שתף קטע נבחר

תיעוד מצמרר: מכירה פומבית של עבדים ב-500 דולר

מבצע של הרשויות בלוב מונע מהמוני מהגרים לעשות את דרכם לאירופה דרך הים. מבריחי המהגרים נותרים עם נוסעים ומוכרים אותם למרבה במחיר. כתבת CNN נימה אלבגיר הגיעה למדינה הצפון-אפריקנית ותיעדה את "שוקי העבדים" של המאה ה-21: "900, 1,000, 1,100, נמכר"

 (צילום: CNN) (צילום: CNN)
(צילום: CNN)
 

 

צפו בכתבה מאתר CNN: 

 

"800", אומר הכרוז במכירה הפומבית. "900... 1,000... 1,100...". נמכר. בעבור 1,200 דינרים לובים - סכום שווה ערך ל-800 דולר. לא מכונית משומשת, לא פיסת אדמה, לא פריט ריהוט. לא "סחורה" בכלל, אלא שני בני אדם.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

הכתבה המלאה גם באתר CNN

ניתן לצפות בסיקור המיוחד של נימה אלבגיר היום ב-21:00 (שעון ישראל) בתוכנית Amanpour בערוץ CNN INTERNATIONAL

 

אחד הגברים שנמכרו בסרטון הווידאו שהגיע לידי רשת CNN הוא אזרח ניגרי. נראה שהוא בשנות העשרים לחייו, והוא לבוש חולצה בהירה ומכנסי טרנינג. הכרוז במכירה הפומבית, שאינו מתועד במצלמה, אומר שהגבר הצעיר שמוצע למכירה הוא חלק מ"קבוצה חזקה של בנים לעבודת חווה". רק ידו של המוכר, שמונחת על כתפו של הגבר שמוצע למכירה, נראית לזמן קצר.

 

תריסר אנשים נמכרו בתוך 7-6 דקות

לאחר שצפתה בסרטון זה, שבו תיעוד של מכירה פומבית של עבדים, פעלה רשת CNN האמריקנית לפעול כדי לאמת את הווידאו ונסעה ללוב לחקור את הסיפור.

 

עם מצלמות נסתרות, שהוחדרו בחודש שעבר לתוך מבנה מחוץ לבירה טריפולי, צפינו בתריסר אנשים שנמכרו במכירה פומבית בפרק זמן של שש או שבע דקות.

 (צילום: CNN) (צילום: CNN)
(צילום: CNN)
 
"מה אומרים? אין מילים". כתבת CNN נימה אלבגיר (צילום: CNN) (צילום: CNN)
"מה אומרים? אין מילים". כתבת CNN נימה אלבגיר(צילום: CNN)
"האם מישהו צריך חופר? זה חופר, גבר גדול וחזק, הוא יחפור", אמר המוכר, לבוש במדי הסוואה. "מה אני מציע למכירה, מה אני מציע למכירה?" הקונים מרימים את ידיהם והמחיר עולה. "500, 550, 600, 650..." בתוך כמה דקות הכול נגמר, והגברים, שמקבלים בהכנעה את גורלם, מועברים ל"אדונים" החדשים שלהם.

 

מבריחים נותרו עם נוסעים אז הפכו אותם לעבדים

לאחר המכירה הפומבית פגשנו שניים מהגברים שנמכרו. הם סבלו מטראומה כה גדולה ממה שעברו עד כדי כך שלא יכלו לדבר, והם פחדו מאוד שיחשדו בהם בגלל האנשים שעימם הם נפגשים.

 

מדי שנה חוצים עשרות אלפי בני אדם את גבולות לוב. מדובר בפליטים שבורחים מסכסוכים אלימים או במהגרי עבודה שמחפשים הזדמנויות טובות יותר באירופה. רובם מכרו את כל רכושם כדי לממן את המסע דרך לוב אל החוף ולשער הכניסה לים התיכון. אלא שמבצע מיוחד של משמר החופים הלובי הביא לידי כך שרק סירות מעטות מצליחות לצאת לים. המשמעות - מבריחים נותרים עם נוסעים פוטנציאליים רבים. אז המבריחים הופכים לאדונים ואילו המהגרים והפליטים לעבדים.


מעט מאוד סירות מהגרים יוצאות לים בגלל המבצע המיוחד של הרשויות הלוביות (צילום: CNN) (צילום: CNN)
מעט מאוד סירות מהגרים יוצאות לים בגלל המבצע המיוחד של הרשויות הלוביות(צילום: CNN)

העדות שתיעדה רשת CNN הועברה לידי הרשויות הלוביות, והן הבטיחו לפתוח בחקירת הנושא. סגן ראשון נאסר חאזאם מהסוכנות הממשלתית למלחמה בהגירה הבלתי-חוקית אמר לרשת CNN שאף שהוא עצמו לא היה עד למכירה פומבית של עבדים, הוא מודע לכך שיש כנופיות מאורגנות שמפעילות רשתות הברחה של אנשים בתוך המדינה.

 

"הלכנו אחורה בזמן. חסרות רק שלשלאות"

"הם ממלאים סירה במאה בני אדם, אנשים אלה יעשו (את המסע בים) או לא יעשו אותו", אמר חאזאם. "למבריח לא אכפת כל זמן שהוא מקבל את הכסף, והמהגר עשוי להגיע לאירופה או למות בים".

 

"המצב נורא", אמר מוחמד עבד איקר, מנהל מבצעים וחירום בארגון ההגירה הבינלאומי בהצהרה שפרסם לאחר שובו מטריפולי בחודש אפריל. "כמה דיווחים בהחלט מחרידים והדיווחים האחרונים על 'שוקי עבדים' של מהגרים מתווספים לרשימה ארוכה של שערוריות".

 

המכירות הפומביות נערכות בעיר רגילה לכאורה שמלאה באנשים שמנהלים חיים רגילים. ילדים משחקים ברחוב, אנשים הולכים לעבודה, מדברים עם חברים, מבשלים ארוחות ערב למשפחות שלהם. אבל בתוך המכירות הפומביות של העבדים נראה שהולכים אחורה בזמן. הדבר היחיד שחסר זה שלשלאות סביב הזרועות והברכיים של המהגרים.

 

ממתינים לגירוש לארצם. מתקן מעצר למהגרים בטריפולי (צילום: CNN) (צילום: CNN)
ממתינים לגירוש לארצם. מתקן מעצר למהגרים בטריפולי(צילום: CNN)
אנס אלאזאבי הוא מפקח במתקן מעצר בטריפולי למהגרים שעומדים בפני גירוש. הוא אומר ששמע "סיפורים רבים" על ההתעללות שמבצעים המבריחים. "אני סובל בשבילם. מה שראיתי כאן מדי יום, האמיני לי, כואב לי עליהם", הוא אומר. "מדי יום אני יכול לשמוע סיפור חדש מאנשים. את צריכה להקשיב לכולם. זו זכותם להשמיע את קולם".

 

רצה להגיע לאירופה ונמכר כמה פעמים: "תראי את סימני המכות"

אחד המהגרים העצורים, גבר צעיר בשם ויקטורי, סיפר שנמכר במכירה פומבית של עבדים. הצעיר בן ה-21, שמאס בשחיתות הפושה במדינת אדו בניגריה, ברח מביתו והעביר שנה וארבעה חודשים, בנוסף לבזבוז כל חסכונותיו, בניסיון להגיע לאירופה.

 

הכי רחוק שהגיע היה לוב, שם לדבריו הוא ומהגרים אחרים הוחזקו בתנאים קשים, המבריחים שלהם מנעו מהם אוכל, התעללו בהם ונהגו בהם ברוע. "אם תסתכלי על רוב האנשים כאן, אם תבדקי את הגוף שלהם, תראי את הסימנים. הם הוכו, הטילו בהם מום".

 

חוזר לביתו בניגריה בידיים ריקות. ויקטורי בן ה-21 שנמכר כעבד בלוב ושוחרר (צילום: CNN) (צילום: CNN)
חוזר לביתו בניגריה בידיים ריקות. ויקטורי בן ה-21 שנמכר כעבד בלוב ושוחרר(צילום: CNN)

כשכספו של ויקטורי אזל, המבריחים שלו מכרו אותו כפועל. הם אמרו לו שהרווח שישיגו ממכירתו ישמש לצמצום החוב שלו. אלא שכמה שבועות אחרי שנמכר כעבד נאמר לוויקטורי שסכום הכסף שבו נקנה לא היה מספיק. הוא הושב למבריחיו, רק כדי להימכר שוב עוד כמה פעמים.

 

המבריחים גם דרשו דמי כופר ממשפחתו של ויקטורי, עד שבסופו של דבר שחררו אותו. "הוצאתי יותר ממיליון (נאירי ניגרי או 2,780 דולר)", הוא סיפר לרשת CNN ממתקן המעצר שבו הוא מוחזק וממתין לגירושו לניגריה. "אימא שלי אפילו עברה בין כמה כפרים, לוותה כסף מאנשים שונים כדי להציל את חיי".

 

בשעה שהנתיב הצפון-אפריקני נעשה מורכב יותר ויותר, מהגרים רבים מוותרים על החלומות שלהם להגיע אי פעם לחופי אירופה. השנה שבו יותר מ-8,800 בני אדם מרצונם לבתיהם בטיסות שאורגנו על ידי ארגון ההגירה הבינלאומי.

 

בזמן שרבים מחבריו מניגריה הצליחו להגיע לאירופה, ויקטורי נאלץ לשוב הביתה בידיים ריקות. "לא הצלחתי לעשות את זה, אבל תודה לאל על החיים של אלה שהצליחו לעשות זאת", הוא אמר. "אני לא מאושר", הוא הוסיף. "אני חוזר ואתחיל מנקודת ההתחלה. זה כואב מאוד, כואב מאוד".

 

הכתבה תורגמה על ידי ynet ובאחריותו 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNN
מהגרים מניז'ר שנמכרו למרבה במחיר בלוב
צילום: CNN
מומלצים