שתף קטע נבחר

בעקבות הצניחה בהתחסנות לפפילומה - הרופאים מזהירים

האיגוד הגינקולוגי הישראלי פרסם בימים האחרונים נייר עמדה הקורא להתחסן לפפילומה, לבנות ובנים כאחד, זאת על רקע ירידה דרמטית בחיסונים בשנה האחרונה. ד"ר צבי ואקנין, ממחברי המסמך: "החיסון כנגד נגיף הפפילומה מפחית באופן משמעותי את שכיחות התחלואה ויכול למנוע בעתיד עשרות מקרי מוות בשנה"

בעקבות הירידה הדרמטית בשנה שעברה בשיעור התלמידים שמתחסנים נגד וירוס הפפילומה, פרסם בימים האחרונים האיגוד הגינקולוגי נייר עמדה המסביר על חשיבות החיסון שיכול למנוע תחלואת סרטן.

 

החיסון‏ נגד‏ נגיף‏ הפפילומה ניתן משנת ‏הלימודים ‏תשע"ד ‏לבנות ‏בלבד ‏ומשנת‏ הלימודים ‏תשע"ו‏ החיסון‏ ניתן‏ בשתי‏ מנות,‏ לבנים ‏ולבנות. על פי הנתונים של משרד הבריאות בשנה שעברה (תשע"ז) את מנת החיסון הראשונה קיבלו רק 52.1% מכלל התלמידים – אחד מכל שני תלמידים סרב להתחסן.

 

בשנה קודם לכן (תשע"ו) שיעור החיסון היה גבוה יותר ועמד על 65.9%. בשנת תשע"ה השיעור עמד על 64% ובשנת תשע"ד על 53.2%.

 

בשנה החולפת חוסנו 145,451 תלמידים בסך הכל בכיתות ח'. שיעור הכיסוי הנמוך ביותר היה בירושלים – רק 18.3% מהתלמידים חוסנו. שיעור הכיסוי הגבוה ביותר היה בצפון – 78.3% מהתלמידים חוסנו נגד נגיף הפפילומה. בתל אביב 40.7% מהתלמידים חוסנו, במרכז -49.1%, בחיפה - 68.1% ובדרום 68.4%.

 

 

חיסון לפפילומה. מונע תחלואה ומוות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חיסון לפפילומה. מונע תחלואה ומוות(צילום: shutterstock)

 

"יעילות החיסון גבוהה יותר כאשר ניתן בגיל צעיר"

נגיף הפפילומה גורם לתחלואת סרטן של איברי המין לרבות סרטן צוואר הרחם, הנרתיק והעריה בנשים, סרטן הפין בגברים, סרטן פי הטבעת וסרטן פה ולוע בנשים וגברים.

 

בנוסף גורם הנגיף ליבלות באברי המין, פי הטבעת, ובחלל הלוע בנשים וגברים. לפי נתוני משרד הבריאות, בישראל אלפי נשים מאובחנות מדי שנה עם שינויים טרום ממאירים בצוואר הרחם, הלדן והעריה.

 

כ-200 נשים מאובחנות מדי שנה עם סרטן צוואר הרחם וכ-100 נשים נפטרות מדי שנה מסרטן זה. כ-60 אנשים מאובחנים מדי שנה עם סרטן פי הטבעת. כ-100 אנשים מאובחנים מדי שנה עם גידולים ממאירים של הפה והלוע. לכ-20 אלף אנשים הפעילים מבחינה מינית, יש יבלות באברי המין בכל זמן נתון.

 

"יעילות החיסון גבוהה יותר כאשר הוא ניתן בגיל צעיר וטרם תחילת הפעילות המינית על מנת שהגוף יהיה מסוגל לייצר רמת נוגדנים גבוהה. מסיבה זו החיסון ניתן כחלק מחיסוני השגרה לנערים ולנערות בכיתה ח", כותבים הגניקולוגים ד"ר צבי ואקנין וד"ר אילן ברוכים, בנייר עמדה שהתפרסם בימים האחרונים בעקבות הירידה בשיעור המתחסנים.

 

"החיסון נגד נגיף הפפילומה מפחית באופן משמעותי את שכיחות התחלואה לרבות הופעת היבלות באברי המין ויכול למנוע בעתיד עשרות מקרי מוות בשנה בישראל", הם מוסיפים ומציינים: "הודות לניסיון המצטבר של למעלה מ-270 מיליון מנות חיסון אשר ניתנו עד כה ברחבי העולם, ובהסתמך על מעקב שגרתי אחר בטיחות החיסון המבוצע במסגרת ארגוני הבריאות ברחבי העולם, לרבות ארגון הבריאות העולמי, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן מנהל הזון והתרופות האמריקאית והסוכנות האירופית לתרופות – דווח כי החיסון כנגד וירוס הפפילומה הינו בטוח מאוד".

 

הגניקולוגים מסיימים את נייר העמדה וקוראים לציבור ללכת ולהתחסן: "כרופאי נשים, אנו פוגשים באופן תדיר את התחלואה הרבה המיוחסת לנגיף זה במסגרת עבודתנו היומיומית בקהילה ובבתי החולים.

 

"אנו מצטרפים בזאת לעמיתנו רופאי הילדים, ורופאי המשפחה, וביחד נשמור על בריאות ילדינו, וננסה למגר את המחלות שמקורן בנגיף הפפילומה. האיגוד למיילדות וגינקולוגיה קורא ממליץ להורי התלמידים לחסן את ילדיהם נגד נגיף הפפילומה".

 

ד"ר צבי ואקנין, יו"ר החברה הישראלית לקולפוסקופיה, סגן מנהל מחלקת נשים באסף הרופא ורופא בכיר בנגה מדיקל הוסיף: "ארגון הגניקולוגים והמיילדים, ארגון רופאי הילדים וארגון רופאי המשפחה ממליצים על ביצוע חיסון הפפילומה בגיל בית ספר הן לבנים והן לבנות. המלצתנו מתבססת על סמך עשרות מיליוני מנות חיסון שניתנו בארץ ובעולם והוכחו כיעילים ובטוחים מאוד".

 

בתוך כך, פורסם אמש (א') בתאגיד השידור הציבורי כי החברה שמייצרת את החיסון לווירוס הפפילומה נגד סרטן צוואר הרחם, הודיעה לוועדת סל התרופות כי לא תביא את החיסון המשופר שנותן הגנה מלאה יותר נגד לארץ.

 

החיסון הקיים נותן הגנה ל-4 זנים של וירוס הפפילומה בעוד המשופר נותן הגנה ל-9 זנים. הוועדה המייעצת לחיסונים המליצה לוועדת סל התרופות המתכנסת בימים אלה להחליף את החיסון הישן בחדש אבל החברה הודיעה שהיא לא מספיקה לייצר כמות חיסונים שתספיק גם לישראל. מחברת MsD שמייצגת את חברת מרק בישראל, נמסר אמש לתאגיד השידור כי החברה עושה ככל שביכולתה להביא את החיסון לישראל בהקדם.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסון לפפילומה. צניחה מדאיגה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים