שתף קטע נבחר

אחרי הסערה העולמית: הוסר פסל שעווה של היטלר באינדונזיה

מוזיאון שאפשר למבקריו לצלם תמונות סלפי עם הצורר הנאצי על רקע מחנה אושוויץ הוריד את התערוכה שעוררה זעם רב בקרב ארגוני זכויות. "המטרה הייתה לחנך, לא להכעיס", הסבירו במוזיאון שספג גינויים חריפים מכל העולם

הלחץ העולמי עבד - התערוכה הוסרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלחץ העולמי עבד - התערוכה הוסרה(צילום: AFP)

מוזיאון באינדונזיה שאפשר למבקריו לצלם תמונות סלפי עם בובת שעווה של אדולף היטלר על רקע מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו הסיר הלילה (שבת) את התערוכה מעוררת המחלוקת בעקבות סערה בינלאומית שפרצה בימים האחרונים, כך מסר מנהל המוזיאון.

 

מוזיאון "דה מאטה" בעיר יוגיאקרטה, שבו מוצגות בובות שעווה ויצירות חזותיות אחרות, ספג גינויים חריפים מארגוני זכויות אדם וארגונים יהודיים לאחר שפורסם ברחבי העולם על אודות התערוכה שמציגה את דמותו של היטלר כגיבור. פסלו של צורר היהודים ניצב על רקע המחנה שבו נרצחו 1.1 מיליון בני אדם.

 

מנהל התפעול של המוזיאון, ג'יימי מיסבה, אמר שפסל השעווה הוסר בעקבות תלונות רבות שהגיעו למוזיאון, בין היתר ממרכז שמעון ויזנטל הבינלאומי. "אנחנו לא רוצים לעורר זעם", אמר מיסבה לסוכנות הידיעות הצרפתית. "המטרה שלנו בהצגת דמותו של היטלר הייתה לחנך". פסלו של היטלר היה אחד מבין 80 שהוצגו במוזיאון, ובהם שלל מנהיגים וסלבריטאים מכל העולם.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

ביצירת השעווה המוקדשת לו מוצג היטלר כדמות מרשימה ודומיננטית – לא כרודן אכזר שכשחש שאויביו מתקרבים אליו ב-1945 התאבד בבונקר שלו. מאחורי דמותו ניצבת תמונה גדולה של מחנה ההשמדה עם הכיתוב "העבודה משחררת". בצדו האחד של היטלר מונחת דמותו של דארת' ויידר, והיישר מולו נמצאת דמותו של נשיא אינדונזיה הנוכחי, ג'וקו ווידודו.

 

החלק בתערוכה באינדונזיה שכלל את הנושא הנאצי הפך יעד פופולרי במיוחד עבור מבקרים, שצילמו תמונות רבות במקום. התמונות הופצו במהרה ברשתות החברתיות, ובהן ניתן לראות גם ילדים שהצטלמו מחויכים לצד היטלר וכן לא מעט מבקרים שגם טרחו לעשות את ההצדעה הנאצית בתמונות.

 

מיסבה אמר שלדעתו זה "נורמלי" שמבקרים מצטלמים עם יצירות השעווה במוזיאון, אף הוסיף כי המוסד מכיר בכך שהתערוכה הכעיסה רבים ברחבי העולם. ארגון זכויות האדם Human Rights Watch גינה לאחרונה את התערוכה הזו במוזיאון והגדיר אותה "מחליאה". מרכז שמעון ויזנטל שמושבו בלוס אנג'לס ושפועל נגד הכחשת שואה ואנטישמיות דרש להסירה מיד. "כל מה שקשור לזה שגוי. קשה למצוא מילים כדי להסביר כמה זה בזוי", אומר הרב אברהם קופר מהמרכז. "הרקע מגעיל. זה לעג לקורבנות שנכנסו לשם ומעולם לא יצאו".

 

אין זו הפעם הראשונה שהנאציזם וסמליו מוצגים באינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם, כדבר שבשגרה, כדבר שאין בו כל רע. כך למשל נסגר השנה בית קפה בעיר בנדונג, שהיה עמוס בסמלי נאצים ושבו המלצריות לבשו מדי SS. הוא נסגר בעקבות סערה עולמית רק אחרי שנים שבהן פעל באין מפריע.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים