שתף קטע נבחר

הורשע ברצח עם: מאסר עולם לקצב מסרברניצה

רטקו מלאדיץ', מפקד הצבא הבוסני-סרבי לשעבר, הורשע בהאג ברצח עם ופשעים נגד האנושות: "רצה להשמיד את המיעוט המוסלמי". מלאדיץ', שאחראי לאחת הזוועות הקשות שידעה אירופה מאז מלחמת העולם השנייה, נידון למאסר עולם. לקראת גזר הדין הוא הורחק מהאולם אחרי שצעק על השופטים, שסירבו לדחות את הדיון מסיבות בריאותיות

 

רטקו מלאדיץ', מפקד הצבא הבוסני-סרבי לשעבר, הורשע היום (ד') בהאג ברצח עם ובפשעים נגד האנושות - ונידון למאסר עולם. השופטים בבית הדין הפלילי הבינלאומי ליוגוסלביה לשעבר אמרו כי הגנרל רצה לחסל את המיעוט המוסלמי-בוסני בסרברניצה באמצעות השמדה, רצח וטרנספר. עורך דינו אמר כי הוא מתכוון לערער.

 

"מלאדיץ' תרם תרומה משמעותית" לרצח העם בסרברניצה ב-1995", אמרו השופטים. אב בית הדין, אלפונס אורי, אמר כי "הפשעים שבוצעו הם מהמתועבים ביותר שידועים לאנושות". ההחלטה הבוקר בהאג היא השיא של התיק המשפטי שנמשך נגד הגנרל שנודע בכינוי "הקצב מסרברניצה", שהואשם באחריות לאחת הזוועות הקשות שידעה אירופה מאז מלחמת העולם השנייה.  

מלאדיץ' צועק על השופטים (צילום: AP) (צילום: AP)
מלאדיץ' צועק על השופטים(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

עוד לפני פסק הדין של השופטים הייתה באולם בהאג דרמה גדולה: עורך דינו של מלאדיץ' ביקש לדחות את הדיון בגלל לחץ דם גבוה של מלאדיץ', שנבדק באולם. השופטים סירבו - ומלאדיץ' הורחק מהאולם אחרי שהשתולל וצעק לעברם.

 

מלאדיץ' בן ה-74 הורשע ב-10 מ-11 הסעיפים נגדו. הוא הואשם ברצח עם, פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות שבוצעו בשנות ה-90 במהלך התפרקותה של יוגוסלביה לאחר נפילת הקומוניזם. התובע במשפטו סרג' בראמרץ אמר שמלאדיץ' הוא אחד "המקרים הראשונים שלמעשה מצדיקים את הקמת בית הדין הפלילי הבינלאומי ליוגוסלביה לשעבר".

מלאדיץ' לפני תחילת הדיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מלאדיץ' לפני תחילת הדיון(צילום: רויטרס)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
התובעים טוענים שמלאדיץ' מילא תפקיד מרכזי בטיהור האתני חסר הרחמים שנועד ליצור את "סרביה הגדולה" במהלך מלחמת בוסניה העקובה מדם בשנים 1995-1992, שבה איבדו מאה אלף בני אדם את חייהם ו-2.2 מיליון נוספים נותרו ללא בית.

 

מלאדיץ' היה מבוקש בעיקר בגין חלקו בפיקוד על הכוחות הבוסניים-סרביים שבאמצע שנת 1995 פשטו על העיר ה"בטוחה" סרברניצה שבמזרח סרביה. לאחר שהבריחו את חיילי כוח שמירת השלום של האו"ם מהולנד, החלו הכוחות בפיקודו של מלאדיץ' לטבוח בכ-8,000 גברים וילדים מוסלמים במשך כמה ימים והשליכו את גופותיהם לתוך קברי אחים.

 

קרובי הנרצחים, הבוקר בהאג (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
קרובי הנרצחים, הבוקר בהאג(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 

פיקרט אליץ', ששרד את הטבח, מחזיק גיליון של מגזין "טיים" עם תמונתו על השער (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פיקרט אליץ', ששרד את הטבח, מחזיק גיליון של מגזין "טיים" עם תמונתו על השער(צילום: AFP)

קברי הנרצחים בטבח (צילום: AP) (צילום: AP)
קברי הנרצחים בטבח(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

טבח סרברניצה היה כאמור אחת הזוועות הקשות באירופה מאז תום מלחמת העולם השנייה, ושני בתי משפט בינלאומיים הגדירו אותו כרצח עם. מחוץ לבית הדין בהאג התאספו הבוקר קרובי משפחה של הנרצחים בטבח, והניפו תמונות של יקיריהם. קרובי הנרצחים בבוסניה צפו בשידור החי מהאג והריעו להחלטה של השופטים.

 

מלאדיץ' נלכד בבית בן דודו בסרביה במאי 2011 לאחר 16 שנות מנוסה. בהופעתו הראשונה בפני השופטים בהאג באותה שנה הוא אמר: "הגנתי על המדינה שלי ועל העם שלי כעת אני מגן על רטקו מלאדיץ' בפניכם". מלאדיץ' אמר לשופטים שהוא "מצטער על כל חף מפשע שנהרג בשני הצדדים, בכל הקהילות ביוגוסלביה", אבל המשיך להכחיש את האישומים נגדו.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
רטקו מלאדיץ' בבית הדין
צילום: AP
מומלצים