שתף קטע נבחר

קשיש דמנטי הואשם בתקיפה: "המדינה נלחמת בו כאחרון העבריינים"

קשיש בן 83 שסובל ממחלת השיטיון תקף את אשתו והועמד לדין, למרות חוות דעת לפיה אינו כשיר לכך וכי "אינו מבין את המעשים שביצע". בני משפחתו: "איפה ההיגיון והחמלה? הוא תקף בגלל המחלה שפגעה בו". המשטרה: "יש סיכון ממשי לשלומה של הנפגעת"

 

 

 

מדוע משטרת ישראל מתעקשת להגיש כתב אישום נגד קשיש סיעודי ודמנטי? אברהם (שם בדוי), קשיש בן 83 ללא כל עבר פלילי, תקף בחודש יולי האחרון את אשתו. הוא מוגדר כאדם סיעודי הסובל מדמנציה מתקדמת, אך למרות מצבו הרפואי והנפשי וחוות דעת לפיה הוא אינו כשיר לעמוד לדין, המשטרה, באמצעות לשכת התביעות לכיש, הגישה נגדו כתב אישום לבית משפט השלום באשקלון.

 

מצבו של אברהם הלך והידרדר עם השנים כתוצאה ממחלת הדמנציה. לאט לאט החלה שיכחה ולאחר מכן גם מחשבות שווא. באחד הימים הוא נכנס לחדרה של אשתו בשעות הלילה המוקדמות ותקף אותה בעודה יושבת על מיטתה. אברהם סיפר כי חשב שאשתו ובנו מתכוונים לרצוח אותו, ולכן פעל כפי שפעל.

 

המשטרה הרחיקה אותו מביתו ומאז מצבו מידרדר (צילום: ניצן דרור) (צילום: ניצן דרור)
המשטרה הרחיקה אותו מביתו ומאז מצבו מידרדר(צילום: ניצן דרור)

"מדובר בקשיש עם מחלה מתקדמת של קיהיון (שיטיון)", נקבע בחוות דעת שהוגשה לבית המשפט. "המחלה מאופיינת בחוסר התמצאות, חוסר תובנה, חוסר שיפוט ובוחן מציאות לקוי. אברהם לא מבין למה עצרו אותו, מה המעשים שביצע ומה ההשלכות של ההתנהגות שלו בכל מקום".

 

אברהם אינו מסוגל לתקשר עם עורך דינו או להבין את ההליכים המשפטיים נגדו. המשטרה ביקשה להרחיק אותו מביתו, והוא נאלץ כעת לעבור מדי שבוע לבית אחר. שבעת ילדיו משגיחים עליו, כל אחד בתורו. אבל מדי שבוע מצבו הולך ומידרדר וכיום הוא אפילו לא מדבר.

 

"כשראיתי אותו בבית המשפט זה קרע לי את הלב", אמר בנו בדמעות. "אבא בגיל 83, עצור, אי אפשר לתאר את זה בכלל. איפה ההיגיון? החמלה? זה לא מעניין אותם. אני רוצה לשאול את התובע המשטרתי - אם אבא שלך היה במצב כזה, האם היית שם אותו במעצר? מה הוא עשה? אנשים תוקפים ומשחררים אותם אחרי שבועיים. הוא תקף בגלל המחלה שפגעה בו". בני המשפחה גם כועסים על כך שההליכים המשפטיים נגררים. "אני רוצה שיחזירו אותו הביתה, לפינה שלו. הוא חייב להיות בבית. כמה אפשר למשוך בנאדם"?.

 

 (צילום: ניצן דרור) (צילום: ניצן דרור)
(צילום: ניצן דרור)

 

"מצב בלתי אפשרי עבורו"

"אנחנו מאוכזבים מאוד", אומרת בתו של אברהם. "אנחנו לא מבינים למה הם רוצים להעמיד אותו לדין? לראות אותו עצור היה פשוט מזעזע. קבעו שהוא לא כשיר לעמוד לדין ואנחנו לא מבינים את המערכת. אי אפשר לתת לו לסיים את החיים שלו בכבוד? להיות עצור? זה מה שהם רוצים? הוא אפילו לא יודע מה זה הליך משפטי".

 

הבת מספרת שמאז המקרה אביה עובר בין הילדים, מה שגרם להידרדרות במחלה שלו. "הוא לא נמצא במקום הבטוח שלו. אנחנו מקלחים אותו, מלבישים אותו. את הצרכים שלו הוא עושה בטיטול. זה כל כך קשה לו. הוא מכונס בעצמו, מדבר פחות. הוא לא מתקשר, רוב היום הוא מסתגר בחדר". הבת הוסיפה שאם הייתה פוגשת את התובע המשטרתי, הייתה אומרת לו לסגור את התיק. "תעזרו לנו להחזיר אותו לבית שלו. כי המצב הזה בלתי אפשרי עבורו", אומרת הבת. 

 

"במקום לקבל את הטיפול הרפואי ההולם שאדם בגילו נדרש לקבל, הוא עובר מדי שבוע דירה אחרת, בהתאם לצורכי ילדיו, דבר שמחריף שבעתיים את מצבו הרפואי", אומר עו"ד יוסי דגה מהסנגוריה הציבורית. "המשפט 'אל תשליכני לעת זקנה' מקבל במקרה הזה משנה תוקף. כל חוות הדעת מצביעות על כך שהוא לא כשיר לעמוד לדין ובכל זאת המדינה נלחמת בו כאחרון העבריינים, דורשת את עונשו, במקום לתת לו את הטיפול לו הוא זקוק".

 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "מנסיבות התיק וחומרתן עלה סיכון ממשי לשלומה של נפגעת העבירה. במהלך הדיונים אף הוצגו לבית המשפט חוות דעת של מומחים אודות הנאשם ומטעמי צנעת הפרט לא נוכל נפרט אותן. משטרת ישראל רואה בחומרה רבה כל מעשה אלימות, ובפרט מקרה שבו אלימות בין בני זוג הובילה לפגיעה פיזית חמורה. מתוקף תפקידה של המשטרה ואחריותה לשלום הציבור בישראל, הרי שמחובתה לפעול להגנה על קורבנות העבירה ובד בבד למיצוי הדין עם הנאשם, בהתחשב במכלול הנסיבות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן דרור
"לא מבין למה עצרו אותו"
צילום: ניצן דרור
מומלצים