שתף קטע נבחר

ארה"ב תצביע באו"ם נגד גינוי לנאצים

וושינגטון תיאלץ להצביע היום נגד הצעה המגנה את הנאצים ותומכיהם - כי היא מנוגדת לחוקה האמריקנית, המבטיחה את חופש הביטוי. כדי למנוע אסון תדמיתי היא יוצאת למסע הסברה: "רוסיה שילבה בהצעה פרקים שמשמיצים את מתנגדיה"

הממשל האמריקני רוצה שתדעו: הוא באמת-באמת לא אוהב נאצים.

 

אבל השבוע באו"ם, בהצבעה השנתית על ההחלטה להיאבק במי שמהללים את הנאציזם, ארה"ב מתכוונת להצביע נגד. הצעד האמריקני נשמע מנוגד להיגיון – הרי איזו מדינה אינה רוצה לגנות את הנאצים? – אבל גורמים רשמיים בממשל מסבירים שהרצון להגן על חופש הביטוי ולצדו כמה בעיות בהצעת ההחלטה אינם מאפשרים לוושינגטון לתמוך בה.

נשיא ארה"ב טראמפ. ההצבעה הראשונה בעידנו נגד הנאצים (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא ארה"ב טראמפ. ההצבעה הראשונה בעידנו נגד הנאצים(צילום: AP)
את הצעת ההחלטה הגישה רוסיה, ומדינות האו"ם נקראות בה לאסור השמעת נאומי תמיכה בנאצים ולמנוע פעילות של ארגונים ניאו-נאציים. הן נקראות גם להטיל הגבלות נוספות על חופש הביטוי ועל חופש ההתכנסות. האמריקנים מסבירים שהעובדה הזו אינה מאפשרת לארה"ב לתמוך בהצעה: התיקון הראשון לחוקה מחייב להגן על הזכות לאפשר לכולם לבטא כמעט כל רעיון שהם רוצים – אפילו לשבח את תומכיו של אדולף היטלר.

 

ארה"ב מצביעה נגד ההחלטה הזו מדי שנה, והיא רק אחת ממדינות מעטות מאוד המצביעות נגדה. מדינות האיחוד האירופי ומדינות אחרות נוהגות להימנע בהצבעה. ההחלטה תמיד מאושרת ברוב גדול, אבל השנה הצבעה של ארה"ב נגד ההחלטה צפויה לעורר הדים גדולים יותר, משום שזו הפעם הראשונה שההצבעה נערכת מאז שדונלד טראמפ התמנה לנשיא ארה"ב. טראמפ מכחיש בתוקף שיש לו קשרים כלשהם לגזענים המאמינים בעליונות האדם הלבן, אבל התבטאויות שנויות במחלוקת שלו כגון האשמת שני הצדדים באלימות סביב ההפגנות הגזעניות בווירג'יניה באוגוסט עוררו ביקורת של מתנגדיו. הם טוענים כי הוא אינו מגנה את פעילותם של ניאו-נאצים באופן תקיף מספיק.

הפגנות הימין הקיצוני בשרלוטסוויל, וירג'יניה, בקיץ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנות הימין הקיצוני בשרלוטסוויל, וירג'יניה, בקיץ(צילום: AFP)

על רקע זה פועלת ארה"ב ביתר שאת השנה כדי להסביר שלמרות ההצבעה הצפויה שלה נגד ההחלטה – היא אינה תומכת בהצהרות ניאו-נאציות. ההצבעה תיערך היום בוועדה לזכויות האדם של עצרת האו"ם.

 

החלטות העצרת הכללית של האו"ם אינן מחייבות ואין בצדן שום דרישות משפטיות מהמדינות החברות באו"ם, אבל תמיכה אמריקנית בהחלטות הסותרות את חוקי ארה"ב עלולה לשמש טיעון לגיטימי בבתי משפט פדרליים בארה"ב, וגורמים ברשויות האמריקניות חוששים שהדבר יפגע ביעילותה של מערכת אכיפת החוק האמריקנית.

 

סערה דומה התעוררה בחודש שעבר סביב ממשל טראמפ כשארה"ב הצביעה נגד הצעת החלטה של מועצת זכויות האדם של האו"ם המגנה גזירת עונש מוות על מי שהורשעו בהומוסקסואליות. בממשל האמריקני הסבירו כי ארה"ב אינה יכולה להצביע בעד ההחלטה, משום שהיא כוללת גינוי רחב יותר לעונש המוות. ארה"ב אמנם מתנגדת בתוקף לעונש מוות בגין הומוסקסואליות, ניאוף, כפירה בדת ועוד – אבל כיוון שהיא עצמה מקיימת עונש מוות בגין עבירות אחרות לטענתה היא אינה יכולה להרשות לעצמה לתמוך בהחלטה.

העצרת הכללית של האו"ם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
העצרת הכללית של האו"ם(צילום: רויטרס)

ארה"ב משמיעה זה שנים חשש שרוסיה מנצלת את ההחלטה השנתית נגד תומכי הנאצים כדי להשמיץ את שכנותיה: לדברי גורמים אמריקניים מוסקבה מנסה זה עשרות שנים להציג את המדינות הבלטיות ומדינות אחרות שנאבקו למען עצמאות מברית המועצות כמדינות התומכות בפשיזם ובנאציזם.

 

ישראל הצביעה בעבר בעד הצעת ההחלטה, אבל וושינגטון ניסתה להפעיל עליה לחץ להצביע השנה נגד ההחלטה – או לפחות להימנע. סוכנות הידיעות AP דיווחה כי עדיין לא ידוע כיצד ישראל תצביע השנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הנשיא טראמפ. איך תצביע ישראל?
צילום: AP
מומלצים