שתף קטע נבחר

מהכרם אל היער: טיול סתווי בחבל לכיש

לבצור ענבים הישר מהכרם, להתפעל מהנוף המרהיב של תל לכיש וליהנות מחומוס טרי או פיקניק פסטורלי. אלה הן רק חלק מהחוויות שמחכות לכם בחבל לכיש, האזור שנבחר לחנוך את המדור החדש של יעל לרנר ב-ynet חופש "לצאת ולהתאהב - טיולים בארץ"

 

 

שמי יעל לרנר ואני אוהבת, יותר נכון, מכורה לטיולים. במשך יותר מעשור אני כותבת, מספרת, מייעצת ומרצה על תיירות בישראל. אפילו כתבתי ספר על זה, בשם "רגעים קטנים", שבו 55 מסלולים קלילים לטיולים עם ילדים, מתוך אמונה שטיולים, עם אהובינו ובכלל, בריאים לגוף ולנפש וגורמים לנו אושר עילאי. במדור החדש תוכלו למצוא את כל מה שנחוץ לטיול קטן ומוצלח: יעד קליל ומעניין, מקום לאכול ולעתים לישון, חנות קטנה ומטריפה, אמן מעניין, הכל באזור קטן אחד, שבו תוכלו לבלות כמה שעות, יום שלם או אפילו יומיים. העיקר שתצאו ותיהנו. ואני אהיה כאן עבורכם לכל הערה והארה, המלצה ותגובה. שנתחיל?

 


 

כרם כי ימלוך

הסתיו הישראלי הוא תקופה נפלאה לטיולים בחיק הטבע, המחליף צבעיו הדהויים מהקיץ שחלף לקראת החורף שבפתח: השמש עודנה חמימה, האוויר קריר לעתים, וזוהי גם סופה של עונת בציר הענבים, כך שנפלא לעבור בצידי הדרכים, להביט במטעים ובכרמי היין, חלקם עמוסים בענבים עסיסיים שטרם נקטפו, מראה משובב נפש וחיך.

 

השבוע החלטתי לקחת אתכם לטיול קסום בחבל לכיש, טיול שתחילתו בכרם ענבים שופעת וסיומו בארוחה שמחה, כי כמו בכל טיול, אוכל נפלא הוא חלק מההנאה. לכיש היא מועצה אזורית בנגב, השוכנת בשפלת יהודה, בין הרי יהודה למישור החוף, במרחב אשקלון. שטח המועצה כ-500 אלף דונמים, שבהם שפע של שטחי חקלאות, שטחים פתוחים, טבע והיסטוריה.

 

אחד מענפי החקלאות הפופולריים בלכיש הוא גידול הענבים. אמיר שאול ממושב לכיש מגדל כרמים לענבי מאכל עבור "ענבי טלי" ובנוסף מפעיל את "הכרם בלכיש" - מיזם תיירותי מקסים של סיורים וקטיף עצמי של ענבים. הקטיף נעשה בכרמים שכבר נבצרו, ובהם תוכלו לבצור את הענבים שנשכחו, שציפור קטנה וידענית לחשה לי שהם הענבים המתוקים ביותר. רק דמיינו אתכם ואת הילדים מטיילים בינות לגפנים שזמורותיהן עמוסות בענבי מאכל עסיסיים, חוויה נפלאה שלא תשכחו במהרה.

מתאים לטיול עם ילדים. הכרם בלכיש (צילום: ניצן אשוח-שאול) (צילום: ניצן אשוח-שאול)
מתאים לטיול עם ילדים. הכרם בלכיש(צילום: ניצן אשוח-שאול)

כן, אפשר גם לדרוך, אפילו רצוי (צילום: ניצן אשוח-שאול) (צילום: ניצן אשוח-שאול)
כן, אפשר גם לדרוך, אפילו רצוי(צילום: ניצן אשוח-שאול)
  

 


 

אם תחפצו בכך, תוכלו גם לשמוע על ההבדלים בין כרם ענבי מאכל לכרם ענבי יין ועוד פרטים מרתקים על הפרי המתוק והמשמח הזה - העינב. בהמשך תוזמנו לגת משוחזרת, השוכנת למרגלות תל לכיש, ובה תוכלו להתנסות בדריכת ענבים ובהכנת יין תירוש כמו בימי קדם, וכמובן איך אפשר בלי לקחת אתכם הביתה סלסילה מלאה בענבים מתוקים? שימו לב: כדאי להתעדכן באתר לגבי מועדי עונת הבציר, שככל הנראה תימשך עד סוף חודש נובמבר.

 

איך מגיעים? כתבו בווייז: "אקשן פארק". נמצא קילומטר אחד לפני מושב לכיש. לא לכתוב "פארק לכיש", כי זה באשדוד. מחיר: 40 שקלים, מגיל שנתיים. התשלום כולל סיור וסלסילת ענבים. לפרטים נוספים היכנסו לאתר הכרם בלכיש, ולאתר תיירות שפלת יהודה.

 

על תל תילו

ואם אתם כבר למרגלות תל לכיש, תוכלו להמשיך לטיול מקסים במקום. התל בשיאו בתקופת האביב, בזמן שהכל כאן פורח, אבל גם בעונה הזאת של השנה, אתם והילדים תוכלו ליהנות מהנוף הנשקף ממעלה התל לעבר הרי חברון ודרום השפלה, ומהצעידה הקלילה לכיוונו, המתאימה גם לילדים קטנים.

 

תל לכיש הוא תל חשוב בשפלת יהודה, הגובל בנחל לכיש, ולכן הוכרז כגן לאומי בשנת 1994. במקום התגלו ממצאים ארכיאולוגיים כבר מהתקופה הנאוליתית ובתקופת הברונזה היתה לכיש עיר בחסות מצרית. העיר חרבה במחצית הראשונה של המאה ה-12 לפנה"ס בתיארוך המתאים לתקופת כיבוש הארץ בידי יהושע בן נון, אך לא נמצאו חרסים ישראליים במקום.

תל לכיש (צילום: מיכה חדד, מדרשת הדרום) (צילום: מיכה חדד, מדרשת הדרום)
תל לכיש(צילום: מיכה חדד, מדרשת הדרום)

 

העיר נבנתה מחדש בתקופת המלוכה והיא נזכרת בתנ"ך כאחת הערים שביצר המלך רחבעם. העיר נכבשה ונהרסה גם במסע החורבן האשורי של המלך סנחריב בשנת 701 לפנה"ס וגם בחורבן הבבלי, וכעדות לכך נתגלו במקום ממצאים חשובים: חרסים המתעדים את החורבן הבבלי והמוכרים כמכתבי לכיש. סמל מועצת לכיש לקוח מתבליטי הקיר שנתגלו בנינווה שבעיראק ומתארים את החורבן האשורי.

 

במהלך המסלול בתל ניתן לצפות ולבקר, בסוללת המצור, שער העיר, הרחוב המרכזי, חצר ארמון, עץ השדוב היחיד שנותר על התל, הבאר בעומק 44 מטרים שכנראה הייתה מקור המים של העיר, ובסיום בוסתן ובו עצי זית, שקד וצבר. כשתגיעו לכאן כדאי לטפס על התל, בדרך המסומנת או על גבי גשר עץ נחמד, ולהגיע לנקודה הגבוהה ביותר. שם, היכן ששכן ארמון השליט המקומי, תוכלו ליהנות מתצפית יפה אל נופי כרמים, מטעים ושדות. תענוג.

הוראות הגעה: בכניסה למושב לכיש יש לפנות שמאלה לפני השער.

 

חומוס ישמח לבב אנוש

כדאי לסיים (או להתחיל) את הטיול בחומוסיה של דואי, חומוסיה קטנה ומטריפה השוכנת בצל חורשת אורנים מול מושב לכיש. דואי, הלא הוא כדורי מאור, היה חקלאי בעברו עד שהענף נקלע למשבר והוא החליט להגשים את חלומו: להגיש חומוס נימוח, לאבנה, שקשוקה מנצחת, לימונדה וקפה משובח, למטיילים ואנשים באיזור, הכל בעבודת ידו. כשתגיעו למקום ותביטו בשולחנות הקטנים, המפות האדומות והאוכל הפשוט והכה טעים, המוגש בחיוך רחב, לא תרצו לעזוב את המקום.

 

איך מגיעים? מיד אחרי הפנייה לכביש 3415 יש מצד שמאל חורשה קטנה, בכניסה ל"אקשן פארק", ושם נמצא הקרון של דואי. כדי להגיע יש לכתוב בווייז: "החומוס של דואי". פתוח: א'-שבת מ-8:30 עד 16:00.


 

אלה שחייבים גם לעשות פיקניק, ובצדק, מוזמנים להגיע ליער המלאכים-שחריה, המשתרע על פני 7,000 דונם, ונמצא כארבעה ק"מ ממזרח לקרית גת, מרחק 7 דקות נסיעה ממושב לכיש. היער נקרא על שמה של מעברת שחריה, שהוקמה בשנת 1956, ממערב למקום בו ניטע היער. חלק מיערות השפלה ובהם יער המלאכים, ניטעו ביוזמת קרן קימת לישראל על ידי תושבי המעברה. היער הידוע גם בשמו כיער המלאכים, על שם חלקו הצפוני שניטע בתרומתה האדיבה של קהילת יהודי לוס אנג'לס, (פירוש המילה אנג'לס באנגלית הוא מלאכים).

יער המלאכים (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
יער המלאכים(צילום: בראל אפרים)
 

כן, גם את זה תמצאו ביער המלאכים (צילום: ארכיון קק"ל) (צילום: ארכיון קק
כן, גם את זה תמצאו ביער המלאכים(צילום: ארכיון קק"ל)

 (צילום: דודו גרינשפן) (צילום: דודו גרינשפן)
(צילום: דודו גרינשפן)

ביער דרכי נוף כדרך בראשית ודרך קדם המתאימות לנסיעה ברכב פרטי וכן שבילי אופניים שהוכשרו על ידי קק"ל כמו גם פינות חמד רבות ושבילי טיול מקסימים המתאימים לכל גיל כשביל הגיתות, שביל בית הבד ושביל ערוגות הבושם. במקום גם חניוני פיקניק ומתקני שעשועים, כולל חניון מגדל התצפית, שהוא חניון נגיש לנכים, הכולל מתקני משחק פיסוליים נגישים לנכים, שולחנות ושירותים נגישים.

 

הוראות הגעה: הבאים מגוש דן והצפון או מאזור באר שבע יגיעו לצומת פלוגות ויפנו מזרחה (כביש 35). הכניסה ליער נמצאת כ-4 ק"מ ממזרח לקריית גת (בין סימני ק"מ 23–24). הבאים מאזור ירושלים ייסעו לבית שמש וימשיכו לבית גוברין (כביש 38). מבית גוברין יש להמשיך מערבה, לכיוון קריית גת (כביש 35), עד לכניסה ליער. נו, כבר יצאתם לדרך?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן אשוח-שאול
הכרם בלכיש
צילום: ניצן אשוח-שאול
מומלצים