שתף קטע נבחר

הלמ"ס: מעל לחצי מבעלי מוגבלות חמורה בישראל לא עובדים

תמונת מצב מטרידה: כ-751,000 אנשים בישראל מעל גיל 20 הם בעלי מוגבלות תפקודית חמורה, ובגילאי העבודה מועסקים רק 45% מהם, לעומת 80% בשאר האוכלוסייה. כשליש מהם משתכרים פחות מ-5,000 שקל ברוטו בחודש ו-46% לא סוגרים את החודש

כשליש מבעלי המוגבלות החמורה בישראל משתכרים פחות מ-5,000 שקל ברוטו בחודש ו-46% מהם מתקשים לכסות את ההוצאות החודשיות השוטפות של משק הבית. 17% מבעלי מוגבלות חמורה חוששים לאבד את עבודתם בשנה הקרובה ו-64% מהם אינם מרוצים ממצבם הכלכלי.

 

"2000 שקל לחודש להעסקת עובד עם מוגבלות"

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שיעור המועסקים בקרב אנשים עם מוגבלות כלשהי חמורה נמוך משמעותית מהשיעור בשאר האוכלוסייה, ובגילאי העבודה (25-64),רק 45% מהאנשים עם מוגבלות מועסקים, לעומת 80% בשאר האוכלוסייה. כך עולה מנתונים שמפרסמת היום (ה') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מתוך הסקר החברתי 2016.

 

הנתונים מתייחסים לאנשים עם מוגבלות תפקודית חמורה בני 20 ומעלה. מהסקר החברתי 2016, שמתוכו לקוחים הנתונים, עולה כי ל-14% מבני ה-20 ומעלה יש מוגבלות תפקודית חמורה - שיעור זהה בקרב הגברים ובקרב הנשים. מדובר ב-751 אלף ישראלים.

 

מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ()
מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

שכיחות המוגבלות התפקודית החמורה עולה עם הגיל ומגיעה ל-28% בגילאי 65-74 ולכ-51% בגיל 75 ומעלה. 10% מבעלי המוגבלות התפקודית החמורה מתקשים מאוד או שאינם יכולים ללכת או לעלות במדרגות. מבין בעלי מוגבלות זו בני ה-65 ומעלה, 29% מתקשים מאוד או לא יכולים ללכת או לעלות במדרגות.

 

רק 18% מהאנשים עם מוגבלות מחזיקים בתואר אקדמי

4% מבעלי המוגבלות החמורה מתקשים מאוד או שאינם יכולים בכלל לזכור או להתרכז, ובקרב בני ה-65 ומעלה 9% מתקשים מאוד או שאינם יכולים לזכור. 2.4% מבעלי המוגבלות החמורה מתקשים מאוד בשמיעה או שאינם שומעים כלל, גם עם מכשיר שמיעה, 10% מבני ה-65 ומעלה. 2.6% מבעלי המוגבלות החמורה מתקשים מאוד בראייה או שאינם רואים כלל, גם עם משקפיים, ו-8% מבני ה-65 ומעלה עם מוגבלות סובלים מקושי זה.

 

הנתונים מלמדים כי שיעור האנשים עם מוגבלות תפקודית חמורה הוא גבוה יותר בקרב בעלי השכלה נמוכה מאשר בקרב בעלי השכלה גבוהה, בכל הגילאים. כך, 22% מחסרי תעודת הבגרות, 9% מבעלי תעודת בגרות כתעודה הגבוהה ביותר ו-12% מבעלי תעודה אקדמית הם אנשים עם מוגבלות.

53% מבעלי המוגבלות החמורה הם חסרי תעודת בגרות, לעומת 29% בקרב האוכלוסייה שלא סובלת ממוגבלות.

 

שיעור בעלי תעודה אקדמית בקרב האוכלוסייה שלא סובלת ממוגבלות גבוה כמעט פי שניים מהשיעור בקרב אנשים עם מוגבלות – 33% לעומת 18%. עבודתם של 57% מהמועסקים עם מוגבלות בעלי תעודה על-תיכונית קשורה לתחום לימודיהם לעומת 68% בקרב שאר האוכלוסייה.

 

מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ()
מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

 

כמה מרוויחים בעלי מוגבלות חמורה? לפי הנתונים, 33% מהמועסקים בעלי מוגבלות חמורה משתכרים עד 5,000 שקל ברוטו בחודש, לעומת 20% בקרב שאר האוכלוסייה שמשתכרים שכר זה. 46% מהמועסקים עם מוגבלות חמורה מתקשים, או מתקשים מאוד, לכסות את ההוצאות החודשיות השוטפות של משק הבית, לעומת 32% בקרב שאר המועסקים.

 

מה תחושותיהם של בעלי מוגבלות חמורה כלפי עבודתם? מהסקר עולה כי 25% מהמועסקים עם מוגבלות חמורה אינם מרוצים מעובדתם, לעומת 12% בקרב שאר המועסקים. 57% מהמועסקים עם מוגבלות חמורה אינם מרוצים מהכנסתם מהעבודה, לעומת 40% משאר המועסקים.

 

29% מהמועסקים בעלי מוגבלות חמורה מעוניינים להחליף את עבודתם, לעומת 19% משאר המועסקים. 17% מהמועסקים בעלי מוגבלות חוששים לאבד את עבודתם בשנה הקרובה, לעומת 8% משאר המועסקים. 21% מהמועסקים עם מוגבלות שחוששים לאבד את עבודתם, חושבים שם יאבדו את העבודה אין סיכוי כלל שימצאו עבודה אחרת, לפחות באותה רמת הכנסה, לעומת 6% בקרב שאר המועסקים.

 

מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ()
מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

רוב המועסקים עם מוגבלות (52%) חשים שהמנהל שלהם עוזר ותומך בהם, אך בקרב שאר המועסקים הנתון גבוה יותר – 66%. בקרב מועסקים עם מוגבלות 41% חושבים שתפקידם מאפשר קידום בעבודה לעומת 52% בקרב שאר המועסקים.

 

38% מהמועסקים עם מוגבלות חשים שבריאותם או ביטחונם בסכנה בשל עבודתם, לעומת 20% בקרב שאר האוכלוסייה. 26% מהמועסקים עם מוגבלות חשים מתח או לחץ נפשי בעבודתם לעומת 17% בקרב שאר המועסקים. 16% מהמועסקים עם מוגבלות חשו אפליה בעבודה בשנה האחרונה, לעומת 9% בקרב שאר האוכלוסייה.

 

מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ()
מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

רבים מבעלי המוגבלות חשים בדידות ומצוקה

בקרב בני 20-64 עם מוגבלות חמורה, 18% חשים בדידות לעתים קרובות לעומת 4% בשאר האוכלוסייה, 16% חשים שאין להם למי לפנות בשעת מצוקה לעומת 6% בשאר האוכלוסייה ול-14% אין קשרים עם חברים לעומת 5% בשאר האוכלוסייה.

 

שלא במפתיע, אנשים עם מוגבלות חמורה פחות מרוצים מחייהם ופחות אופטימיים ביחס לעתידם. בקרב בני 20-64, 31% מהאנשים עם מוגבלות אינם מרוצים מחייהם לעומת 9% בשאר האוכלוסייה. 13% מעריכים שחייהם יהיו פחות טובים, לעומת 5% בשאר האוכלוסייה. 64% אינם מרוצים ממצבם הכלכלי לעומת 39% בקרב שאר האוכלוסייה ו-18% חושבים שמצבם הכלכלי בעתיד יהיה פחות טוב, לעומת 8% בקרב השאר.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים