שתף קטע נבחר

ישראל קיבלה סטירת לחי מרוסיה והבהירה: "נשמור על האינטרסים שלנו"

ההצהרה של שר החוץ הרוסי הבהירה שהכוחות האיראניים והמיליציות השיעיות יישארו מעבר לגבול, חרף ההסכם שנחתם על הרחקתם. בירושלים טוענים כי ישראל אינה מחויבת להסכם ומבהירים: "הסברנו לפוטין שנמשיך לשמור על הקווים האדומים שלנו, גם אם זה יעלה בעימות מול חיזבאללה - ויגרום למתיחות מול רוסיה"

 

 

הדברים שאמר אחר הצהריים (יום ג') שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, שלפיהם הנוכחות האיראנית בסוריה לגיטימית ומוסקבה לא תפעל להסיג את הכוחות והמיליציות השיעיות מהשטח – חידדו עד כמה שברירי המצב בצפון ובאיזו קלות הוא עלול להסלים. ישראל שמרה בתחילה על שתיקה אבל בחלוף כמה שעות הוחלט בירושלים שצריכים להגיב, ולפיכך מסר גורם בלשכת ראש הממשלה כי "כבר אתמול אמר נתניהו שישראל הבהירה גם לידידינו במוסקבה את עמדתה. ראש הממשלה אמר לנשיא ולדימיר פוטין שישראל תמשיך לדאוג לאינטרסים הביטחוניים שלה בכל מקרה ובכל מצב".

 

פוטין ונתניהו. ישראל הבהירה את עמדתה ל"ידידיה במוסקבה" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
פוטין ונתניהו. ישראל הבהירה את עמדתה ל"ידידיה במוסקבה"(צילום: MCT)

בירושלים התקבלה ההצהרה של לברוב ברגשות מעורבים. ההתבטאות, סבורים בישראל, נועדה להרגיע את האיראנים - שלא אהבו את הפרסומים על הדיל שנרקם בין פוטין לבין דונלד טראמפ על הסגת הכוחות הזרים מסוריה בטווח ארוך, ועל יצירת חיץ של חמישה ק"מ בין המורדים לבין כוחות אסד והמילציות השיעיות.

 

המשמעות של חיץ כזה היא הרחקתם של הכוחות האיראנים והמיליציות השיעיות מהגבול הישראלי למרחק שבין שבעה ל-20 ק"מ. מחד, זה טוב יותר מהסיכום הקודם בין האמריקנים לבין הרוסים, אך מאידך מעט מדי ומדאיג מדי, קל וחומר כשהבסיס האיראני נמצא פחות מ-60 ק"מ מהגבול עם ישראל, ומיקומו לא עומד להשתנות.

הבסיס האיראני הנבנה בסוריה (צילום: Digital Globe, McKenze intelligence Services ,BBC) (צילום: Digital Globe, McKenze intelligence Services ,BBC)
הבסיס האיראני הנבנה בסוריה(צילום: Digital Globe, McKenze intelligence Services ,BBC)

בירושלים הבינו שעם כל הכבוד לטראמפ – האיראנים כאן להישאר וישראל צריכה לדאוג לעצמה. ולכן המסרים שהיא משדרת הם: "אנחנו לא מחויבים להסכם הזה. ישראל תדאג לאינטרסים שלה ותשמור על הקווים האדומים שלה".

 

בישראל גם פירשו את דבריו של לברוב כאמירה שנובעת משיקולים פוליטיים פנימיים וכתמרון מול ארה"ב. בכיר ישראלי הסביר שלשכת נתניהו הייתה חייבת להבהיר שהוא שומר לעצמו את הזכות לפעול לטובת ההגנה על האינטרסים של ישראל בסוריה. "בפועל זה יכול להוביל לחיכוך עם האיראנים וחיזבאללה, ובהמשך גם למתיחות אפשרית מול רוסיה", הוסיף.

 

לדברי הבכיר, ישראל מנסה להסביר לרוסים שנוכחות צבאית איראנית בסוריה תגרום לחוסר יציבות הן מול ישראל והן מול הרוב הסוני באזור. מעבר לכך, ישראל סבורה שהנוכחות הצבאית האיראנית בסוריה מנוגדת בסופו של דבר גם לאינטרסים של רוסיה במדינה.

 

עם או בלי קשר: האמריקנים באים

בתוך כך, משלחת ביטחונית אמריקנית הגיעה היום לשיחות במועצה לביטחון לאומי (מל"ל) שעסקו בין היתר בהסכם הגרעין ובנוכחות האיראנית בסוריה. המשלחת כוללת בכירים במועצה לביטחון של ארה"ב ובסוכנויות האמריקאיות השונות. הביקור מתקיים בהמשך לביקורו של ראש המל"ל מאיר בן שבת בוושינגטון, שבמהלכו נפגש עם היועץ לביטחון לאומי, הגנרל הרברט מקמאסטר.

 

"יש לנו יחסים אסטרטגיים חשובים עם ישראל, ומשלחות אמריקניות מבקרות בישראל כדרך של שגרה לתיאומים במגוון של נושאים", מסרו גורמים בשגרירות ארה"ב בישראל. "במהלך הביקור הזה נציגים אמריקנים רשמיים יפגשו עם מקביליהם הישראלים כדי לדון בנושאי ביטחון אזוריים, כולל סוריה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הנשיא פוטין וראש הממשלה נתניהו
צילום: AFP
מומלצים