשויות מקרשים, והסועדים יושבים על שרפרפים שנבנו מגלגלים של רכב, ממש כמו במסעדות הרחוב בתאילנד.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

מה בתפריט: התפריט מכיל את כל הקלאסיקות של המטבח התאילנדי, וגם כמה מנות ייחודיות. החלוקה היא ל"צלחות קטנות חמות" (38-18שקלים), צלחות קטנות קרות עם סלטים תאיים (45-37 שקלים), מרקים (38 שקלים), מאכלי אורז (47-45 שקלים), איטריות מוקפצות (49-45 שקלים) ויש גם מנות קארי תאילנדי עם אורז. כל האוכל נארז כאן לתוך אריזת קרטון ממוחזרת, שמזכירה בצורת את פרח הלוטוס.

 

יבנה 38 תל אביב, 03-6737316‏, ראשון-חמישי 24:00-12:00, שישי-שבת 01:00-13:00, לא כשר

 

האנוי

איתי חיימוביץ', דיה רז וקרן שרון הכירו כשעבדו בתור מלצרים במסעדת ״יועזר בר יין". כשהחליטו השלושה לפתוח מסעדה, בחרו ללכת על השילוב בין המטבח הקנטונזי (אחד המחוזות של סין), הוויטנאמי והמלזי, עם דגש על אוכל רחוב שלא עבר התאמות לחך הישראלי. השנה, לאחר ארבע שנות פעילות, המסעדה נפתחה סוף סוף גם בשעות הצהריים, והחלה להציע עסקיות ב-62 או ב-68 שקלים שכוללות מנה ראשונה, עיקרית ותה סיני.

פשוטה וצבעונית. מסעדת "האנוי" (צילום: טליה רוזן)
פשוטה וצבעונית. מסעדת "האנוי"(צילום: טליה רוזן)

הפן האקולוגי: קרן (שרון), מעצבת במקצועה, חיפשה רעיון לעיצוב קליל ולא מחייב שיתכתב עם היעדר התקציב. היא תרגמה את דרום מזרח אסיה לפשטות וצבעוניות, כשאת הרעיון להשתמש בארגזים צבעוניים הגו היא וחיימוביץ', כשנתקלו בערימת ארגזים מחוץ למכולת השכונתית. הם רכשו ארגזים צבעוניים שהפכו למדפים המעטרים את קירות המסעדה, לשרפרפים נמוכים לישיבה ולאלמנטים המעטרים את הלוגו של המסעדה.

 

בעת שביצעו במו ידיהם את השיפוץ של המקום, נתקלו בארגזים נמוכים שמיוצרים אחת לשנה במיוחד עבור יבול התמרים. בעזרת חבר טוב, אמן הולנדי בשם ג'וי, הארגזים הללו הפכו לשולחנות המסעדה.

 (צילום: טליה רוזין) (צילום: טליה רוזין)
(צילום: טליה רוזין)
  

מה בתפריט: התפריט של המסעדה מחולק למנות ראשונות כמו סלט "הר גאו" (32 שקלים), מנות של אטריות וירקות כמו "פאד סיו" (58 שקלים) ומנות קארי כמו קציצות תרד ברוטב למון גראס (58 שקלים). בנוסף, מציעים ב"האנוי" מבחר מרקי פו (54- 58 שקלים), לחמניות באן מי (44 שקלים), מנות ברביקיו קנטונזי כמו קריספי סקין פורק (62 שקלים) וגם מנת ילדים (42 שקלים).

 

לילינבלום 18, תל אביב, 03-5337962, ראשון-חמישי 16:30-12:00, 24:00-18:00, שישי-שבת 24:00-18:00, לא כשר

 

בירה נקודה

בר בירה חדש ששייך לבחור בשם עומר כהן, סטודנט למנהל עסקים שחיפש (ומצא) מה חסר באזור הבילויים של רחובות. בבר הבירה שהקים כהן, הסטודנטים התפרנים יוכלו לשתות בירה קרה עם נשנוש בצד בפחות מ-50 שקלים. מדובר למעשה, על מקום הפועל בשירות עצמי, זאת בניסיון להוזיל את העלויות, והבירות נמזגות שם מברז מיוחד עם פטנט שמאפשר גם לקנות במקום בירה To Go, שתימזג לתוך בקבוק ממותג מפלסטיק ממוחזר בנפח של ליטר (30.-40 שקלים).

בירה. נקודה. כך נראה הבר מבחוץ (צילום: יח"צ) (צילום: יח
בירה. נקודה. כך נראה הבר מבחוץ(צילום: יח"צ)
 

הפן האקולוגי: השולחנות הנמוכים נבנו כאן מחלונות עץ ישנים, ופינות הישיבה נבנו מחביות שמן ישנות. כוורת החטיפים עשויה מחביות בירה, והתקרה מאובזרת בקפיצים ישנים שנצבעו בצבעים זוהרים. הכוסות החד פעמיות אליהן נמזגת הבירה, עשויות כאן מפלסטיק ממוחזר, ומי שמחזיר את הכוס, אף מקבל זיכוי של 50 אגורות. ואגב, גם בקבוקי הבירה שלקחתם בטייק אווי, יזכו אתכם בשקל אחד לקנייה הבאה לאחר שתחזירו אותם לבר.  

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

ממוחזרת ואקולוגית. בירה.נקודה (צילום: יח"צ) (צילום: יח
ממוחזרת ואקולוגית. בירה.נקודה(צילום: יח"צ)
 

מה בתפריט: ב"בירה נקודה" יש 26 ברזי בירה מכל העולם, ובנוסף יש בבר 150 בקבוקים של בירות בוטיק. שליש בירה תעלה לכם כאן בין 19-13 שקלים, וחצי ליטר בירה תעלה בין 27-21 שקלים. השירות העצמי והעדר מלצריות נועד לא רק על מנת להוזיל עלויות, אלא גם בכדי לעודד יצירת חברויות חדשות בין לקוחות המקום.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

הרצל 209 רחובות, 054-6853386‏, ראשון-חמישי 01:00-12:00, שבת 01:00-19:00

 

חומוס בדרה

"בדרה" היא חומוסייה חברתית ואקולוגית, שפועלת ברחובות מזה ארבע שנים. ברק צברי שפתח אותה, היה בעלים של עסקי מזון שונים אבל עמוק בלב חלם תמיד על הקמת חומוסייה משלו.

גם אקולוגית וגם חברתית. "חומוסיית בדרה" (צילום: יח"צ)
גם אקולוגית וגם חברתית. "חומוסיית בדרה"(צילום: יח"צ)

 

הפן האקולוגי:המקום נבנה במשך חודשיים על ידי צברי, שנעזר לטובת העניין בלא מעט חברים טובים בעלי ידי זהב. יש כאן אריחים מצוירים על הרצפה, שולחנות עם כיסאות לא תואמים שנאספו מכל מיני מקומות ולוח מודעות קהילתי ענק בכניסה. השלט של המסעדה עשוי מסירי אלומיניום ישנים, התאורה מפחיות שימורים ומגלגלים ישנים של אופניים, כיסאות החוץ עשויים מצמיגים ישנים והשולחנות מגלילים של כבלים, הכיור בשירותים עשוי מסיר אלומיניום וכוורת האכסון - מפחים של תבלינים.

אריחים מצוירים על הרצפה (צילום: יח"צ)
אריחים מצוירים על הרצפה(צילום: יח"צ)
  

החומוסייה הזו גם מקיימת שיתופי פעולה עם עמותות לנפגעי נפש ועם עמותות הנלחמות למען זכויות בעלי החיים, ובכלל, יש כאן לא מעט עשייה חברתית (בשנת 2015 עובדי המקום ניקו ביוזמתם את חוף הים של פלמחים).

 

מה בתפריט: התפריט במקום בסיסי מאוד, אך בכל מנה מושקעת עבודה רבה וחשיבה יצירתית. את החומוס ב"בדרה" מבשלים מגרגירי חומוס בולגרי שהושרו בין 10-8 שעות, ובושלו כשעה וחצי עם סודה לשתייה במים שעוברים סינון כפול במערכת מיוחדת. התיבול כולל מלח, כמון שנטחן במקום, מיץ לימון וטחינה איכותית של "הר ברכה". את הטחינה של החומוס עושים במעבד מזון ביתי, והמנה יוצאת עם פיתות מקמח מלא שאופים במקום בטאבון שנבנה גם כן על ידי הבעלים. בנוסף, תקבלו לצד החומוס זיתים, פלפל שיפקה, בצל טרי, רוטב שום לימון מיוחד וסחוג.

 

מחיר החומוס הוא 24 שקלים למנה רגילה ו-31 שקלים למנה גדולה. יש כאן גם מסבחה עם גרגירי חומוס חמים (32-25 שקלים) וגם חומוס עם פול (תוספת 2 שקלים), עם פטריות (תוספת 7 שקלים) או עם צנוברים (תוספת 7 שקלים). מלבד החומוס מכינים במקום גם פלאפל (5 כדורים יעלו לכם כאן 10 שקלים או 17 שקלים למנה בפיתה), סלט (26-18 שקלים) וצ'יפס (26- 18 שקלים) שעשוי מתפוחי אדמה מקולפים חלקית, נחתך ידנית ולאחר מכן עובר שני טיגונים והקפצה עם מלח ים, שום ופטרוזיליה.

 

הרצל 173 רחובות, 08-6199556‏, ראשון-חמישי 20:30-11:30, שישי 15:00-11:30, כשר

 

Silo

מסעדתו האיטלקית ים-תיכונית של השף טל כהן, שבתוכה פועלת מעדנייה בה אפשר לרכוש מוצרים תוצרת איטליה לצד זיתים, טחינה גולמית ושמן זית איכותי. במקום טאבון איטלקי בו נאפות פיצות, שולחנות עגולים גדולים ומרפסת - שהופכים את המסעדה הזו למושלמת עבור משפחות.

 

הפן האקולוגי: בעיצוב המקום הושם דגש על שימוש חוזר בחומרים שונים כמו תופי חברת החשמל המשמשים כשולחנות, ובמרכז החלל החיצוני ישנה אדנית עץ מרכזית עם צמחי תבלין ועץ לימון, שאפשר לסעוד סביבה. אדניות, מרזבים ואהילים עם עציצים המפוזרים בחלל המסעדה, מוסיפים לה מראה ירוק.

 

בנוסף, המסעדה משתמשת בפחי שמן זית ושימורים אחרים כמשטחים לכלי האוכל, ובאופן זה מצליחים שם להפחית את הפסולת. אקולוגי ביותר, אין ספק.

 

מה בתפריט: ריזוטו קרם שמנת וכמהין (69 שקלים), מרק קרם חציל (35 שקלים), לזניה ראגו עגל בבישול ארוך וירקות שורש (89 שקלים).

 

בסופי השבוע (שישי 12:00-08:00, שבת 12:00-09:00) מגישים במקום בראנץ' שמחירו 85 שקלים והוא כולל מנת ביצים, שקשוקה מהטאבון או פראנץ' טוסט לבחירה ובופה עם למעלה מ-40 מנות הכוללות סלטים, גבינות תוצרת בית, גבינות קשות, טפנדים, פסטות, פוקצ'ות, פיצות, מוזלי בטעמים, מאפים, עוגיות ועוגות תוצרת בית.

 

מתחם "לה פארק" חולון, 03-5733315, ראשון-חמישי 24:00-12:00, שישי 24:00-08:00, שבת 24:00-09:00, לא כשר

 

גורדוס

בורגר בר המציע המבורגרים מיוחדים, קינוחים מושחתים ומילקשייקים מושחתים עוד יותר. האווירה ב"גורדוס" צבעונית ועליזה: בלב המסעדה מוצב "גלגל מזל" מיוחד, המשמש להגרלת פרסים ללקוחות המסעדה. מחוץ למקום ניצבת לה ה"טראק בר" - משאית גדולה ומעוצבת שממוקמת ליד האגם, ומשמשת כבר האלכוהול החיצוני של המסעדה.

ברוכים הבאים ל...שירותים של מסעדת "גורדוס" (צילום: יח"צ) (צילום: יח
ברוכים הבאים ל...שירותים של מסעדת "גורדוס"(צילום: יח"צ)

 

הפן האקולוגי: לכל אורכה של התקרה של המסעדה תלויים, באמצעות שלשלאות, גופי תאורה שעשויים מחביות בירה ישנות. לבניית השירותים שימשה מכולה ישנה, ובהם הוצבו גם שוקת ברזל וברזי צינורות. באזור הכניסה, חביות צבעוניות מוצאות להן חיים חדשים בדמות שולחנות, ובמרכז החלל תלויים גופי תאורה שעשויים מגלגלי אופניים, והאזור כולו תחום במחיצות רשת ודלתות מכולה אדומות.

משאית ישנה שמשמשת כבר מחוץ למסעדה (צילום: יח"צ)
משאית ישנה שמשמשת כבר מחוץ למסעדה(צילום: יח"צ)

 

מה בתפריט: המבורגרים כמו "ספגטיבורגר סן רמו" (69 שקלים), בורגר "אלן דלון" עם פטריות מוקפצות וחזה אווז (69 שקלים), בורגר הריסה, שהוא למעשה קציצת סלמון בלחמנייה שחורה (69 שקלים), "סלופיצה" שהוא בורגר "מפורק", (55 שקלים), "ימבה" - מגדל של טבעות בצל, טבעות נקניקיות בקר, חזה אווז, רצועות עוף בציפוי פריך, כנפיים ברוטב סודי וימבה צ'יפס (69 שקלים) ועוד.

 (צילום: ליאור גולסאד)
(צילום: ליאור גולסאד)

שחיתות. נקודה (צילום: ליאור גולסאד)
שחיתות. נקודה(צילום: ליאור גולסאד)
  

פארק פרס חולון, 03-7733366, ראשון-שבת 02:00-12:00, לא כשר

  

 

חומוס בר רייצ'ל 

החומוסייה של דנה מתפקדת, מלבד חומוסייה, גם על תקן בית הקפה השכונתי של ישובי חוף הכרמל. את המקום הזה דנה בנתה במו ידיה במשך חמש שנות קיומו, כשבכל פעם שהיה לה קצת זמן וכסף - היא הוסיפה עוד פרט למקום.

הכי אקולוגי שיש. "חומוס בר רייצ'ל" (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
הכי אקולוגי שיש. "חומוס בר רייצ'ל"(צילום: לין לוי)

 

הפן האקולוגי: בגלגול הקודם שלה, החומוסייה הזו הייתה בכלל ביסטרו שדנה הספיקה להפעיל במשך שמונה חודשים בלבד, לפני שנשרף קלות בשרפה שפרצה במבנה הסמוך אליו. במקום להישבר ולוותר, דנה עיצבה מדף עליון עבור הבר שבמקום, יצרה חיפוי לקירות מפלטות עץ שפירקה מסולמות ישנים, רכשה עץ ובנתה ממנו שולחנות וכיסאות ואת העמוד הענק שבמרכז המסעדה - עטפה בחבל של אוניות.

לא ויתרה גם אחרי שהמקום נשרף (צילום: לין לוי)
לא ויתרה גם אחרי שהמקום נשרף(צילום: לין לוי)

את ארון החשמל היא חיפתה במניפת צבעים של מטבחים, ועבור הקיר שמול הכניסה, שנמצא ממש מעל הקופה והבר, עיצבה מדף עץ ועליו סידרה את התבלינים. את הקיר עליו תלויים המדפים היא ציפתה ביצירה צבעונית של כפות ידיים, ששתיים מהן שייכות לזוג שהכיר בחומוסייה, והגיע למקום ביום חתונתם על מנת להשאיר חותם אישי על הקיר.

כפות ידיים ורהיטים מעץ (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
כפות ידיים ורהיטים מעץ(צילום: לין לוי)
  

 

מה בתפריט: הרבה חומוס, שקשוקה ומנות ביתיות כמו קציצות, כרוב ממולא, לביבות, אותן מכינה דנה בהתאם למה שיש לה במקרר ולמצב הרוח שלה באותו יום. טווח המחירים של המנות נע בין 35-30 שקלים.

החומוס של דנה (צילום: יח"צ)
החומוס של דנה(צילום: יח"צ)
  

עין כרמל כביש 4 (בתחנת דלק דור אלון‏), 054-5917189, ראשון-שבת 09:00-17:30, לא כשר

 

רושקה

בית הקפה הזה נפתח ב-2009 בתוך גלריית רהיטי נפחות, והמקום עצמו נקרא על שם אמה של מירה'לה, בעלת המקום. המרפסת של בית הקפה משקיפה על הר אדיר, הרי הגליל העליון ועל רכס רמים.

בנה את המקום במשך שבע שנים. "רושקה" (צילום: אנטולי מיכאלו) (צילום: אנטולי מיכאלו)
בנה את המקום במשך שבע שנים. "רושקה"(צילום: אנטולי מיכאלו)

 

הפן האקולוגי: המוטו של מירה'לה ויובל, בן זוגה, הוא "שכל הטעויות וכל ההצלחות הם רק שלנו", וכיאה לכך את סדנת העבודה, גלריית הרהיטים שבקומה השנייה והצימר הצמוד, יובל בנה בעצמו במשך שבע שנים בעזרת פשיט, סדן, אש וברזל. לאחר שהגלרייה נפתחה ב-2009, מירה'לה הפיחה בה חיים עם בית קפה צמחוני שפעיל בעיקר בסופי השבוע.

 

מה בתפריט: תפריט בית הקפה מכיל מנות צמחוניות וטבעוניות, כולן מעשה ידיה של מירה'לה שמכינה אותן לבדה במקום. בין המנות תמצאו קישים (52 שקלים), סלטים כמו "סלט ארוחת בוקר" (54 שקלים), לחמים (22 שקלים), מזטים (55 שקלים כולל לחם), תבשיל ירקות שורש (56 שקלים) וגם מרק חם ומנחם בחורף הקריר של הר מתת. בתפריט הקינוחים תמצאו עוגות וגלידה, שגם אותן מכינה מירה'לה בעצמה.

תפריט צמחוני וטבעוני. "רושקה" (צילום: אנטולי מיכאלו)
תפריט צמחוני וטבעוני. "רושקה"(צילום: אנטולי מיכאלו)
 

מצפה מתת, גליל מערבי, 054-4371415/4, שישי 16:00-11:00, שבת 17:00-11:00 (בשאר ימות השבוע בתיאום מראש), לא כשר

 

יקב לוטם

את היקב האורגני הזה, בנה יונתן קורן במשך שלושה חודשים בתוך מבנה ששימש לפני כן כמחסן בקיבוץ לוטם.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
  

הפן האקולוגי: קורן בנה את היקב לבדו, מתוך רצון להקים מקום שלא יזיק לסביבה וידגיש את אהבתו ליצירת כפיים. הוא בנה שולחן אבירים ענק מעץ זקן (אל תדאגו, העץ נפטר לפני שקורן השתמש בו), אבל לא לפני שהוציא לשם כך רשיון כריתה (והמתין שנתיים עד שהעץ התייבש באופן טבעי).

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

הוא בנה גם את חדר הקירור ואת הגלרייה שמעליו, שמיועדת לטעימות ולאירועים. מוטות העץ של חביות היין הפכו כאן לתריסים שמסתירים את מדפי האחסון מעל מקרר היין הענק, על הקירות נתלו משטחי עץ בתור מדפים לעציצים, ובמרפסת שמשקיפה על הנוף היפהפה שמסביב - בנה שולחנות גבוהים ונמוכים ממשטחי עץ, מחביות יין ומגלילי צנרת תעשייתיים.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

גם את הבר שבכניסה למקום ואת התאורה שמשתלשלת מהתקרה הגבוהה, הוא בנה במו ידיו. בנוסף, יש ביקב סולם עם קרשי עץ המשמש כמדף וכיסאות לא תואמים שנאספו מהאזור.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

מה אוכלים: בבר שבכניסה ליקב, קורן מכין בימי חמישי (23:00-18:00) ושישי (17:00-11:00) מנות טאפאס כמו המבורגר (35 שקלים), נתח קצבים (50 שקלים), סלטים (20 שקלים), דג במחבת (55 שקלים), דג כבוש (45 שקלים) ועוד. למנות הללו תוכלו לשדך טעימות של 5-4 סוגי יין ב-35 שקלים.

 

כליל 17 לוטם, ‏054-7915868‏, חמישי 23:00-18:00, שישי 17:00-11:00, לא כשר

 

עיוני

"עיוני" היא חמארה גלילית הממוקמת במבנה שבו הפעילה כלת פרס ישראל אסתר לויט (ז"ל) - שכונתה "האמא של החיילים" - בית חם עבור חיילי צה"ל בזמן מלחמת הלבנון הראשונה. מאז שנפטרה בגיל 85, עמד הבניין נטוש ומוזנח. הכל השתנה כשניר ונעמה הראל זיהו את הפוטנציאל של המקום, ופתחו בו חמארה מדליקה שמגישה בירה ונשנושים לתושבי מטולה והסביבה. 

היה נטוש ומוזנח. "עיוני" (צילום: יח"צ)
היה נטוש ומוזנח. "עיוני"(צילום: יח"צ)
 

הפן האקולוגי:

את המקום בנה ניר במו ידיו ובעזרת חבריו הטובים, ביניהם גם דניאל שמנהל את המטבח של "עיוני". פינות הזולה והכיסאות נבנו על ידי ניר מ-100 משטחי עץ, אותם קנה במיוחד לטובת עיצוב המקום. אהיל מרשים שנתלה בכניסה, נבנה גם הוא מחלקים של מנועי אופנועים, ואת הדלת החדשה ניר בנה משאריות של חומרי פרזול שתרמו חבריו.

 

לאחרונה, התווסף למקום בר חדש, שגם אותו ניר בנה במו ידיו מעץ אורן שנכרת בכפר גלעדי בעת פינוי שטחים עבור בניית ההרחבה החדשה.

אל תשכחו לטעום מהפיצה. "עיוני" (צילום: יח"צ)
אל תשכחו לטעום מהפיצה. "עיוני"(צילום: יח"צ)

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)
   

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

מה בתפריט: מאז שנפתח המקום, התפריט שמוגש בו מתבסס על פיצות בקוטר 36 ס"מ (39 שקלים לפיצה ללא תוספות) ועל כריכים יצירתיים. כיום, לאחר שדרוג, אפשר למצוא שם גם מנות כמו לחמג'ון (56 שקלים) פטריות ממולאות, המבורגרים וכריך פיצ'טה טלה עם חמאת שום-שמיר ורוטב ברביקיו (48 שקלים). בירת הבית שמתחלפת מדי כמה זמן, נמזגת במקום במחיר חסר תקדים של 15 שקלים לשליש ו-21 שקלים לחצי ליטר.

במגוון מילויים. "עיוני" (צילום: יח"צ) (צילום: יח
במגוון מילויים. "עיוני"(צילום: יח"צ)
 

הראשונים 21 מטולה, 072-3923794, 01:00-14:00, לא כשר

  

ביר גרדן חיפה

הפן האקולוגי: את גינת הבירה שלו אורי הדר עיצב ובנה במו ידיו לאחר ביקור בגרמניה, במהלכו למד את המאפיינים של גינות השיכר הבוואריות. בחלק החיצוני של המקום הציב שולחנות עץ וספסלים ארוכים, ועל מנת להעניק תחושה של גן בירה - הקיף אותם באדניות שבנה ושתל עציצים.

קיבל השראה מגרמניה. גינת הבירה של ביר גרדן בחיפה (צילום: יפית ירושלמי)
קיבל השראה מגרמניה. גינת הבירה של ביר גרדן בחיפה(צילום: יפית ירושלמי)

הבר נבנה מעץ ברוש ומלבדו, בחלל הפנימי, תלה הדר מדפי ספרים שרכש בשוק הפשפשים ביפו. בנו צייר על הקיר את הסמל של בוואריה, את הבגדים המסורתיים שלובשים המלצרים רכש הדר בחנות יד שנייה ואת כיסאות העץ הוא צבע בצבעים של הדגל הבווארי.

לחיים! ביר גרדן (צילום: יפית ירושלמי) (צילום: יפית ירושלמי)
לחיים! ביר גרדן(צילום: יפית ירושלמי)
  

מה בתפריט: גולת הכותרת במקום הן, איך לא, הנקניקיות המיוחדות שהולכות טוב עם הבירה, אבל יש כאן גם פיצה מעולה לא פחות, שיש הטוענים כי שווה להגיע במיוחד עבורה עד לחיפה.

 

שדרות מוריה 105 חיפה, 052-3520220, ראשון-רביעי 24:00-13:00, חמישי-שבת 02:00- 13:00, לא כשר

  

 

קפה טל

טל אורן הוא חקלאי עם ניסיון של 20 שנה בעבודה במטבחים. לפני 15 שנה הוא נטע בוסתן עם 80 עצי פרי, ולפני חמש שנים בנה בתוכו בית קפה ובר עם נדנדות עץ המחוברות לתקרה עם חבלים בתור מקומות ישיבה.

 

את המקום הענק הזה, שמזכיר את בקתות הציידים באירופה וכולל אזור ישיבה פנימי וחיצוני ושני ברים, אורן תכנן בעצמו מאפס. על הביצוע עצמו אחראי נגר אומן בשם דורון דיאמנט, שמגשים את כל חלומותיו של אורן.

מגשימים חלומות. "קפה טל" (צילום: יח"צ)
מגשימים חלומות. "קפה טל"(צילום: יח"צ)

 

הפן האקולוגי: מטרה של אורן הייתה לייצר בית קפה שימשיך את הקו של הבוסתן, ומסיבה זו הכול ב"קפה טל" עשוי מעץ. יש במקום קמין גדול, דלת הכניסה למקום מעוצבת בסגנון בוקרים ועשויה אף היא מעץ, וכך גם זולות הישיבה עם הפופים. בנוסף, יש כאן מגוון שילובים של מתכת, אבנים מיוחדים, חצץ וטוף.

בית קפה ובוסתן. "קפה טל" (צילום: יח"צ)
בית קפה ובוסתן. "קפה טל"(צילום: יח"צ)
 

 

מה בתפריט: במטבח הפתוח, אורן ואשתו מכינים את כל המנות לבד, כשמה שמנחה אותם כאן הוא אותו רעיון שהנחה אותו בבניית המקום - לשחק עם החומר. התפריט שעל הקיר מציע כמה מנות הדגל כמו מאפה "שקשוקית" (25 שקלים), טוסט לאפה ירוקה או אדומה (27 שקלים) ומאפה "צנער" (35 שקלים) שהוא סוג של קובנה במילוי גבינות, ברוקולי, בטטה ופטריות. אבל הקטע המיוחד באמת במקום הזה נקרא "ארוחה בהפתעה" - הסועדים מגלים לאורן מה הם אוהבים ומה התקציב, ומקבלים ארוחה פרי דמיונו שהוא הכין במיוחד עבורם.

מאפה "צנער" (צילום: יח"צ)
מאפה "צנער"(צילום: יח"צ)
 

נרקיס 22 מושב אורה, 052-4740562‏, ראשון-שני, רביעי 23:00-07:00, שלישי 23:00-07:00, חמישי 24:00-07:00, שישי 18:00-08:00, כשר ללא תעודה

 

 

בית התה הסולארי בלוטן

בית הקפה הזה ממוקם בתוך הגן האקולוגי של קיבוץ לוטן, קיבוץ רפורמי שהוקם בערבה ב-1983 מתוך חזון אקולוגי.

 

הפן האקולוגי: המבנה של בית הקפה בנוי מאדמה ותוך שימוש חוזר בפסולת. הוא תוכנן להיות מבנה יעיל בצריכת אנרגיה, ועל מנת לחסוך בעלויות החימום והקירור בתוך הקירות שלו, שולבו חבילות קש לבידוד ומסביב למבנה הוצבו גופי הצללה. למעשה, זהו המבנה הראשון בארץ שעל הגג שלו הוצבו פאנלים סולריים עם ממיר ההופך את חום השמש לזרם חשמלי. כחלק מתרבות המחזור, שאריות האוכל במקום הופכים לקומפוסט בו משתמשים לדישון החלקה האורגנית, שמספקת למסעדה את הירקות ואת צמחי התבלין.

 

מה בתפריט: במקום מוגש תפריט חלבי, צמחוני וביתי וכל המנות בו נעשות מחומרים טבעיים וטריים בלבד (חלקם הגדול גדל בגינה האורגנית שבחוץ).

 

קיבוץ לוטן, 08-6356888, ראשון-רביעי ושישי 16:00-8:30, חמישי 16:00-8:30, 23:00-19:00

 

ג'ויס

מסעדה כפרית משפחתית שממוקמת בתוך מה שהיה פעם הרפת של משפחת דדון. בחוץ יש מרפסת עם דק, בה מגדלים בני המשפחה אדניות עם צמחי תבלין, שמשקיפה על השדות החקלאיים שמסביבה. בתוך המסעדה יש מזווה פתוח עם מוצרי גלם והמון כלים יפים, אותם גם אפשר לרכוש אם רוצים. על המטבח מופקדת דניאלה דדון (מעצבת אופנה במקצועה) ועל הצד הניהולי אחראי האב, דודי.

מרפת למסעדה. "ג'ויס" (צילום: יח"צ)
מרפת למסעדה. "ג'ויס"(צילום: יח"צ)

 

הפן האקולוגי: את תהליך בניית המסעדה, או יותר נכון, הפיכת הרפת למסעדה, עשו בני המשפחה במו ידיהם. הבר של המסעדה עשוי ממה ששימש בעבר כמדפים בחנות הבגדים שהייתה בבעלות דניאלה, והקירות והמחיצות נבנו מעץ ממוחזר. הרגליים של השולחנות היו פעם בסיסים של מכונות תפירה ישנות, ושולחן הנגרים הענק, עליו מכינים את הפיצות, נמצא במקום עזוב ושופץ על ידי בעלי המקום, מתוך אמונה שאת הכול אפשר לבנות לבד ואין צורך בקניית דברים חדשים.

 

מה בתפריט: מלבד היותה אקולוגית, "ג'ויס" גם מנסה ליישם הלכה למעשה את גישת ה"פארם טו טייבל": הגבינות מגיעות לכאן מחוות "בופאלו, השכנה, הביצים הישר מהלולים של "הביצייה", שנמצאת גם היא בשכנות ואת היינות - דודי מביא מהיקבים באזור. מנות הדגל בתפריט הן פוקצ'ת סביח (50 שקלים) ומבחר פיצות שנאפות בטאבון. יש גם סלט סגול (49 שקלים) שהוא גאוות המקום ופטה כבד עם ריבת בצל (45 שקלים).

מישהו זוכר שפעם הייתה פה רפת? הפיצה של מסעדת ג'ויס (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
מישהו זוכר שפעם הייתה פה רפת? הפיצה של מסעדת ג'ויס(צילום: לין לוי)
  

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

בסופי שבוע המסעדה פותחת את שעריה לארוחות בוקר עם מנות כמו "קלז'ון" שעשויה מביצי משק, תרד וגבינות (52 שקלים), מחבת מרגז וביצים (58 שקלים) וקרוק מדאם (45 שקלים), באגט פרעצל עם גבינות, סלמון וממרחים ביתיים שונים (65 שקלים), פריטטה (65 שקלים) ועוד.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
  

הוותיקים 54 ביצרון, 077-9977005‏, ראשון-חמישי 23:00-18:00, שישי 15:00-08:30, 23:00-19:00, שבת 23:00-10:00, לא כשר

 

כפרוצ'קה

בית קפה-פיצרייה-מעדנייה שפתחו בני הזוג אוריה אהרוני וליזה תלמזסקי, באחד האזורים הוותיקים והיותר ירוקים של העיר ערד. התפריט במקום חלבי ומורכב ברובו ממה שנאפה בטאבון, זאת בשל העובדה שליזה היא קונדיטורית בוגרת בית ספר לאפייה עם ניסיון מקצועי רב ("סושיאל קלאב", מאפיית "בייקרס" ו"גוטל'ה").

תפריט חלבי ב"כפרוצ'קה" (צילום: יח"צ)
תפריט חלבי ב"כפרוצ'קה"(צילום: יח"צ)

 

הפן האקולוגי: בני הזוג בנו ושיפצו לבד את המקום במשך תשעה חודשים, מתוך החלטה לקפוץ למים רדודים ולהקים עסק אך ורק באמצעות האמצעים העומדים לרשותם (אבל מבלי להתפשר על הסטנדרטים הגבוהים). אפילו את טאבון הפיצה המעוצב בנו בעצמם, וכך גם את המדפים, דלתות המטבח, עגלות האחסון, פינת הקפה, שידת הקופה ואת הדלפק.

 

מה בתפריט: גולת הכותרת במקום הן הפיצות שהבצק שלהן נח במשך 12 שעות בממוצע. המבחר כולל פיצות כמו קרצ'ופי עם פרוסות ארטישוק, פיצת בצל מקורמל, פיצה סלט (36 שקלים לקטנה, 48שקלים לגדולה) ופיצות נוספות כמו פיצת אנשובי או פיצת פונגי (39 שקלים לקטנה, 52 שקלים לגדולה). יש גשם ם פיצה לבנה ופיצה עם תפוח וגורגונזולה (ללא רוטב עגבניות).

 

מלבד הפיצות מציעים במקום גם פוקצ'ות שמגיעות בשני גדלים (56-21 שקלים), קלצונה כמו ה"מולדובני" למשל, שממולא בריקוטה, בצל ירוק ושמיר או קלצונה "קרטושקה" במילוי תפוחי אדמה ובצל מקורמל (48-36 שקלים). מלבד המאפים יש בתפריט גם סלטים, כריכים ומנות נוספות כמו מרק ופלטת קפרוצ'ה.

 

אחווה 19 ערד, ‏08-8606615‏, ראשון-חמישי 22:30-12:00, שישי 15:00-09:00, כשר

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טליה רוזן
הכירו את המסעדות האקולוגיות בארץ. בתמונה: האנוי
צילום: טליה רוזן
מומלצים