שתף קטע נבחר

לאחר 16 שנה: קיווית אדומת משקפיים מבקרת בישראל

קיווית אדומת משקפיים הנפוצה בדרום מזרח אסיה נצפתה בשדות החקלאיים ליד כפר בלום. ידין פורת, חקלאי וצפר, הבחין בה במהלך עבודתו בשדה. "היא קרובת משפחה של הסיקסק, למעשה היא סיקסק הודי", אומר נדב ישראלי מהחברה להגנת הטבע. בישראל נצפתה פעמיים בלבד ולאחרונה נראתה באילת ב-2001

 

 

הפתעה נדירה בשדות החקלאיים ליד קיבוץ כפר בלום בגליל העליון. קיווית אדומת משקפיים נצפתה אתמול (ב') בצהריים כשהיא מחפשת מזון בשדות.

 

על פי נתוני מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, הקיווית נחשבת לציפור מזדמנת נדירה ביותר. עד כה תועדה פעמיים בלבד ונראתה לאחרונה בנובמבר 2001 באילת.

 

"הקיווית אדומת המשקפיים היא קרובת משפחה של הסיקסק, למעשה היא סיקסק הודי", אומר ל-ynet נדב ישראלי, צפר בכיר בחברה להגנת הטבע. "היא נמצאה על ידי ידין פורת, חקלאי ומדריך בעגלת המסתור כשעבד על הטרקטור בשדה ושם לב לציפור יוצאת הדופן. הוא התקשר אליי ולפי התיאור שלו, לא היה מקום לספק".

 

 (צילום: נדב ישראלי, החברה להגנת הטבע) (צילום: נדב ישראלי, החברה להגנת הטבע)
(צילום: נדב ישראלי, החברה להגנת הטבע)

 

ציפור קולנית מדרום מזרח אסיה

ישראלי מיהר להגיע למקום ותיעד את הקיווית בפעולה. "הקיווית נפוצה בדרום מזרח אסיה, בכל הודו, קשמיר, נפאל וגם פקיסטן, מגיעה מערבה עד אירן, עירק ודרום מזרח טורקיה", הוא מסביר. "בכל תחום התפוצה שלה היא יציבה ומבצעת תנועות מוגבלות בעקבות גשמי מונסון או שלגים בהרים".

 

בדומה לסיקסק הקולני, גם הקיווית נחשבת לציפור קרקע שלא מהססת להשמיע את קולה למרחקים . "בדומה לסיקסק, היא ניזונה מרכיכות, חלזונות וחרקים שהיא מלקטת מהקרקע ולא ניתן לדעת אם תישאר או תמשיך, ניאלץ לחכות ולראות", הוא מוסיף. לקיווית ישנו דרבן קטן במפרק הכנף אשר מסייע לה בהתגוננות נגד טורפים.

 

קרובי משפחה - קיווית אדומת משקפיים (מימין) וסיקסק (משמאל) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קרובי משפחה - קיווית אדומת משקפיים (מימין) וסיקסק (משמאל)(צילום: shutterstock)

 

יואב פרלמן ממרכז הצפרות הישראלי, מציין כי "פירוש שמה המדעי של הציפור הוא מניפה הודית בזכות רחש מעופן האיטי והלא סדיר של הקיווית. שמה האנגלי - Red-wattled Lapwing התקבל בזכות העור החשוף שבפניה של הקיווית. Wattle - העור המדולדל הנתלה מצווארם של עופות מסוימים ורק בעברית החליטו להרכיב לה משקפיים. הטמילים בדרום הודו וצפון מזרח סרי לנקה קוראים לה 'אל-קאטי', כלומר , 'מאתרת האדם' על שום מנהגה המוזר, לעמוד על המשמר כל היום וכל הלילה ולהשמיע קולות אזעקה ברגע שמישהו מתקרב".

 

 (צילום: נדב ישראלי, החברה להגנת הטבע) (צילום: נדב ישראלי, החברה להגנת הטבע)
(צילום: נדב ישראלי, החברה להגנת הטבע)

 

נהירת הצפרים: להסתכל מרחוק ולאפשר לה לאכול בשקט

בעקבות הידיעה על הגעתה של המבקרת הנדירה, צפויים לנהור לאזור צפרים רבים מכל רחבי הארץ כדי לצפות ולצלם את האורחת הנדירה.

 

ישראלי קורא לכל חובבי הטבע שיגיעו לראות לזכור כי "הקיווית נמצאת בשדה חקלאי וההמלצה היא קודם כל לא להיכנס לשדה ברגל או ברכב, כדי לא לגרום נזקים לחקלאים", הוא ממליץ. "להסתכל עליה מרחוק בעזרת משקפת או טלסקופ ולכבד את המרחב של הציפור, לאפשר לה לאכול בשקט ולהיות היא".


פורסם לראשונה 13/11/2017 23:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נדב ישראלי, החברה להגנת הטבע
קיווית אדומת משקפיים
צילום: נדב ישראלי, החברה להגנת הטבע
מומלצים