שתף קטע נבחר

"מתנכרים לישראל": המשבר היהודי החמור ביותר

פחות חיבור לקהילה, פחות תרומות ופחות ישראל: כשבעה מיליון יהודים חיים בארה"ב, והחלום הציוני שאיחד אותם עד לפני מספר שנים, מתמסמס והולך. החשש כיום הוא מהצעד הבא: התנתקות פוליטית. "אנחנו מעדיפים לא לעסוק בישראל. היא מעוררת מחלוקות", אומרים צעירים החברים בארגון יהודי. "הכותל הוא סמל להקשחת הנפש של הישראלים שלא מנסים להבין את אחיהם"

כבר לא מראות ברורים מאליהם. הפגנה פרו-ישראלית בניו-יורק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כבר לא מראות ברורים מאליהם. הפגנה פרו-ישראלית בניו-יורק(צילום: EPA)

 

חמשת הצעירים היהודים שהתיישבו בשבוע שעבר מול קבוצת העיתונאים, אנשי החינוך והפוליטיקאים הישראלים (חילונים ודתיים) באולם הישיבות המרשים של איפא"ק בוושינגטון, הגיעו למפגש מצויידים וחמושים בכל משפטי המחץ הדרושים לדייט ראשון. מן הרגע שנכנסו לחדר הם חייכו ודיברו יפה, ושום דבר מהכתובת השחורה שנחתה על הישראלים במהלך הפגישה, לא היה רשום על קיר השיניים הלבנות והמחייכות.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

"אנחנו חברים בארגון ששמו GatherDC, והוא קם לפני כשנה. המטרה שלנו היא לייצר נטוורקינג בין צעירים יהודים שחיים ועובדים בבירה האמריקנית", פתח אחד מחברי הקבוצה שכללה גם רב צעיר. בהתחשב במיקום הפגישה ובמסר החביב שאיתו באו הצעירים, ההתחלה נשמעה מבטיחה. מה יכול להיות רע ביהודים שרוצים לבלות יחד זמן איכות. רק שתוך דקות אחדות התברר לחברי המשלחת מישראל שהמילים היפות מסתירות מאחוריהן מציאות מורכבת ומדאיגה, שאותה ניתן לכנות כ"יחסי ישראל - יהודי ארה"ב 2017".

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

  • תסמונת חוטובלי: הישראלים שמרחיקים את יהודי ארה"ב/ אטילה שומפלבי

    הרופא המוסלמי עובר גיור: "אני שגריר של ישראל"

     

    "הגעתי והצטרפתי כי ראיתי בפייסבוק שיש Happy Hour", השיבה אחת הצעירות לשאלה מדוע החליטה להצטרף דווקא לארגון המגדיר עצמו כיהודי אך לא דתי. "זה ארגון שמטרתו לייצר חברויות וקשרים בין יהודים. להיות יהודי זה הרבה יותר מישראל; זה משפחה, שורשים, קשרים, קהילה ונוסטלגיה. לא ישראל ולא דת".

     

    וישראל? הקשו הישראלים באולם. היא חלק מן הנרטיב של הארגון? "ישראל היא נושא קשה", השיב הרב של הקבוצה. "קשה לטפל בישראל, אז זה לא הנושא שלנו. אנחנו נייטרלים בתוכן, וישראל היא נושא שמעורר מחלוקות. מעדיפים לא לעסוק בישראל". ואחת הצעירות הוסיפה: "אני לא כל כך מבינה מה קשורה ישראל לזהות היהודית שלי. שנים התעלמתי מישראל. זה נושא שקשה להתקבץ סביבו כיום".

     

     

    ששת-אלפים צעירים יהודים כבר מתקבצים כיום בארגון, אולם לא סביב ישראל. הכול, למעשה, חוץ מישראל. בנרטיב היהודי האמריקני ישראל כבר לא מאחדת. למעשה, מתברר שהיא מפלגת.

     

    "השיח על ישראל מפלג"

    התובנה הזו חזרה על עצמה כמה וכמה פעמים במהלך הסיור בקהילות היהודיות השונות בוושינגטון ובניו-יורק. וככול שחלפו השעות והימים כך התברר עומק הקרע: אותו חלום נשגב שקם לתחייה לפני שבעים שנה והפך לגאווה גדולה שנעים להזדהות איתה, איבד את זוהרו בדרך והפך למעמסה רגשית, לאומית, פוליטית וזהותית.

     

    "אני לא כל כך מבינה מה קשורה ישראל לזהות היהודית שלי". צעירים מארגון GatherDC (צילום: אטילה שומפלבי) (צילום: אטילה שומפלבי)
    "אני לא כל כך מבינה מה קשורה ישראל לזהות היהודית שלי". צעירים מארגון GatherDC(צילום: אטילה שומפלבי)

     

    "ישראל איחדה בעבר את היהודים", סיפר בכיר באחד הארגונים היהודיים והפרו-ישראליים הגדולים בארה"ב, שביקש לא לפרסם את שמו. "אבל זה נהיה יותר ויותר קשה. השיח על ישראל מפלג כיום. השיחות על ישראל מאוד לוהטות. אפילו בבתי הכנסת נאלצים רבנים להפסיק דיונים על ישראל כי הם הופכים לקולניים מאוד ולשמאל-ימין".

     

    באיפא"ק, שפועל לחיזוק היחסים בין ישראל לארה"ב ומפעיל לחצים פוליטיים על גבעת הקפיטול למען המדינה, מנסים לשדר אופטימיות - אולם מודים בקשיים. "מספר היהודים שמעורבים בפעילות כזו או אחרת נמוך", ציין בכיר בארגון. "לא מצאנו דרכים מספיק יצירתיות לגרום לאנשים לבוא ולהיות פעילים. הישראלים צריכים לדעת שלהחלטות שלהם יש משמעויות בקהילה היהודית בארה"ב. בכל מקרה, אנחנו נמשיך לפעול למען ישראל, אבל יש אתגרים חדשים מידי יום".

     

    "יקר להיות יהודי"

    שורשי ההתנתקות הזוחלת של יהודי ארה"ב מישראל מסתעפים למספר גדול של כיוונים, וקשה לשים את האצבע על הסיבה העיקרית למשבר החמור שבו מצויים היחסים כיום. יהיה זה שטחי למדי להאשים את בנימין נתניהו, או את מצבו העגום של הקיפאון המדיני. ואולם מדיניותה של ישראל ביחס לשטחים ולפלסטינים מצד אחד, ההחלטות שקיבלה הממשלה בסוגיות הכותל והגיור מצד שני, וכן הגב שמפנה הממסד הדתי אורתודוכסי לרפורמים ולקונסרבטיבים המהווים ביחד את הרוב בקרב כשבעת מיליוני היהודים האמריקנים - כל אלה מייצרים תשתית רחבה למדי להרחבת הקרע בין שני חלקי העם היהודי - כאן ושם.

     

    "מאוד מודאג מהיחסים בין שתי הקהילות". הרב אליוט קוסגרוב (במרכז) בעימות עם רבני שלושת הזרמים (צילום: אטילה שומפלבי) (צילום: אטילה שומפלבי)
    "מאוד מודאג מהיחסים בין שתי הקהילות". הרב אליוט קוסגרוב (במרכז) בעימות עם רבני שלושת הזרמים(צילום: אטילה שומפלבי)

     

    צעיר יהודי אמריקני ממוצע מתקשה לקבל ולעכל את מה שהוא רואה בישראל כיום. עוד יותר קשה לו לחיות עם התבהמות השיח הפוליטי והציבורי, שמזכירה לו לא מעט את השיח הפוליטי האמריקני של דונאלד טראמפ. בהתחשב בעובדה שרוב היהודים האמריקנים הם חילונים (במושגים ישראליים) וליברלים, ומצביעים עבור המפלגה הדמוקרטית - חוסר היכולת להזדהות עם מה שמנפיקה הציבוריות הישראלית לא קשה להבנה. וזה לא קשור רק לעימות שבין נתניהו לברק אובמה.

     

    היהודים, בעיקר הצעירים שבהם שלא גדלו על אתוס ביסוס המדינה היהודית, מתקשים להכריז שהם תומכי ישראל. להכרזה כזו יש מחיר, ואפילו כבד. העובדות בשטח מוכיחות שלא מעט צעירים מעדיפים להתנתק מישראל ומהציונות המוכרזת, ובוחרים במובהק בערכים ההומניסטיים שעליהם חונכו וגדלו. כך הם מצטרפים, בקמפוסים למשל, לארגונים לזכויות אדם שמוכנים לקבל אותם רק אם הם לא מגדירים את עצמם כציונים.

     

    "לרצות להצטרף לתנועה שתומכת בזכויות השחורים בקמפוס ולתמוך באותה הנשימה בישראל ובכיבוש בשטחים – זה לא הולך ביחד", הסביר בכיר באחד הארגונים היהודיים. "צעירים יהודים נאלצים לבחור, והתמיכה בישראל מקשה עליהם בשאלות של זהות". 

     

     

    "אני מאוד מודאג מהיחסים בין שתי הקהילות", הודה הרב הקונסרבטיבי, אליוט קוסגרוב מניו-יורק, במהלך פאנל שנערך עם שני עמיתים - אורתודוכסי ורפורמי. "יש כרגע שתי קהילות שהולכות בכיוונים מנוגדים. בישראל יש הקשחה של העמדות והלבבות, והחרדים מנהלים את השיח על הזהות האישית שלנו. הכותל הוא סמל להקשחת הנפש של הישראלים שלא מנסים להבין את אחיהם.

     

    "אבל אני לא חושב שהוויכוח הוא רק על דת. קראתי ש-65% מן הישראלים לא רצו שאלאור אזריה יישפט. אמריקני ליברלי ודמוקרטי שקורא את זה, רואה ערך דמוקרטי קריטי שנמצא בסכנה בישראל. זה מאוד מטריד".

     

    גילה פרנקלין סיגל, בכירה בארגון יהודי הפועל בוושינגטון (JCRC), תיארה מצב שבו, ללא קשר לישראל, צעירים יהודים בורחים מחיי הקהילה המוכרים בארה"ב. "יהודי ממוצע יאמר כיום כי הוא לא צריך להשתייך לקהילה", סיפרה. "יותר ויותר צעירים מסרבים להיות חלק מבתי כנסת. הם מתארגנים סביב נושאים ספציפיים. רוב היהודים שבכל זאת מתקשרים עם היהדות, עושים זאת דרך הרפורמים והקונסרבטיבים. אנשים לא רוצים לשלם כל כך הרבה כסף לבתי הכנסת, אז הם מארגנים חבורות ועושים פעילויות חברתיות אחרות. זה יקר להיות יהודי בימינו. צעירים פשוט לא ישלמו".

     

    "מדינת היהודים או מדינת הישראלים"

    מאז הגעתו לניו-יורק מתריע הקונסול דני דיין בפני ראש הממשלה על המשבר החמור שבו מצוי העם היהודי. "אנחנו צריכים להחליט: אנחנו מדינת היהודים או מדינת הישראלים", הוא אומר. "אם אנחנו מדינת הישראלים בלבד – סבבה, אבל יש לזה משמעות ומחיר. לתפיסתי אנחנו צריכים להיות מדינת היהודים. אלא שכיום אנחנו לא עומדים במבחן 'מדינת היהודים'. הפסקנו להתעניין ביהודי ארצות הברית ברגע שהתרומות שלהם פחות חשובות, וברגע שיש בבית הלבן ממשל אוהד. הכותל והגיור הם רק סימפטומים שנובעים מחוסר העניין שלנו בהם".

     

    "היו לנו אנשים שבמשך שנים תרמו מיליונים כל שנה, ועכשיו הם רוצים להפסיק לתרום לישראל". מנכ"ל הפדרציה בניו-יורק, אריק גולדשטיין (צילום: אטילה שומפלבי) (צילום: אטילה שומפלבי)
    "היו לנו אנשים שבמשך שנים תרמו מיליונים כל שנה, ועכשיו הם רוצים להפסיק לתרום לישראל". מנכ"ל הפדרציה בניו-יורק, אריק גולדשטיין(צילום: אטילה שומפלבי)

     

    ההתרעות של דיין, אגב, לא זכו לאוזן קשבת. נתניהו שמע, הנהן כהרגלו, אך דבר לא השתנה עד כה. גידי גרינשטיין, נשיא מכון ראות ויזם חברתי בעל מאפיינים של תיקון עולם, התריע מפני השחיקה במעמד ישראל בקרב היהודים בארצות, ומפני ההשלכות של השחיקה הזו. בפורום מצומצם בראשות בכירים בקהילה היהודית בניו-יורק הגדיר גרינשטיין את המצב כ"סופה מושלמת", ואת ביטול מתווה הכותל כ"פיצוץ גרעיני".

     

    "יהודי ארה"ב הם נכס לאומי שמחזק את הביטחון הלאומי של ישראל", הסביר. "אבל המצב חמור ביותר ומסוכן ביותר כי יותר ויותר יהודים מתרחקים מישראל, תורמים פחות ומחוברים פחות. אסור לנו להרים ידיים, אבל המצב מורכב מאוד".

     

    רק רוצים שיקבלו אותם

    ביטול מתווה הכותל והפגיעה בחוק הגיור הקפיצו את יהדות ארה"ב בעיקר בגלל תחושת הדחייה מצד המדינה. "רוב יהודי ארה"ב לא רוצים ולא צריכים עזרה מישראל", הסבירה גילה פרנקלין סיגל במפגש עם הישראלים בוושינגטון. "הם פשוט רוצים שיקבלו אותם. קוראים לזה Acceptance. זו הייתה שנה רעה מאוד בגלל הרבנות ומתווה הכותל. איך אפשר לחנך תלמיד יהודי שיאהב את ישראל, כשישראל מודיעה לו שהוא לא יהודי? קיבלנו השנה מכה לראש, וייקח זמן לתקן את מה שקרה".

     

     

    ואם כבר חזרנו לוושינגטון, אז גם על גבעת הקפיטול, בקונגרס, החיים לא פשוטים כבעבר. נכון שעדיין קל להעביר ברוב עצום החלטות וחוקים בעד ישראל, ואולם השינויים בשמאל האמריקני מציבים אתגרים חדשים בפני תומכי ישראל.

     

    במפגש עם חבר קונגרס דמוקרטי בכיר ועם שני יועצים פוליטיים משני צידי המפה הפוליטית, הזהירו השלושה מפני ההשלכות של הפעולות שביצע ומבצע ראש הממשלה נתניהו מול הזירה הפוליטית האמריקנית, כשהחליט לנאום מול שני בתי הקונגרס בניגוד לדעתו של אובמה. לדעתם, לנאום הזה - למרות היותו "מצויין" - יש השלכות שליליות עד היום.

     

    "קשה להחתים פוליטיקאים ליברלים בעד ישראל"

    דעה
    יהדות ארה"ב ואנחנו - כבר לא / טלי פרקש
    במערכת היחסים החמימה שבין "הדוד מאמריקה" למדינת ישראל נפערו סדקים שהפכו למכתשים. הוא עוד שולח מתנות, מפעיל לובי יהודי ומגלה עניין. אבל בתו - הדור הצעיר של יהודי ארה"ב - כבר לא בעניין. היחס לרפורמים, הקרב על הכותל ואג'נדות ליבראליות מול השמרנות הישראלית, ייצרו פער קשה לגישור. והכי עצוב, שלבן הדוד מישראל גם לא אכפת
    לכתבה המלאה

    דעה
    יהדות ארה"ב ואנחנו - כבר לא / טלי פרקש
    במערכת היחסים החמימה שבין "הדוד מאמריקה" למדינת ישראל נפערו סדקים שהפכו למכתשים. הוא עוד שולח מתנות, מפעיל לובי יהודי ומגלה עניין. אבל בתו - הדור הצעיר של יהודי ארה"ב - כבר לא בעניין. היחס לרפורמים, הקרב על הכותל ואג'נדות ליבראליות מול השמרנות הישראלית, ייצרו פער קשה לגישור. והכי עצוב, שלבן הדוד מישראל גם לא אכפת
    לכתבה המלאה

    גם באיפא"ק מזהירים מפני השינויים שמתרחשים מתחת ומעל לפני השטח. "הכי קל להעביר החלטה למען ישראל כיום", אמר בכיר באיפא"ק. "אבל זה לא יימשך כך אם לא נהיה אקטיביים. יותר ויותר דמוקרטים משנים את כיוון המחשבה, ואנחנו מוטרדים מדור העתיד של הפוליטיקאים. בימין יש עלייה של אנטישמיות, ובשמאל יש עלייה של אנטי ישראליות".

     

    "שני דברים מדאיגים אותי", אמר חבר הקונגרס הדמוקרטי שביקש שהשיחה עימו תהיה "אוף רקורד". "האיום האיראני והשאלה האם התמיכה בישראל תהפוך לחד-מפלגתית. כרגע, רוב חברי הקונגרס תומכים בחקיקה למען ישראל. אבל אם העניין הזה יהפוך לחד-מפלגתי, זה יפגע בישראל דרמטית. נאום נתניהו בקונגרס הוכן בצורה לא ראויה, וזה יצר מתיחות של ממש אצל הדמוקרטים.

     

    "לפני 10 שנים, אנשים במפלגה הדמוקרטית היו מצביעים לפי מה שאיפא"ק ביקשו. היום זה כבר לא כך. הליברלים במפלגה הזו הרבה יותר קשוחים ומשפיעים, ויותר קשה להחתים על תמיכה בעד ישראל. אין ספק שהמתיחות בין אובמה לנתניהו גרמה לנזק פוליטי ולקרע מסויים בקונגרס. לכן כל כך חשוב לשמור על הגשר בין ישראל ליהדות ארצות הברית. אבל הישראלים לא מבינים מה חשוב לנו".

     

    "כאב של אנשים שאומרים להם בארץ שהם לא יהודים"





    מנכ"ל הפדרציה בניו-יורק, אריק גולדשטיין, היה בוטה אף יותר: "בעבר היינו מתאחדים סביב ישראל", אמר. "כיום, ישראל הרבה יותר מורכבת עבור יהודי ניו-יורק. ישראל הופכת ליותר ימנית וזה מתנגש עם העמדות של מי שברובם המכריע הצביעו עבור הילרי קלינטון. בחמש השנים האחרונות יש ממש נסיגה בתמיכה של היהודים בישראל. היו לנו אנשים שבמשך שנים תרמו מיליונים כל שנה, ועכשיו הם רוצים להפסיק לתרום לישראל. אנחנו נאבקים בזה, אבל זו המציאות".

     

    "אני מבין לגמרי את הכאב של אנשים שאומרים להם בארץ שהם לא מספיק יהודים", הוא מסביר. "אנחנו במצב שבו התחלנו לאבד פוקוס על החשיבות של ישראל עבור היהודים באמריקה, וזה מאוד מאוד מטריד".

     

    • הכותב היה חבר במשלחת "גשר" ומשרד התפוצות להכרת יהדות ארה"ב


  • פורסם לראשונה 24/11/2017 10:44

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: שחר עזרן
    לא קונצנזוס
    צילום: שחר עזרן
    מומלצים