שתף קטע נבחר

איך כדאי לשלם? רגע לפני הבלאק פריידי, זה מה שכדאי לדעת

מתכוננים לרכוש אונליין בחו"ל? גם אחרי שהשוויתם מחירים, בדקתם שלא תחויבו במכס וחישבתם את עלות המשלוח, כנראה שלא ניתן יהיה לחמוק מתשלום עמלה מקוממת לחברות האשראי. אילו אלטרנטיבות קיימות ומה עוד כדאי לדעת?

מתכוננים לשופינג? מהפכת טיסות ה"לואו קוסט", הורדת מכסים ושכלול פלטפורמות הקנייה אונליין יחד עם הגידול באמצעי השילוח – מגדילים את ההוצאות שלנו על רכישות בחו"ל בקצב מסחרר בשנים האחרונות.

 

חגי הקניות הבינלאומיים בפתח: טיפים לקניות בזול

 

רק בשנה אחרונה גדלו היקפי הקניות מעבר לים ב-26% והסכומים גדלו ב-18%. לשם השוואה, היקפי הרכישות בארץ גדלו בתקופה זו בכ-8% בלבד.

 

אין ספק שהחלק העיקרי בגידול השימוש באשראי בחו"ל נובע מהזינוק ברכישות אונליין. בדיקת ynet מעלה כי כ-70% מהעסקאות שנעשו בכרטיס האשראי בחו"ל מוגדרות כעסקאות במסמך חסר, כלומר, שלא הוצג בהן כרטיס אשראי פיזית. רובן ככולן, רכישות שבוצעו באינטרנט. במספרים – מדובר כ-52 מיליון עסקאות בשנה האחרונה ובסכום של 12.5 מיליארד שקל.

 

ואמנם, גם אחרי שהשוויתם מחירים, בדקתם שלא תחויבו במכס וחישבתם את עלות המשלוח - עדיין תצטרכו לשלם עוד כמה אחוזים על הקנייה. לצערנו, לפחות במציאות הנוכחית, רכישה בחו"ל דורשת את "תיווכה" של חברת האשראי שלכם (באמצעות חברות האשראי הבינלאומיות) והחברות הללו גובות מאתנו עמלות על רכישות במט"ח.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כמה זה עולה? בישראכרט תשלמו 2.3% מסכום הרכישה, בלאומי קארד תשלמו 3%, בכרטיסי כאל תשלמו 2.8%.

 

איך מחושבת העמלה? חברת האשראי ממירה את הסכום ממט"ח לפי שער יציג לשקלים, ומוסיפה לסכום את העמלה.

 

שימו לב: תשלום בשקלים עלול להיות יקר יותר

קיימת אפשרות ש"מישהו אחר" יבצע את ההמרה ממטבע זר לשקלים וכאשר החיוב נעשה בשקלים - אסור לחברת האשראי לגבות עמלה. כך לדוגמה נעשה ב- PAYPAL. אולם גם החברות הללו גובות עמלה. במקרה של PAYPAL העמלה עומדת על כ-3%.

 

בדומה לכך קיימים אתרי סחר שונים בחו"ל המציעים לישראלים לשלם בשקלים במקום במט"ח. האתרים הללו נעזרים בספקי שירות פיננסיים המבצעים עבורם את ההמרה (ספקים הנקראים Dynamic currency conversion, או בקיצור Dcc). אותם ספקים גובים עבור השירות הזה עמלה. גובה העמלה הזו משתנה מספק לספק ומחברה לחברה. אבל ניתן לומר באופן די גורף שעמלת ההמרה שגובות אותן חברות תהיה גבוהה יותר מעמלת ההמרה שגובות חברות כרטיסי האשראי הישראליות. בכל מקרה, מומלץ להשוות את המחיר הסופי לפני שלוחצים על כפתור הקנייה.

 

כדאי לדעת כי יש כרטיסי אשראי (כגון חלק מכרטיסי האשראי העסקיים וכרטיסי מועדוני הצרכנות) המעניקים הנחה על עמלות ההמרה ומומלץ להשתמש בהם ברכישות.

 

חשבון מט"ח? זה גם עולה כסף

אלטרנטיבה אחרת לחיסכון בעמלת ההמרה היא פתיחת חשבון מט"ח בסניף הבנק שלכם, כך שהעסקאות בחו"ל יתבצעו באותו מטבע בחשבון ולמעשה לא תידרשו לשלם עמלת המרה בכרטיס האשראי.

 

אולם לפתרון הזה יש כמה בעיות. חשבון מסוג זה אינו מתאים לכל אחד וייתכן מאוד שתידרשו לשלם עמלות שיהפכו את העניין ללא כדאי. כך למשל, אם העסקה מתבצעת באירו והחשבון שפתחתם הוא בדולרים, תידרשו לשלם עמלה. בנוסף, כדי "למלא" את היתרה בחשבון תידרשו לרכוש מט"ח ואז גם תצטרכו לשלם עמלה.

 

מה לגבי כרטיס נטען, כגון זה של הדואר? לכרטיסים הללו יש יתרונות מסוימים - הנזק במקרה של גניבה או שימוש לרעה מוגבל (אם כי גם בכרטיס רגיל קיימת הגנה דומה), אין צורך בפתיחת חשבון בנק וניתן להטעין אותו בנוחות. ואולם העמלות הנגבות בגין שימוש בכרטיס נטען גבוהות יותר מאשר בכרטיס האשראי.

 

כמה זה עולה? עמלת רכישת כרטיס נטען (עמלה חד פעמית) עומדת על 45 שקל. בגין כל טעינת כסף בכרטיס תצטרכו לשלם 0.8% מסכום הטעינה. בנוסף לכך, בגין רכישת מט"ח ל"מילוי" הכרטיס, תידרשו לשלם הפרשי שער בין השער היציג לשער מכירה שמפרסם דואר ישראל.

 

בדיקה שערכנו העלתה כי ההפרש הזה עומד על כ-2.6% בדולר וכ-2.4% באירו. למעשה בגין כל עסקה בכרטיס הנטען (בדולר) משלמים 3.4% (עמלה המשולמת מראש בטעינה ולא בעת הרכישה בכרטיס, כפי שנעשה בכרטיס האשראי). העמלה אינה כוללת את עלות הכרטיס עצמו, כאמור, בסך 45 שקל.

 

עוד נקודה שכדאי לשים לב אליה  - מהו מועד החיוב שלכם? ברוב כרטיסי האשראי הנפוצים, החיוב של רכישה בחו"ל יורד באופן מיידי מחשבון הבנק (מהרגע שבו מגיע החיוב מבית העסק לחברת כרטיסי האשראי).

 

יש כרטיסי אשראי המאפשרים דחיה של עסקאות בחו"ל למועד החיוב החודשי הרגיל ללא תשלום ריבית ויש כאלו המאפשרים אף ימי אשראי נוספים ללא תשלום, אולם ברוב הכרטיסים דחיה כזו (אותה מציעות חברות האשראי) עולה כסף (בתשלום ריבית).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים