שתף קטע נבחר

צעדה נגד אלימות כלפי נשים: "גברים עדיין לא הפנימו מה זו הטרדה מינית"

על רקע קמפיין #גםאני ותנופת חשיפות הטרדות מיניות בארץ ובעולם, מאות צעדו בתל אביב לציון יום המאבק הבינלאומי נגד אלימות כלפי נשים. מנכ"לית שדולת הנשים: "לא עוד אות ופנים מטושטשות - אלא נשים חזקות". הצועד מתן: "אלימות נגד נשים צריכה להפריע לכולנו כחברה"

 

מאות השתתפו הערב (ה') בצעדה השנתית לציון המאבק הבינלאומי נגד אלימות כלפי נשים. מעודדים מהתנופה של קמפיין "#גםאני", שחשף בשבועות האחרונים אינספור מקרים של תקיפה והטרדה מינית בישראל ובעולם, הם צעדו במזג אוויר סגרירי וגשום מכיכר רבין בתל אביב עד לרחבת הסינמטק בעיר. בסינמטק תתקיים עצרת מחאה תחת הכותרת "#גם_אנחנו_יוצאות_לרחובות - די לאלימות נגד נשים". האירוע התקיים ביוזמת מרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית בתל אביב, בשיתוף עם שדולת הנשים בישראל, עמותת "רוח נשית" ועיריית תל אביב-יפו.

 

"החלטנו לצאת השנה לצעדה בדרישה ברורה מהמדינה להתחיל ולפעול לטיפול מקיף ונחוש בתופעת האלימות המינית והאלימות המגדרית, ובקריאה לציבור הרחב לפרוץ את קירות הרשתות החברתיות ולהביע את קול המחאה גם במרחב הציבורי", הסבירו המארגנים.

 

אחת הצועדות, אניה גלזוב, בת 18, אמרה: "הגעתי למחות על זה שאין שוויון, על זה שאני מפחדת לצאת בלילה ולצאת מהבית באופן כללי, ועל זה שאני מרגישה לא בטוחה ליד גברים". צועדת נוספת, נעמה מכלוף, בת 19 ממכינה קדם-צבאית בדרום תל אביב, אמרה: "הגעתי למחות על היחס לנשים, שמהוות 50% מהחברה, בכל מקום. על האלימות המינית וגם במקומות העבודה, שם זה בא לידי ביטוי בפערי השכר. המאבק הזה זו הציונות של היום".

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

הדוברים בעצרת התייחסו לנתוני איגוד מרכזי הסיוע שנחשפו אתמול, המציגים עלייה חדה בשנת 2016 במספר הפונות והפונים למרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית - 15% יותר מבשנה שלפניה, ו-34% יותר מאשר בשנת 2011 – חמש שנים קודם לכן. עם זאת, נרשמה ירידה במספר החשודים שהפרקליטות החליטה להגיש נגדם כתבי אישום, ורק ב-16% מתוך 5,686 התיקים שנפתחו במשטרה ב-2016 הוגש כתב אישום.

 

"המספרים הקשים הללו מוכיחים כי לצד ההשפעה המשמעותית של החוק למניעת הטרדה מינית ושל קמפיין '#גםאני' על השיח הציבורי בישראל, בכל מה שקשור ליישום הפלילי של החוק, המצב שונה לגמרי", אמרה מרים שלר, מנהלת מרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית בתל אביב. "כשאנחנו לבד קל יותר להשתיק אותנו. אבל כשאנחנו יחד, יש לנו כוח עצום. זה הזמן להשמיע עמדה ברורה המתנגדת לכל סוג של אלימות מינית ומגדרית, להקצות משאבים ראויים למניעה ולטיפול ולהוקיע את הפוגעים, במקום את הקורבנות".

 

אמנם רוב המשתתפים בצעדה ובעצרת שלאחריה היו נערות ונשים, אך היו גם נערים וגברים שבחרו להגיע ולהביע הזדהות. אחד מהם הוא מתן גבסו, בן 18 מראשון לציון. "אלימות נגד נשים זה דבר שצריך להפריע לכולנו כחברה, ולא רק לנשים", הסביר. "זה פוגע בכל החברה, וזה הזוי שבשנת 2017 יש מקום לדברים כאלה. מיעוט הגברים כאן מעיד על כך שפמיניזם עדיין נתפס כשנאת גברים בעיני הרבה אנשים, אז הם חוששים להגיע ולהביע תמיכה".

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

עו"ד מיכל גרא מרגליות, מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, התייחסה לשינוי המורגש בשבועות האחרונים: "תם העידן שבו נשים שנפגעו מינית תויגו כקורבנות. לא עוד אות ופנים מטושטשות - אלא נשים חזקות, מוכרות יותר או פחות, אמיצות וגאות, שלא מוכנות עוד לסבול בשקט, להתנצל על פשע שלא הן ביצעו, ולהרגיש אשמה".

 

"אני פמיניסטית, ולא מתביישת להגיד את זה", אמרה דבורה מורן, תושבת תל אביב. "המחאה היא על התרבות השוביניסטית שאנחנו חיים בה בישראל. את לא יכולה ללכת ברחוב בלי לקבל הערות, נשים מפחדות ללכת לבד בלילה, במקומות העבודה ובאוניברסיטאות יש כל הזמן הטרדות. גברים, במיוחד המבוגרים שבהם, עדיין לא הפנימו מה זו הטרדה מינית".

 

תמר שוורץ, מנכ"לית עמותת "רוח נשית", התייחסה לפן של האפליה המגדרית הכלכלית: "לאור ההתעוררות הציבורית המבורכת בתחום מניעת ההטרדות המיניות, זו אינה עוד צעדה. נדמה כי המשך המאבק רלוונטי וזועק מתמיד. אסור להפחית בחשיבות העצומה של העצמאות הכלכלית לכל אישה כתנאי לחיים נעדרי פחד ותלות וכתנאי הכרחי ליציאה ממעגל האלימות, ויש להיאבק גם באלימות הכלכלית אשר מביאה לשליטה ולדיכוי של נשים".

 

"בשבועות האחרונים עלה המאבק על ביטחונן של נשים שלב נוסף, עם חשיפת פרשת ויינשטיין בהוליווד ופריצת קמפיין MeToo# בעולם כולו וגם בישראל", סיכמו המארגנות. "אין ספק שמה שמתרחש סביבנו הוא לא פחות מתהליך עמוק של שינוי חברתי, אך המצב עוד רחוק מלהיות מושלם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
צועדים הערב בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים