שתף קטע נבחר

בשלט רחוק: כך מנסה חמאס לבסס בתחכום את אחיזתו ביהודה ושומרון

נציגים בחו"ל שמנהלים את העבודה מרחוק בלי חשש ממעצרים ופעולות שאינן מזוהות באופן בולט עם הארגון. סגן המנהיג של חמאס סלאח אל-עארורי, שאחראי על מערך הפיגועים של הארגון בגדה, מנסה לבנות מחדש את התשתית של הארגון מחוץ לרצועת עזה

 

ממנה נציגים בחו"ל לניהול הפעילות ביו"ש. אל-עארורי בחתימת הסכם הפיוס עם פתח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ממנה נציגים בחו"ל לניהול הפעילות ביו"ש. אל-עארורי בחתימת הסכם הפיוס עם פתח(צילום: EPA)

כבר למעלה מעשור שחמאס מתקשה להקים תשתיות אזרחיות וצבאיות ביהודה ושומרון בשל תנועת המלקחיים היומיומית שמופעלת עליו מצד אחד על ידי צה"ל והשב"כ ומצד שני על ידי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים. מדי לילה נעצרים פעילי חמאס שמנסים לבסס תשתיות והתארגנויות מקומיות בערים ובכפרים הפלסטיניים. בעקבות הניסיונות הללו, צה"ל שכלל את דרכי פעולתו ביהודה ושומרון כדי למנוע מחמאס להתבסס בצורה זו.

 

מי שאחראי על ההקמה וההכוונה של תשתיות חמאס ביהודה ושומרון בפן הצבאי והאזרחי הוא סגן המנהיג הטרי של הארגון, סאלח אל-עארורי, שבתפקידו הקודם ייסד ועמד בראש "מטה הגדה המערבית'' של חמאס. אל-עארורי, איש בעל ראייה אסטרטגית, הבין בשנתיים האחרונות שהוא חייב לשנות את ההתנהלות של הארגון ביהודה ושומרון כדי לבסס שם אחיזה אמיתית. לפיכך הוא הגה תוכנית שלפיה חמאס החל לבנות "תמונת ראי" של הגדה המערבית – בחו"ל.

 

אל-עארורי ומזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה ()
אל-עארורי ומזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה

אל-עארורי מינה נציגים של חמאס שיושבים בחו"ל, בעיקר בירדן, במדינות המפרץ ובלבנון, שאחראים על פעילות מול יהודה ושומרון. ההבדל היחיד הוא שאותם נציגים חסינים ממעצר בשל מיקומם הגיאוגרפי, וממקום מושבם הבטוח הם יכולים לנהל את הפעילות של הארגון ביו"ש. פעילות זו כוללת גיוס והעברות כספים באמצעות חלפנים, הלבנות הון והברחות של כסף מזומן דרך הנכנסים במעבר אלנבי.

 

מרבית הנציגים של חמאס שמונו לתפקיד, נולדו או גדלו ביו"ש ובגזרות שעליהן הם אחראיים. מדובר בין היתר במשוחררי עסקת שליט שגורשו למדינות שונות. באמצעות מדיניות חדשה זו, שהתעצמה מאוד בשנה האחרונה, אותם נציגים יכולים להיפגש לישיבות משותפות ללא חשש, לגבש אסטרטגיות על פעילות חמאס בגדה המערבית, לתאם אותה ולדון בחלוקת הכספים שמוקצית לגדה לצורך התבססות. על כל הפעילות הזאת מנצח אל-עארורי, שעל אף תפקידו הרם, הוא מעורה היטב בנעשה בשטח ביהודה ושומרון.

מקים מוסדות אזרחיים המנותקים, לכאורה, מחמאס. אל-עארורי בפגישה באיראן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מקים מוסדות אזרחיים המנותקים, לכאורה, מחמאס. אל-עארורי בפגישה באיראן(צילום: רויטרס)
 

 

השיטה המתוחכמת של אל-עארורי לא מסתכמת בזה. הוא החל לנהל מדיניות שלפיה חמאס מאמץ גישה שמצניעה את פעילותו בשטח באמצעות בנייה של מוסדות צדקה, מועדוני נוער ופעילויות חברתיות שאינן מזוהות באופן חותך ובולט עם חמאס. כך, לדוגמה, באותן פעילויות ומועדונים לא נתלים דגלי חמאס או תמונות של מנהיגי הארגון. מי שמנהלים אותם אינם אנשים המזוהים עם הארגון באופן מובהק, ולמרות זאת כל מי שמשתתף בפעילויות הללו יודע שמקור הכסף והתמיכה מגיע מחמאס וכך קונה הארגון את תמיכתו של הציבור.

 

במסגרת הפעילות הזאת חמאס עושה ככל שביכולתו להכניס סכומי כסף גדולים לשטחי הגדה ומפזר אותם לפי צרכיו. משפחות של מחבלים מקבלות מהארגון סכומי כסף ללא דרישת תמורה והכסף הזה קונה למעשה את תמיכתן של אותן משפחות וחמולות בארגון.

 

חמאס אמנם החל להשקיע בתקופה האחרונה הרבה יותר כספים מבעבר בביסוס תשתית אזרחית כדי לבסס את התמיכה העממית בו, אך הוא לא זנח את ניסיונותיו, בעיקר מרצועת עזה, להקים חוליות צבאיות בגדה לצורך ביצוע פיגועי - תחום נוסף שנותר תחת אחריותו של סאלח אל-עארורי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים