שתף קטע נבחר

רגע לפני שנגמר: מקומות מומלצים ליהנות מפריחת החלמוניות

הפלא הצהוב מקשט את הטבע במהלך אוקטובר ונובמבר ולאחר מכן נעלם. מצפון עד דרום - ריכזנו עבורכם כמה אתרים שבהם תוכלו ליהנות מהפריחה הססגונית

 

 

באמצע חודש נובמבר, יש לכם עדיין הזדמנות לצאת אל הטבע ולשטוף את העיניים עם צבע החלמון העז של פרחי החלמונית ממשפחת הנרקיסים שפורחים בסתיו לאחר הגשמים הראשונים. היות ופריחתו ייחודית צבעו הצהוב הבוהק יוצר כתמי צבע עזים המנוגדים לנוף המאפיין את סביבתו ואת צבעי העונה.

 

לכל הפריחות וההמלצות - היכנסו לעמוד הפייסבוק של ynet חופש

 

החלמוניות מושכות דבורי דבש, דבורי בר וזבובי רחף ומדובר בצמח מוגן. תקופת הפריחה של החלמונית היא מחודש אוקטובר ועד תחילת דצמבר, כאשר שיא פריחתה הוא בחודש נובמבר. ריכזנו עבורכם המלצות לכמה אתרים שבהם אפשר ליהנות מהפריחה.

 

הגליל העליון – יער ביריה

הפרח הצהוב פורח ביער הצפוני מזה כשבוע. יערן יערות ביריה בקרן קימת לישראל, אלי חפוטה, מסר כי החלמונית נראתה במסלול "דרך נוף" שבין פארק עין זיתים לעמוקה. לדברי חפוטה פריחת החלמונית בתקופה זו של השנה היא אטרקציה ביער ביריה ולכן היא מושכת מטיילים רבים.

חלמוניות ביער ביריה (צילום: ארכיון קק"ל) (צילום: ארכיון קק
חלמוניות ביער ביריה(צילום: ארכיון קק"ל)
 

מקבץ ביער ביריה (צילום: ארכיון קק"ל) (צילום: ארכיון קק
מקבץ ביער ביריה(צילום: ארכיון קק"ל)

"יש חלון הזדמנות של שלושה שבועות ליהנות מהפריחה של החלמונית", אמר חפוטה. "אנחנו מזמינים את הציבור לבוא וליהנות מהמראה היפה של החלמונית. כמובן שאסור לגעת בה ובטח לא לקטוף. השבוע גם נציב שלט שיכווין את המטיילים למיקום הפריחה".

 

ריכוז חלמוניות נוסף ניתן למצוא לא רחוק משם, סמוך לבית המלון "בית בגליל" שבחצור הגלילית. שם, על דרך הנוף שבין עמוקה לחצור הגלילית, נמצא אתר המכונה "שביל החלמוניות". במקום יש שילוט שמכווין את המבקרים לעבר הפריחה.

 

מלבד החלמוניות בתקופה זו של השנה, בין עצי יער ביריה שוכן מגוון עשיר של אתרים מעניינים, בהם מצפורים, אתרים ארכיאולוגיים ואתרי מורשת, ואפילו קברי צדיקים - וכל זאת לצד נוף יפה. למידע נוסף על אפשרויות הטיול במקום - הקליקו.

 

רמת נגב – פריחת החלמוניות ברכס בוקר

על כביש 40, דרומית לצומת בוקר, מחנים את הרכב בכניסה באחת מחוות הבודדים, נחל בוקר או זית במדבר (אל דאגה, עוד נשוב אליהן), וחוצים את הבקעה צפונה לכיוון חורבת אצבוע. מטפסים לשיא הרכס וממנו יורדים כ-20 מטרים לכיוון צפון מערב. לאחר כ-30 דקות של הליכה קלה נפגוש משטח סלע מרשים ובתחתיתו רצועת חלמוניות מרשימה הנמשכת כ-30 מטר לכיוון צפון.

 

חוזרים באותה הדרך ועכשיו כבר מגיע לנו להתפנק. במרתף היין של חוות נחל בוקר מוצעים לטעימות ולמכירה כל היינות מחוות היין המקומיות שבנגב ובחוות זית במדבר אפשר להגדיל לעשות ולהזמין טיפול וואטסו – טיפול מים בבריכה הפרטית המחוממת שבמתחם. לכל אחד מהם חדרי אירוח מדבריים נוחים – אוהלי טיפי, בקתות אירוח או חאן לקבוצות. לפרטים נוספים על אפשרויות הטיול באזור - הקליקו

 

צפון הנגב – פריחת החלמוניות ביער להב

נוסעים דרומה על כביש 40 ובצומת דבירה פונים מזרחה. כשני קילומטרים אחרי הכניסה לקיבוץ פונים ימינה לדרך עפר ואחרי 1.6 קילומטרים פונים שמאלה ונוסעים במעלה הדרך עד לשולי היער. קילומטר נוסף דרומה יוביל אותנו לרחבת חניה קטנה, שם נחנה ונצא לטיול רגלי בשביל קצר העובר באתרים המשוחזרים של חורבת אבו חוף. החורבה היא מהתקופה הביזנטית, אז שכן במקום יישוב נוצרי גדול. השטח הפתוח משתרע על כ-1,100 דונם ומוקף כמעט מכל צדדיו ביער קק"ל.

 

שמה של החורבה, אבו חוף, נגזר מהמילה הערבית חוף – פחד, כנראה בהשראת אגדה בדואית מקומית שמספרת שבלילות יום חמישי משוטטות כאן רוחות המתים. אגדה נוספת שנקשרה סביב החורבה מקורה בימי מלחמת העולם הראשונה. על פי הסיפור, גובה מסים מטעם השלטון העות'מאני הטמין בחורבה מטמון זהב בעת נסיגת הצבא הטורקי מפני הבריטים ואף ירה במלוויו לבל יגלו את סודו, שנשאר כמוס עד ימינו אלה.

צמיחה צהובה מתוך האדמה (צילום: לבנת גינזבורג) (צילום: לבנת גינזבורג)
צמיחה צהובה מתוך האדמה(צילום: לבנת גינזבורג)
  

המסלול מעגלי ומסומן בצהוב. לאורכו נמצא שלטי הסבר בכמה נקודות עניין כמו מערה טבעית, גת עתיקה, קולומבריום ושרידי מבנים וכנסיות עתיקים.

אם נרד אל החורשה הצמודה לשביל המעגלי נגלה לאורך המדרון מופע מרשים ובוהק של מקבצי חלמוניות בפריחה זהובה.

 

אפשר לחסוך את ההליכה הרגלית ולהגיע ישירות אל החלמוניות. פונים ימינה מכביש 3255 בשילוט לחורבת אבו חוף. ממשיכים ישר כל הזמן עד שלט שמאלה אל החלמוניות. בתום הטיול ניתן לשלב ביקור במרכז ג'ו אלון למורשת התרבות הבדואית (ימים א-ה). אם תרצו להעלות את האדרנלין מומלץ לבקר בקיבוץ כרמים שם תוכלו לצאת לטיול סוסים, טיולי ריינג'רים או מתחם פיינטבול, או לחילופין ללכת לאיבוד בין שבילי התבלין והבושם במבוך מרים שבמושב ניר משה.

למידע ופרטים מלאים - הקליקו

 

בנימין - פריחת החלמוניות בנחל שילה

מקבץ עצום ובו מעל 3,000 פרחי חלמוניות התגלו לפני שלוש שנים במהלך השתלמות של צוות בית ספר שדה עפרה של החברה להגנת הטבע, בגדה הצפונית של נחל שילה בבנימין. מדובר בתגלית מרגשת כיוון שחלמוניות מעולם לא פרחו באזור זה של גב ההר.

 

לאחר התגלית נסלל שביל חדש, היורד ממצפור אברהם במאחז גבעת הראל עד לנחל שילה, דרך אתר הפריחה של החלמוניות ודרך ממצא נדיר נוסף – מזבח יהודי מתקופת המקרא. אורכו של המסלול הוא כשלושה קילומטרים, ברמת הליכה קלה, והוא מתאים למשפחות. בסופו יש מעיין בו אפשר לטבול ולהתרענן, לכן מומלץ להביא בגדים לטבילה.

פריחה זמנית ומרהיבה (צילום: שחר שילה) (צילום: שחר שילה)
פריחה זמנית ומרהיבה(צילום: שחר שילה)

אפשר לטייל באופן עצמאי - נכנסים למאחז גבעת הראל ונוסעים על פי השילוט ל"מזבח". מחנים והולכים בשביל הרגלי. מתחת למצפור אברהם, קצת אחרי ההליכה למערת השקד, ניתן להבחין במרבץ גדול ומרשים של פרח קסום ויפיפה, בסמוך לעמוד אבן גדול.

 

ביקב גבעות הסמוך ישמחו לתת לכם מפה ודפי הדרכה ובאותה הזדמנות גם אפשר לטעום מיינות היקב ומגבינות מחלבת "בעקבי הצאן". שימו לב - המסלול אינו מעגלי ויהיה צורך בהקפצת נהגים קצרה לסוף המסלול בתחילת הטיול

 

אפשר גם להצטרף לסיורי החינם שמארגן בית ספר שדה עפרה בשיתוף עם מחלקת התיירות של בנימין, אשר יובילו לאזור נחל שילה ולאתר הפריחה, למזבח ולעמוד הנחל ויסתיימו ביקב גבעות

 

הסיורים יתקיימו בימי שישי ב-17 וב-24 בנובמבר. יציאה בשעה 09:00 מבית ספר שדה עפרה. להרשמה - הקליקו. לאפשרויות טיול נוספות באזור - הקליקו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לבנת גינזבורג
חלמוניות
צילום: לבנת גינזבורג
מומלצים