שתף קטע נבחר

זינוק של עשרות אחוזים במחלות המין זיבה וכלמידיה

נתונים של משרד הבריאות מצביעים על עלייה משמעותית במספר הנדבקים במחלות המין זיבה וכלמידיה. הסיבות העיקריות, לדעת מומחים: עלייה במתירנות המינית, תופעת "עייפות הקונדום" ושימוש יתר באנטיביוטיקה - שגורם לפיתוח עמידות אצל החיידקים

מחלות המין ממשיכות להתפשט בישראל: קפיצה משמעותית חלה בשנה האחרונה בשיעור ההידבקות במחלות המין זיבה וכלמידיה. המומחים למחלות זיהומיות מודאגים כיוון שחיידק הזיבה גילה עמידות למרבית סוגי האנטיביוטיקה, והחשש הוא כי בעתיד הקרוב לא יהיה ניתן לטפל בו באמצעות אנטיביוטיקה כלל.

 

על פי נתוני משרד הבריאות, לקו בשנה האחרונה 409 ישראלים בזיבה, ו-775 נדבקו בחיידק הכלמידיה טרכומטיס. מדובר בעלייה של כמעט פי שניים בהידבקות בזיבה ובעלייה של עשרות אחוזים בכלמידיה. מגמת העלייה ההדרגתית בשיעור ההידבקות במחלות המין בישראל נמשכת כבר כמה שנים.

 

העלייה הזו מדאיגה מומחים ברחבי העולם, שכן שימוש היתר באנטיביוטיקה הפך את החיידקים לעמידים ביותר. לפני כמה חודשים הזהיר ארגון הבריאות העולמי כי חיידקי הזיבה דווחו כעמידים בכל רחבי העולם, וכי החיידק מתוחכם מאוד, כלומר בכל פעם שמיוצרת אנטיביוטיקה חדשה - הוא לומד להתגבר עליה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

החיידק גונוריאה, שמחולל את מחלת הזיבה, עלול להדביק את אזור איברי המין, פי הטבעת והגרון. אזור הגרון מעורר דאגה במיוחד בקרב המומחים, שכן השימוש הנפוץ יחסית באנטיביוטיקה נגד דלקות גרון יוצר עמידות לחיידק, והוא מתרבה באזור עקב מין אוראלי.

 

מאז התפתחות האנטיביוטיקה הלך החיידק וגילה עמידות לרבים מסוגי האנטיביוטיקה, ובהן הוותיקה פניצילין ואחרות כמו טטראציקלינים וקווינונלונים. עמידות לאנטיביוטיקה נגרמת בשל שימוש יתר ומינון לא מתאים, המסייעים לחיידק להתגבר על האנטיביוטיקה ולפתח מוטציות עמידות.

 

כתבות נוספות בנושא: 

שובן של מחלות המין: ממה צריך להיזהר במיטה

מחקר: החיסון לדלקת קרום המוח – מגן גם מפני זיבה
הנחיות חדשות בישראל: יקוצר משך הטיפול באנטיביוטיקה

עמידויות רבות נרשמות גם במחלת הכלמידיה, חיידק הגורם לדלקות באגן, דימומים, כאבים בעת קיום יחסי מין ודלקות באברי הרבייה עד כדי עקרות. הבעיה העיקרית בשתי ההדבקות הללו היא שברבים מהמקרים לא מופיעים כלל סימפטומים, והאדם ממשיך ומדביק את בני או בנות הזוג שלו בעת קיום יחסי מין ללא קונדום.

 

הסיבה לעלייה בהידבקות: "נמאס מקונדומים"

"יש כמה סיבות לעלייה בשיעור ההידבקות, והראשית בהן היא המתירנות המינית", מסבירה ד"ר ביביאנה חזן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים העמק בעפולה. "ריבוי אפליקציות ההיכרויות, שיעור הגירושים הגבוה והגישה החופשית לפורנו גורמים לריבוי ביחסי מין מזדמנים, תופעה חדשה יחסית".

 

ד"ר חזן מציינת גם את המושג החדש "עייפות הקונדום": "כשאנחנו שואלים את המטופלים מדוע לא 'התמגנו' בזמן יחסי המין, הם מציינים כי הם משוכנעים שהסכנה היחידה ביחסי מין לא מוגנים היא הדבקה באיידס, וכיום כבר לא מתים מנגיף ה-HIV. חלק גם נוטלים את תרופת ה-PrEP, שמונעת הדבקה ב-HIV, אז הם מרשים לעצמם לקיים יחסי מין לא מוגנים".

 

"היום לא מתים מאיידס". לא סיבה טובה להוריד את הקונדום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"היום לא מתים מאיידס". לא סיבה טובה להוריד את הקונדום(צילום: shutterstock)
 

סיבה נוספת לעלייה המשמעותית היא היעדר אבחון ושימוש היתר באנטיביוטיקה גם שלא לצורך: "מטופלים רבים מבקשים מהרופא להתחיל טיפול, גם בלי בדיקות השתן. כיום בדיקות השתן לאבחון מחלות מין משוכללות מאוד, וכבר לא חייבים לרוץ לחדר מיון באמצע הלילה עם הדגימה. ניתן בהחלט לשמור את דגימת השתן בבית בכוס סטרילית עד למחרת, כיוון ששיטת ה-PCR המעבדתית החדשה מאפשרת לזהות את הנגיף עצמו בדיוק רב גם ימים אחרי יחסי המין.

 

"וכך מטופלים מתחילים טיפול, גם כשאין זיהום, יוצרים עמידויות הולכות וגוברות לאנטיביוטיקה, עד שהחיידקים מגלים עמידות לאנטיביוטיקות רבות עוצמה שמשאירות רבים ללא טיפול אפקטיבי. התופעה הזו מדאיגה אותנו מאוד לא רק בגלל אי הנוחות, הכאבים, ההפרשה, הדלקות, אלא בשל הסכנה העיקרית משני החיידקים הללו – והיא עקרות".

 

עשרות מיליוני איש נדבקים מדי שנה

החיידק השכיח ביותר מבין החיידקים הגורמים למחלות מין הוא זיבה (Gonorrhea). כ-60 מיליון איש, גברים ונשים ברחבי העולם, נדבקים מדי שנה בזיבה. בארצות הברית לבדה עומד שיעור ההדבקה על שלושה מיליון בני אדם בשנה.

 

החיידק "נייסריה גונוריאה", שמחולל את המחלה, שייך לקבוצת החיידקים המכונה "חיידקים גרם- שליליים". השם גונוריאה מגיע מיוונית ומשמעותו "שטף זרעים", משום שביוון העתיקה סברו כי ההפרשה המוגלתית אצל החולים מכילה גם זרעונים.

 

המחלה מתפשטת דרך מגע מיני, אולם נשים נגועות עלולות להעביר את המחלה גם לתינוק בזמן הלידה, ובכך לגרום אצל התינוק דלקת הלחמית. זו אחת הסיבות שכל היילודים בישראל ובמדינות מערביות נוספות מטופלים מייד לאחר הלידה במשחת עיניים אנטיביוטית. החיידק עלול לעבור גם במגע עם חפצים או כלים שהיו במגע עם חלקים נגועים.

 

תקופת הדגירה של המחלה נמשכת בין יומיים לשבועיים, אולם מרבית התסמינים מופיעים בתוך יומיים עד חמישה ימים לאחר ההידבקות. אצל 30% עד 60% מהנשים הנגועות המחלה לא תגרום לכל סימפטום משמעותי. אצל אחרות גורמת המחלה להפרשה וגינלית, כאב בזמן השתנה, דימום שאינו בתקופת המחזור או דימום לאחר קיום מגע מיני. בבדיקה אצל הרופא ייראה צוואר הרחם דלקתי ויפריש מוגלה.

 

אצל גברים מובילה המחלה לדלקת של השופכה, שגורמת לכאב בזמן השתנה ולהפרשה מוגלתית. במקרים חמורים עלולה המחלה לגרום לדלקת של האגן הכוללת כאבי בטן, דימומים, הקאות או חום. החיידק עלול לעבור במעלה צינור השופכה ולהדביק גם את האשכים ובלוטת הערמונית, וכתוצאה מכך עלולים להיגרם כאב מפשעתי ונפיחות.

 

אם ההדבקה מתרחשת בפי הטבעת, יסבול החולה מהפרשה רירית או מוגלתית, דימום וכאב בעת מתן צואה. עם זאת, גונוריאה של פי הטבעת יכול להופיע גם בצורה "שקטה" שאינה גורמת לתסמינים כלשהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
במקרים קשים יש גם סיכון לעקרות. חיידקי מין
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים