שתף קטע נבחר

היועץ המשפטי לממשלה לבג"ץ: "חוק ההסדרה בלתי חוקתי"

במענה שהגיש לשתי עתירות שהוגשו נגד החוק המבקש להסדיר את מעמדם של אלפי בתים בהתנחלויות, הבהיר אביחי מנדלבליט כי אין מנוס מהכרזתו כבלתי חוקי: "מדובר בהסדר גורף ופוגעני שאינו צולח את מבחן המידתיות"

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הגיש היום (ד') לבג"ץ את תשובתו לשתי עתירות שהוגשו נגד חוק ההסדרה וקובע כי החוק שמבקש להסדיר את מעמדם של אלפי בתים בהתנחלויות שנבנו על קרקעות של פלסטינים "בלתי חוקתי".

 

מהו חוק ההסדרה? / שאלות ותשובות

 

"אין מנוס מהכרזה שיפוטית על חוק ההסדרה כחוק בלתי חוקתי, אשר דינו בטלות", כתב היועץ המשפטי לממשלה וציין כי החוק, שנועד לתת מענה למצוקת מתיישבים שהתברר כי בתיהם עומדים לפני סכנת פינוי והריסה, הוא "הסדר גורף ופוגעני שאינו צולח את מבחן המידתיות".  

 

היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט: "החוק נותן עדיפות מוחלטת לאינטרסים של המתיישב" (צילום: צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: צילום: נועם מושקוביץ)
היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט: "החוק נותן עדיפות מוחלטת לאינטרסים של המתיישב"(צילום: צילום: נועם מושקוביץ)
 

בחודש פברואר עבר חוק ההסדרה בקריאה שנייה ושלישית וברוב של 60 תומכים מול 52 מתנגדים. ואולם שבוע קודם לכן הבהיר מנדלבליט כי לא יגן על החוק אם יעבור במליאת הכנסת.

 

שתי העתירות הוגשו לבג"ץ בעקבות החוק להסדרת ההתיישבות ביהודה ושומרון, שנחקק כדי לפתור את מצוקתם של מתיישבים שהתברר להם כי בתיהם אינם בתחומי אדמות המדינה, ולכן עומדים כביכול לפני סכנת קידום והריסה. יש לציין כי הממשלה כבר הגישה את תשובתה לעתירות באמצעות עו"ד פרטי המייצג אותה.

 

על כך קובע היועמ"ש כי "אין חולק כי הרצון לתת מענה ראוי לבעיה זו, במקרים שבהם מדובר במתיישבים תמי לב שנקלעו לסיטואציה שלא בטובתם, הוא תכלית ראויה. יחד עם זאת, החוק אינו מסתפק במתן מענה למצבים אלה, אלא חל גם ביחס למצבים שבהם אין הצדקה לכך" - למשל כשהבונה מודע למעמדה הבעייתי של הקרקע.

 

היועץ קובע כי "ההסדר שנקבע בחוק הוא הסדר גורף ופוגעני, אשר נותן עדיפות מוחלטת לזכויות ולאינטרסים של המתיישב על פני זכויותיהם הקנייניות של בעלי הזכויות במקרקעין באזור". בנוסף קובע היועץ כי "החוק גם יגרום לאפליה חמורה במישור התוצאתי כלפי האוכלוסייה הפלסטינית באזור. על כן, מדובר בהסדר שאינו צולח את מבחן המידתיות". 

 

 (צילום: Topview) (צילום: Topview)
(צילום: Topview)

 

 

"מסקנה זו", מוסיף היועמ"ש, "מתחזקת בשים לב לכך שמדובר בהסדר הסוטה במובהק מהסדרים מוכרים ומושרשים בדיני האזור ובישראל הנוגעים לתחרות זכויות במישור הקנייני בין אדם לחברו, כמו גם מההסדרים הנוגעים לנטילת זכויות במקרקעין על ידי הרשויות".

 

מלבד זאת מבהיר מנדלבליט כי "ההסדר שנחקק מעורר שאלות נכבדות במישור הדין הבינלאומי. עם זאת, די במסקנה כי הוראותיו אינן צולחות את הביקורת החוקתית כדי להביא למסקנה המתחייבת אין אין מנוס מפני הכרזה על בטלותו".

 

החוק להסדרת ההתיישבות ביהודה והשומרון נועד להסדיר את מעמדם של כאלפיים בתים בהתנחלויות שנבנו על קרקעות בבעלות פרטית של פלסטינים. לפי החוק, הקרקע שעליה בנויים הבתים תישאר רשמית בידי בעליה, אולם המדינה תפקיע מהם את זכות השימוש בה ותעביר אותה לממונה על הרכוש הממשלתי באזור יהודה ושומרון. בתמורה יפוצו בעלי הקרקעות הפלסטינים בסכום גבוה משווי הקרקע, או יקבלו קרקע חלופית, לפי בחירתם.

 

מהאגודה לזכויות האזרח, שלום עכשיו ויש דין נמסר בתגובה להודעת היועמ"ש בנוגע לחוק ההסדרה: "היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר היום באופן ברור את מה שהעותרים נגד חוק ההסדרה טוענים: מדובר בחוק פסול שנועד להכשיר בנייה בלתי חוקית שבוצעה תוך גזל קרקעות פלסטיניות ובחוסר תום לב. בתגובתו מצטרף היועמ"ש לעמדתנו כי מדובר בחוק מנשל, הרומס ברגל גסה את זכות הקניין של הפלסטינים, ואף עושה זאת תוך העדפה ברורה של זכויות המתנחלים, ומתעלם מהחובה להגן על האוכלוסייה הפלסטינית שנמצאת תחת כיבוש ישראלי".

 

אלישע בן קימון השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
היועמ"ש מנדלבליט
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים