שתף קטע נבחר

שבועיים של שביתות ועיצומים בתיכונים: "הנפגעים העיקריים - התלמידים"

משא ומתן של שנה על הסכם שכר חדש הגיע לפיצוץ החודש, עם שביתות ועיצומים בתיכונים ברחבי הארץ. יו"ר ארגון המורים ארז: "באוצר מושכים את הזמן, המאבק יחריף". באוצר עונים: "ארז מגיע כל כמה ימים עם דרישות נוספות מעבר לסיכום". התלמידים בינתיים מפסידים שיעורים לקראת בגרויות החורף

כבר שבועיים שארגון המורים לא מצליח להגיע להבנות עם משרדי האוצר והחינוך על הסכם שכר, ומשבית את הלימודים באופן מלא או חלקי בתיכונים ברחבי הארץ.

 

"עוז לתמורה", הסכם השכר של מורי התיכונים שמיוצגים על ידי ארגון המורים, הסתיים כבר לפני כשנה. מאז מתקיים בין הצדדים מו"מ על הסכם שכר חדש, שהגיע לשיא ולפיצוץ בחודש האחרון עם הכרזת ארגון המורים על סכסוך עבודה - ובהמשך על שביתות ועיצומים בתיכונים ברחבי הארץ.

 

 

 (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
(צילום: מאיר אוחיון)
יו"ר ארגון המורים רן ארז נקט צעד אגרסיבי. ביום ראשון לפני שבועיים הוא השבית את הלימודים בתיכונים בכל הארץ, וכך גם ביום שלישי בשבוע לאחר מכן. מאז התנהלותו קיבלה תפנית והוא החליט לעבור לעיצומים, במסגרתם מושבתים הלימודים בתיכונים לסירוגין, כל פעם בעיר אחרת.

 

לפי ארז ההחלטה להפסיק את ההשבתה הכוללת נובעת מהרצון שלא לפגוע יתר על המידה בתלמידים, רגע לפני בגרויות החורף. ההשבתה החלקית תימשך גם היום, כשב-120 תיכונים של רשת החינוך אורט לא יתקיימו לימודים וכ-40 אלף בני נוער לא יגיעו ללימודים.

 

 

מה הקשיים במו"מ?

מאז שהסכם "עוז לתמורה" הסתיים הצדדים מנסים להגיע למתווה שכר חדש. ארז מטיל את האשמה על משרד האוצר, וטוען שבמשרד לא רוצים להיטיב עם המורים. באוצר אומרים שארז מתעניין רק בבחירות הקרובות לראשות ארגון המורים, וכי כל מה שמוצע לו - הוא דוחה על הסף.

 

כרגע המו"מ תקוע על שני סעיפים עיקריים: 1. ארז דורש להעלות את שכרם של המורים הוותיקים, בין היתר בדמות גמולי השתלמות, במקביל להעלאת שכרם של המורים החדשים. במשרד האוצר טוענים שהדרישה משמרת את הפערים הקיימים בין המורים החדשים לוותיקים במערכת. לדבריהם המטרה העיקרית של הסכם השכר החדש היא לצמצם את הפער הזה, וכפועל יוצר להיטיב יותר עם המורים החדשים. 2. הבעיה השנייה שתוקעת את המו"מ כרגע היא העובדה שארז דורש את כל תוספות השכר באופן מיידי. במשרד האוצר מסבירים שהדבר לא אפשרי מבחינה תקציבית.

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
  

"אנחנו דרשנו שכר של 8,000 שקל עבור המורים המתחילים שכיום מרוויחים 6,300 שקל ולזה משרד האוצר הסכים", אמר הערב ארז ל-ynet, "אלא שאנחנו דרשנו שהתוספת תהיה מספטמבר 2017, ובאוצר מסרבים ומוכנים שהיא תיושם רק בעוד שנה".

 

באשר למורים הוותיקים ארז סיפר שדרש תוספת של 500 שקל בחודש. לדבריו, באוצר הסכימו לתוספת זו, אך בתשלומים שייפרסו על פני ארבע שנים. "המשמעות היא קצת יותר מ-100 שקל תוספת בחודש, ואנחנו לא מוכנים לכך", אמר.

 

דבר נוסף שדורש ארז ובמשרד האוצר מסרבים לתת אלה גמולי השתלמות למורים וותיקים. "אנחנו גם רוצים תוספות שכר למנהלים, אבל על זה עדיין לא החל השיח. במשרד האוצר מושכים את הזמן, והמאבק הזה ילך ויחריף עד שנגיע שוב להשבתה כללית", הבהיר ארז. מוקדם יותר הוא אמר כי לא יהסס להורות למורים להפסיק להכין את תלמידי כיתות י' למבחן פיז"ה הבינלאומי, וכי לא יפסול את האפשרות שאחד הצעדים הבאים יהיה להשבית רק את המורים למתמטיקה או לאנגלית.

 

כמו בכל מו"מ, הדברים מהצד השני נשמעים אחרת לגמרי. "רן ארז מגיע מדי כמה ימים עם דרישות נוספות מעבר למה שכבר סוכם. אנו מסרבים לדרישות אלו משתי סיבות, האחת כי יש לכך עלות תקציבית גבוהה בהרבה מעבר לעלות שסוכמה בין הצדדים, והשנייה כי אנו מעוניינים למשוך למערכת החינוך כוח אדם חדש ואיכותי, ובסוף ייווצר מצב שעיקר עלות ההסכם תינתן למורים בעלי ותק רב שנהנים משכר גבוה ונמצאים בסוף דרכם המקצועית".

יו"ר ארגון המורים רן ארז ()
יו"ר ארגון המורים רן ארז
  

אותו גורם ציין כי פערי השכר שקיימים במערכת החינוך בין המורים החדשים למורים הוותיקים הם מהגבוהים במדינות ה-OECD, ואת הפער הזה מבקש משרד האוצר לתקן בהסכם הקרוב. "ארגון המורים בדרישות שלו מבקש כל הזמן להגדיל את הפער הזה", אמר.

 

היום, כאמור, יושבתו הלימודים בתיכונים של רשת אורט. דניאל מזרחי, תלמידת כיתה י' באורט חולון, אמרה על השביתה: "אני מאמינה שמאבקם של מורי ישראל על שכרם הוא ראוי ומוצדק ועליהם להיאבק למען שיפור תנאי העסקתם. בעיניי, מו"מ אידיאלי יגרום לכך שמורה ומחנך שרוצה לעצב את פני הדור הצעיר לא יצטרך לחשוש לעתידו הכלכלי. אני מאמינה שהמאבק ראוי, אך יש לשמור שלא תהיה פגיעה גדולה בנו, התלמידים, כי בגרויות החורף מתחילות בקרוב".

 

יובל חלביה, יו"ר מועצת התלמידים, הוסיף: "האינטרס של כולנו הוא שמאבק המורים יצליח, יחד עם זאת יש לזכור שהנפגעים העיקריים מהמאבק הם תלמידי ישראל שצוברים פערים ומפסידים זמן חשוב של למידה לקראת בגרויות החורף המתקרבות בצעדי ענק. אנו מגבים את מטרת המאבק החשוב של המורים וקוראים למשרד האוצר ולמשרד החינוך לעשות כל שביכולתם על מנת לסיים את המשבר. זה הזמן של שרי החינוך והאוצר לגלות מנהיגות ולהתכנס סביב שולחן המו"מ". 


פורסם לראשונה 26/11/2017 23:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אוחיון
כיתה ריקה באילת
צילום: מאיר אוחיון
מומלצים