שתף קטע נבחר

חיוכים ולחיצות ידיים: רודן זימבבואה ומפקד ההפיכה נגדו נפגשו

נשיא דרום אפריקה ג'ייקוב זומה שיגר שליחים לזימבבואה לפגישות תיווך בין מקבילו בן ה-93 למפקדי הצבא שתפסו את השלטון. גורם פוליטי מסר כי רוברט מוגאבה מסרב למאמצי התיווך של כומר שפועל בנושא. ההפיכה הצבאית מאותתת על סיום שלטונו של זקן שליטי העולם לאחר 37 שנה. הצבא מסר כי ביטחונם של מוגאבה ובני משפחתו נשמר

 

אווירה מחויכת. מוגאבה והרמטכ"ל צ'יוונגה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אווירה מחויכת. מוגאבה והרמטכ"ל צ'יוונגה(צילום: רויטרס)

לאחר שהיה נראה כי שלטונו של הרודן רוברט מוגאבה ב זימבבואה הגיע לסיומו בתום כמעט ארבעה עשורים, תמונות שפורסמו אתמול (ה') ובהן הנשיא בן ה-93 נראה מחייך ולוחץ ידיים עם הרמטכ"ל, יום לאחר שהצבא תפס את השלטון, עוררו במדינה תחושות של בלבול וחוסר ודאות. מוגאבה יצא במפתיע מ"הגג הכחול", המתחם מנקר העיניים שלו בבירה הארארה, שבו שהה במעצר בית מאז שהצבא נפרס ברחובות – למעון הרשמי, שם כלי התקשורת הממלכתיים צילמו אותו נפגש עם הרמטכ"ל קונסטנטינו צ'יוונגה ושרים מדרום אפריקה שנשלחו כדי לתווך במשבר.

פגישת התיווך בין מוגאבה ומפקדי הצבא שבה השתתפה גם שרה מדרום אפריקה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פגישת התיווך בין מוגאבה ומפקדי הצבא שבה השתתפה גם שרה מדרום אפריקה(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

העיתון הרשמי "הראלד" הותיר את 13 מיליון אזרחי זימבבואה מגששים באפלה ולא דיווח על תוצאות הפגישה. מוגאבה מתעקש שהוא עדיין השליט הלגיטימי היחיד בזימבבואה ומסרב לפרוש, אך הלחץ עליו גובר לקבל את ההצעות לוותר על כיסאו בדרכי שלום. טרם הפגישה, גורם פוליטי שדיבר עם מקורבים בכירים שהסתתרו במתחם עם מוגאבה ואשתו גרייס, אמר שאין לו כוונות להתפטר מרצון. "זה מין מבוי סתום, קיפאון", אמר הגורם. "הם מתעקשים כי הנשיא חייב לסיים את כהונתו". הבחירות במדינה אמורות להתקיים בשנה הבאה.

 

גורם פוליטי בכיר מסר כי הכומר שמתווך בין מוגאבה לגנרלים, שתפסו שלשום את השלטון במה שכינו מבצע שמכוון נגד "הפושעים" בפמלייתו של הרודן, הצליח להשיג התקדמות מועטה. מנהיג האופוזיציה, מורגן צ'נגיראי, קרא לפרישתו של מוגאבה "לטובת העם". בהצהרה שהוקראה בפני כלי התקשורת, צ'נגיראי התייחס אליו במכוון כ"מר רוברט מוגאבה" ולא כנשיא.

 

 

 

 

ייתכן שהצבא ירצה כי מוגאבה, ששלט בזימבבואה מאז שקיבלה עצמאות ב-1980, יפרוש בשקט, ויאפשר העברת שלטון חלקה ונטולת שפיכות דמים לאמרסון מננגגווה, סגן הנשיא שהוא פיטר בשבוע שעבר - צעד שהוביל למשבר הפוליטי. מטרתם העיקרית של הגנרלים היא למנוע ממוגאבה את העברת השלטון לרעייתו גרייס, הצעירה ממנו ב-41 שנים. גרייס בנתה לה קהל תומכים בקרב הצעירים במפלגת השלטון, ונראה היה שהיא על סף קבלת השלטון לאחר שמננגגווה הודח.

 

כאחרון מייסדי המדינות האפריקניות שעדיין נמצא בשלטון עוד מתקופת המאבק נגד הקולוניאליזם האירופי, מוגאבה עדיין נתפש על ידי אפריקנים רבים כגיבור וכמנהיג משחרר. אך במערב הוא נתפש כעריץ, שהטיפול ההרסני שלו בכלכלה ונכונותו לנקוט אלימות כדי לשמור על שלטונו, רוששו את אחת מהמדינות האפריקניות המבטיחות ביותר.השתלטות הצבא הייתה עדות להתמוטטות של כל מנגנוני הביטחון והמודיעין ששמרו על שלטונו במשך 37 שנים, בפחות מ-36 שעות. אותם מנגנונים הם אלה שבנו אותו כ"סבא הגדול" של הפוליטיקה האפריקנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מוגאבה ורמטכ"ל זימבבואה
צילום: רויטרס
מומלצים