שתף קטע נבחר

בקריאה ראשונה: אושר חוק האזורים הימיים

ברוב של 34 מול 17 אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת החוק הקובעת, בין היתר, כי קבלת ההחלטות בנושאי פיתוח, בדגש על הפקת אנרגיה מהמאגרים הימיים, תהיה בידיו הבלעדיות של משרד האנרגיה והתשתיות הלאומיות. הארגונים הירוקים מתנגדים

החוק להסדרים ימיים, שנועד להסדיר את הפעילות במים הכלכליים של ישראל בים התיכון שכיום מתבצעים בהם קידוחי אנרגיה ללא כל הסדרה חוקית ראויה, עבר הערב (יום ב') בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. 34 חברי כנסת תמכו בהצעה ו-17 התנגדו. עתה תדון ועדת הכלכלה של הכנסת בהצעת החוק, לקראת הקריאה השנייה והשלישית.

 

הצעת החוק מציעה, בין השאר, כי קבלת ההחלטות בנושאי פיתוח, בדגש על הפקת אנרגיה במים הכלכליים, תהיה בידיו הבלעדיות של משרד האנרגיה והתשתיות הלאומיות. זאת, במטרה לרכז את הנושא ולקבל את ההחלטות בנושאי פיתוח בדגש על קידוחים.

 

קידוח בים התיכון. ארכיון (צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י) (צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י)
קידוח בים התיכון. ארכיון(צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י)

 

בחודש יולי מנע השר להגנת הסביבה זאב אלקין, דיון בתזכיר החוק בוועדת שרים לחקיקה, והחל לנהל משא ומתן על סעיפיו. חודש לאחר מכן אושרה הצעת החוק בוועדת השרים לרגולציה, למרות התנגדות המשרד להגנת הסביבה.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשרד התנגד להצעת החוק אזורים ימיים בנוסחה הנוכחי, ואולם ועדת השרים לחקיקה אישרה את הצעת החוק וזו עמדתה הרשמית של הממשלה".

 

גם בחברה להגנת הטבע מתנגדים להצעת החוק וטוענים כי הוא מפקיר את הסביבה הימית. לטענת הארגון, תזכיר החוק מאפשר למשרד האנרגיה שליטה בלעדית בתחום, כשהמשרד להגנת הסביבה לא שותף אמתי בקבלת ההחלטות, למרות שיש להן השלכות אדירות על הסביבה הימית.

 

עוד טוענים בחברה להגנת הטבע, כי לקחי אסונות, דוגמת דליפת הנפט במפרץ מקסיקו, לא יושמו בהצעת החוק הנוכחית, ושלא קיימת הפרדה אפקטיבית בין הגורם הנותן רישיונות קידוח לבין הגורם המבצע בקרה סביבתית.

 

גם עמותת "אדם טבע ודין" הביעה התנגדותה לנוסח של החוק. במכתב שנשלח לחברי הכנסת משני הארגונים הללו ועמותת "צלול", נכתב כי "הצעת החוק מנטלת את יכולתו של המשרד להגנת הסביבה להבטיח הגנה על המערכת האקולוגית בסביבה הימית, ומקנה לו מעמד של יועץ בלבד ללא סמכויות פיקוח או אסדרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
קידוח במאגר תמר
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים