שתף קטע נבחר

"חוקי נתניהו" מבארים לאן חקירות ראש הממשלה מתקדמות

איך הגענו למצב שבו ראש ממשלה נחקר במשטרה, ולאן עוד זה עלול להתפתח? להלן שלושת חוקי הכוח של נתניהו, שאם נחבר אותם יחד - מומלץ לכולנו לאגור שימורי חמוצים

 

חוקרי המשטרה מגיעים למעון ראש הממשלה, אתמול (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
חוקרי המשטרה מגיעים למעון ראש הממשלה, אתמול(צילום: אלכס קולומויסקי)

הוא לא המציא אותם, וגם אני לא. שלושת החוקים שאני קורא להם כאן "חוקי נתניהו" ידועים ומוכרים. הם נכונים לא רק לגבי ראש ממשלת ישראל, אלא לגבי בני אדם בכלל. הם נכונים כבר מאות ואולי אלפי שנים. הם חשובים היום, לדעתי, משתי סיבות: ראשית, הם יכולים להסביר איך הגענו למצב שבו אנו נמצאים עכשיו, עם ראש ממשלה אחד שכבר ישב בכלא, וראש ממשלה אחר שעלול להגיע אליו. שנית, והרבה יותר חשוב, הם מאפשרים לנו לשער בזהירות מה עלול לקרות כאן בקרוב, עם התקדמות החקירות בסביבתו של ראש הממשלה.

 

חוק נתניהו הראשון: מי שיש בידיו כוח, יעשה הכול כדי לא לאבד אותו. החוק הזה נכון תמיד ובכל מקום. נשים בכל העולם קיבלו זכות בחירה לפני מאה שנים, פלוס מינוס. מדוע דווקא אז? זה קרה רק אחרי שהגברים נאלצו, בלית ברירה, להכניס אותן למשרדים ולבתי החרושת, שהתרוקנו כאשר הגברים הכשירים גויסו ונשלחו לשדות הקטל של מלחמת העולם הראשונה.

 

כמה עשרות שנים קודם לכן העדיפו בעלי העבדים במדינות הדרום בארצות הברית לצאת למלחמה עקובה מדם וחסרת סיכוי, שהחריבה את ארצם, ורק לא לוותר על השליטה בעבדים שלהם. מנהיגים ושליטים בכל התקופות ובכל המדינות עשו הכול כולל הכול, על מנת להישאר בשלטון. עיון קצר בספר שמואל, יצירת מופת שהיא גם הספר הפוליטי ביותר בתנ"ך, מספיק כדי להראות מה מוכן מלך לעשות על מנת לא לאבד את כסאו.

 

בהשוואה לתככים ולרצחנות של המלך שאול והמלך דוד, של מקבת ושל מקיאוולי, התנהלותו של ראש הממשלה הנוכחי היא צמחונית ממש: אם נתניהו יפסיד בבחירות הבאות, הוא ככל הנראה יפנה בשקט את כסאו לראש הממשלה הבא. זה כבר קרה פעם אחת, וזה מה שהוא עשה.

 

אבל אין להתפלא על הניסיונות האחרונים של עושי דברו של נתניהו להעביר בכנסת חוקים תמוהים והזויים, שמטרתם אחת: למלט אותו מן החיבוק של זרועות החוק המתהדקות סביבו. ראש הממשלה פועל כמו שהיו פועלים פוליטיקאים רבים במצבו, אולי עם קצת יותר תעוזה מן הרגיל: הוא מנסה לנצל את הרוב החצי-אוטומטי שיש לו בכנסת על מנת לשמור על שלטונו בכל מחיר – גם במחיר של חקיקת חוקים מושחתים. זה טבעי, זה צפוי, וזה מביא אותי לחוק נתניהו השני.

 

ראש הממשלה נתניהו (צילום: אוליבייה פיטוסי) (צילום: אוליבייה פיטוסי)
ראש הממשלה נתניהו(צילום: אוליבייה פיטוסי)

חוק נתניהו השני: הכוח משחית. לפני 130 שנה כתב הלורד אקטון, היסטוריון בריטי, את המילים המפורסמות הבאות: "כוח נוטה להשחית, וכוח מוחלט משחית באופן מוחלט. אנשים גדולים הם כמעט תמיד אנשים רעים". אקטון לא חידש שום דבר. כבר בתנ"ך מתריעים נביאי ישראל שוב ושוב על השחיתות והסיאוב שמביאים איתם השלטון והכוח. מי שחזק מנצל את כוחו לרעה. ככה זה. כמעט כל מי שנשאר בשלטון לאורך זמן, הופך ברבות הימים למושחת. "אוהב כסף לא ישבע כסף", אומר המלך החכם מכל אדם בספר קוהלת, וכך קורה גם אצלנו.

 

הוותיקים בארץ הזאת ניצלו מאז ומתמיד את כוחם כדי לכפות את רצונם על העולים החדשים ולנצל אותם. שלטון מפלגת העבודה במדינה הפך במהלך השנים למושחת, עד שהיא איבדה לבסוף את השלטון. גם מפלגת הליכוד, בעשרות שנות שלטונה, הסתאבה וסרחה. השחיתות נמצאת היום במקומות רבים מאוד אצלנו בארץ. והדג, כמו בכל העולם, מסריח מן הראש.

 

הרבה ממה שהופך את מדינות העולם השני והשלישי לעניות, נחשלות ואלימות כל כך, הן השחיתות השלטונית ותאוות הבצע של מנהיגיהן. זה נכון גם קרוב לבית שלנו: יאסר ערפאת וחאלד משעל צברו בחשבונות הבנק האישיים שלהם מיליארדי דולרים שהיו מיועדים לבני עמם העניים, ונגזלו מהם. פוטין, ארדואן, אסד וצמרת השלטון באיראן נגועים בשחיתות, והם גם עשירים כקורח. זה מסביר חלק מן המיליטנטיות והלאומנות של השלטון שלהם. כפי שאמר סמואל ג'ונסון: "פטריוטיזם הוא מפלטו האחרון של הנבל". ההתנגדות לישראל וליבוי השנאה אליה מאפשרים למנהיגים רבים סביבנו לשמור על שלטונם המושחת.

 

ומה אצלנו? יש פוליטיקאים בישראל שהשחיתות לא דבקה בהם, למרות שנים רבות בשלטון או בקרבתו. המנהיגים שהקימו את המדינה הזאת, מבן גוריון דרך לוי אשכול ועד למנחם בגין, חיו בצניעות, כמעט בסגפנות. זה לא היה קשה להם: הם פשוט לא התעניינו בכסף ולא חשקו בו. הוא היה חסר משמעות לגביהם ברמה האישית. בפוליטיקה של היום זה נדיר הרבה יותר, אבל עדיין קיים. ככל הידוע לי, גם מבקריו החריפים ביותר של שר האנרגיה יובל שטייניץ אינם מאשימים אותו בשחיתות אישית. התחושה הרווחת היא שהאיש היה ונשאר נקי כפיים. קיימים עוד פוליטיקאים כאלה אצלנו, אבל דומה שהם היוצאים מן הכלל. השלטון הנוכחי שלנו הוא לדעתי בעיקרו מושחת ומשחית, וכך יישאר עד שנחליף אותו.

 

חוק נתניהו השלישי: כאשר גובר הלחץ עליהם, גם אנשים שקולים יעשו טעויות גדולות. אינני מכיר אותו אישית, אבל הרושם שלי הוא שראש הממשלה הנוכחי הוא אדם נבון מאוד, קר רוח ושקול. הוא כבר הוכיח את יכולתו לתפקד לאורך זמן תחת לחץ קשה ובלתי פוסק. אבל דומה שהלחץ סביבו גובר בזמן האחרון, ועם התקדמות חקירות המשטרה, הוא צפוי להתגבר עוד ועוד.

 

חוק פסיכולוגי ידוע, חוק ירקס-דודסון, שנוסח לראשונה בשנת 1908, קובע שעם עליית הלחץ המופעל עליהם (בשפה הפסיכולוגית – עוררות או דחק), ישתפרו ביצועיהם של רוב בני האדם, אבל רק עד גבול מסוים. אם נדחף כל אדם מעבר לרמה מסוימת של לחץ – נגיע לנקודה שממנה והלאה הביצועים שלו רק ייפגעו, וככל שיגבר הלחץ כך הם ייפגעו יותר. יש אנשים שדי במעט מאוד לחץ כדי להוציא אותם משיווי משקלם. את אלה לא נפגוש, בדרך כלל, בפוליטיקה. אבל גם שיקול הדעת של פוליטיקאים חסינים מאוד עלול לגמגם כאשר הלחץ עליהם יגיע לרמות קריטיות, ואולי זה מתחיל לקרות כאן אצלנו.

 

בשורה התחתונה, אם נחבר יחד את שלושת חוקי נתניהו, נראה שהולך להיות מעניין מאוד כאן בתקופה הקרובה. מומלץ לכולנו לאגור שימורי חמוצים, לנשום עמוק, ולהדק את חגורות המושב.

 

office@yovell.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב דודקביץ
נתניהו
צילום: יואב דודקביץ
מומלצים