שתף קטע נבחר

חוק ההמלצות עבר בקריאה ראשונה בכנסת

בצל הסערה הפוליטית אישרה מליאת הכנסת בקריאה ראשונה את החוק שימנע מהמשטרה לפרסם אם יש תשתית ראייתית לכתב אישום. 46 הצביעו בעד החוק מול 37 מתנגדים. השר לביטחון פנים ארדן, הממונה על המשטרה, לא נכח בהצבעה. גורמים במערכת האכיפה: "החוק לא ישפיע עלינו"

 

עוד שלב במשוכה: חוק ההמלצות של ח"כ דודי אמסלם (הליכוד) אושר הערב (ב') בקריאה ראשונה במליאת הכנסת ברוב של 46 תומכים מול 37 מתנגדים. השר לביטחון פנים גלעד ארדן, הממונה על המשטרה, לא נכח בהצבעה. החוק עבר מוקדם יותר בוועדת הפנים של הכנסת, שאמסלם עומד בראשה. ynet העביר שידור חי מהדיון בכנסת.

 

ח"כ רחל עזריה (כולנו) יצאה מהמליאה לאחר שהאופוזיציה ביקשה שהצבעת נגד תוכר כהצבעת אי-אמון בממשלה: "אני מתנגדת לחוק ההמלצות כי זהו חוק שנותן עוד כוח לאנשים חזקים שנמצאים תחת חקירה ופוגע בחושפי שחיתות. באותו רגע שהחוק הפך להצבעת אי-אמון החלטתי לצאת מאולם המליאה יחד עם ח"כ בני בגין. בחופש ההצבעה שניתן בסיעה אפשר לרכך את החוק, מנדלבליט יוכל לבקש את המלצות המשטרה לגבי ראש הממשלה, וזהו הישג משמעותי".

 

בתוך כך, בכירים במשרד המשפטים אמרו כי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט עשוי להשתמש בסמכותו ולבקש מצוות החקירה בתיק 1000 להעביר אליו המלצות בכל זאת, אך לפי החוק החדש - אם ייכנס לתוקף - אלו לא יפורסמו ברבים. הם הסבירו זאת בשל רצונו של מנדבליט להתקדם עם ניתוח הממצאים והממלצות ולהכריע בתיק.

 

בדיון במליאה אמר ח"כ אמסלם כי "אני בא מהזווית של זכויות האדם בחוק הזה. זה בכלל לא קשור לראש הממשלה, לא התייעצתי איתו. במדינת ישראל יש 30 אלף תיקים שמגיעים לפרקליטות מתוך איזה 350 אלף. מתוך 30 אלף, זה נתונים לא שלי אלא של שי ניצן (פרקליט המדינה. מ"א), 12 אלף תיקים המשטרה ממליצה לפרקליטות לסגור.

 

"נשארו 18 אלף, המשטרה כותבת לפרקליטות ש'יש תשתית ראייתית להעמדה לדין' ומתוך זה, הפרקליטות, תקשיבו טוב, סוגרת 14 אלף ומעבירה 4,000 להתנהלות מול בתי המשפט. קרי, 80% מהתיקים שהמשטרה כותבת המלצה נסגרים על ידי הפרקליטות. אז מה קורה בדרך? החיים של אותו בן אדם נהרסו לחלוטין".

"החיים של אותו בן אדם נהרסו לחלוטין". ח"כ אמסלם במליאה (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
"החיים של אותו בן אדם נהרסו לחלוטין". ח"כ אמסלם במליאה(צילום: אלכס קולומויסקי)

"יש הרבה פרטים מהחקירה שהציבור לא מכיר". ח"כ לפיד (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
"יש הרבה פרטים מהחקירה שהציבור לא מכיר". ח"כ לפיד(צילום: אלכס קולומויסקי)

גם השר המתפטר ליצמן נכח בדיון (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
גם השר המתפטר ליצמן נכח בדיון(צילום: אלכס קולומויסקי)

יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, טען מעל הדוכן כי מדובר בחוק שקשור לחקירות ראש הממשלה. לדברי לפיד, "יש גבול כמה יעמדו פה אנשים וישקרו. זה נוגע ל-30 אלף תיקים? זה חוק שנוגע לכמה עשרות תיקים, שרק להם יש פרקליט מלווה, ואפילו זה לא חשוב. זה חוק שנועד לבן אדם אחד ולחקירות של הבן אדם הזה. עאלק 'טובת הציבור' ועאלק 'לא חוק פרסונלי'. ראש לשכת ראש הממשלה הורוביץ ישב כל הזמן איתם ביחד בשביל לוודא שהחוק תואם בדיוק בתפירה את כל מאיוויו של ראש הממשלה ושמישהו בשם אלוהים יציל אותו מהחקירות שלו כי הוא פוחד פחד מוות".

 

לפיד אמר עוד: "הדבר שמפחיד אותו זה שיש עוד הרבה פרטים בכל החקירות שהציבור לא מכיר והוא לא רוצה שהציבור יכיר. כשתתפרסם התשובה שלו, כשיישבו החוקרים מולו ויגידו 'אדוני ראש הממשלה, למה אישרת מכירת צוללות למצרים בלי שמשרד הביטחון ידע?' ו'למה שלחת את מולכו לגרמניה בלי שאף אחד יידע לאשר את זה?'. הוא לא רוצה שתדעו את התשובה. בגלל זה החוק הזה, לפני שהחוקרים מגיעים אליו ולפני שמתפרסמות כל ההמלצות, מהחרדה המבועתת והמיוזעת, מפני החקירות שלו ומה שיוודע לציבור. זה ניסיון השתקה של היועץ המשפטי, של המשטרה ושל כל התקשורת החופשית בישראל".

 

ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני) אמרה: "יש כאן מושחת שכל יום מביא עוד חקיקה שלא נדע שהוא כזה, ואנחנו נילחם על פניה של המדינה. את הוויכוח האמיתי בינינו על הנושאים שבסדר היום אנחנו ננהל עם אנשים ישרים, נקיי כפיים, כאלה שלא מכסים על השחיתות ולא משתפים פעולה עם ראש ממשלה מושחת ומשחית אחרים, כי פניה של המדינה הזאת יפים. כי יש בה אנשים נהדרים ומגיע להם ראש ממשלה שחושב עליהם ולא על עצמו, ולא חי על חשבון אחרים, אלא דואג לאחרים ולא מנסה לפגוע במשטרה אלא מחזק אותה".

 

דיון סוער בוועדת הפנים

החוק שיאסור על המשטרה לומר אם התגבשה תשתית ראייתית בתיקים שחקרה חולל סערה, ובמהלך הדיון בוועדת הפנים תהתה ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני) מה עשה יואב הורוביץ, ראש הסגל של ראש הממשלה, אצל יו"ר הוועדה, ח"כ דודי אמסלם, לפני ההצבעה - ונענתה על ידי אמסלם: "עשה שניצלים וחתך סלט". ממשרד ראש הממשלה נמסר כי הורוביץ נקרא לכנסת לבקשתו של יו"ר הקואליציה דוד ביטן ולא היה לו כל חלק בגיבוש החוק.

  

שר האוצר משה כחלון נסוג מדרישתו להחריג מהחוק את חקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו והמשמעות היא שהחוק יחול גם על חקירות נתניהו. עם זאת, לפי הנוסח שאושר בוועדה, היועץ המשפטי לממשלה יוכל לבקש מהמשטרה חוות דעת על תיקים, גם על כאלו שסור למשטרה לפרסם חוות דעת.

 

ההצבעה בוועדה  (צילום: יואב דודקביץ') (צילום: יואב דודקביץ')
ההצבעה בוועדה (צילום: יואב דודקביץ')

יו"ר הוועדה ח"כ דודי אמסלם  (צילום: יואב דודקביץ') (צילום: יואב דודקביץ')
יו"ר הוועדה ח"כ דודי אמסלם (צילום: יואב דודקביץ')

יו"ר יש עתיד לפיד התייחס בישיבת סיעתו לגבי עמדת כחלון: "זו אכזבה גדולה שמפלגות הקואליציה שיש בהן אנשים הגונים שמתיימרים להגן על שלטון החוק הגיעו למצב שאישרו את זה. הרי לחצו עליהם, והגיעו למצב שאישרו שהחוק תפור רק לחקירות נתניהו". לדברי לפיד, "אחרי שנתניהו אמר שחשוב שהחוק לא יהיה קשור אליו אישית, הם נלחמו כמו משוגעים כדי שהחוק יהיה קשור אליו אישית. דאגו שהחוק יחול גם על חקירות נתניהו".

 

יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי הזהיר בישיבת הסיעה: "אנחנו ממש ממש קרובים לטורקיה. נתניהו אמר שלא יהיה כלום, אולי באמת לא יהיה כלום. אבל לא יהיה כלום משום שיש כאן קואליציה רופסת וחלקים ממנה ממש מושחתים והם שותפים לפשע. הם שותפים לפשע טרפוד החקירות ופשע הסתרת האמת מעיני הציבור. אני קורא לחברי הקואליציה, לכל חברי הקואליציה, ולא רק לראשי מפלגות הקואליציה, איפה הכבוד שלכם? בשביל זה בחרו בכם מיליוני ישראלים? תסתכלו מה נהיה מכם? כמו אחרוני חברי הכנופיות שנשלחים כדי לשבש חקירות ולנקות את זירות הפשע, זה מה שעשו מכם. מהבוקר זה מה שאתם עושים, משבשים את זירת הפשע שנעשתה וכולם יודעים את זה, על מנת שלא יוגשו המלצות, על מנת שהציבור לא ידע מה באמת קרה כאן".


פורסם לראשונה 27/11/2017 18:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים