שתף קטע נבחר

התקיפה שאחרי ההדלפה: לטפל בבסיס האיראני לפני שיאויש

חשיפת הבסיס האיראני ליד דמשק ב-BBC לפני שלושה שבועות הייתה כרטיס צהוב, והלילה, לפי הפרסומים, נשלף הכרטיס האדום - כדי להבהיר איפה עובר הקו האדום. הבסיס עדיין לא אויש, אך ייתכן שהיו בו כמה אנשי משמרות המהפכה

 

 

אם הדיווחים הרבים, המגיעים מגורמי אופוזיציה ומכלי תקשורת של המשטר בסוריה, שחיל האוויר הישראלי תקף הלילה (שבת) בסיס איראני בפרברי דמשק, אכן נכונים - אז ישראל המחישה הלילה לכל הגורמים הבוחשים בקלחת הסורית כי היא רצינית בכוונותיה. התקיפה הלילה, אפשר לשער, נועדה לתת תוקף לקווים האדומים שהציבה ישראל בפני הרוסים, האמריקנים, משטרו של בשאר אל-אסד, חיזבאללה וכמובן האיראנים.

 

המסר המרכזי: ישראל לא תרשה התבססות צבאית איראנית מכל סוג שהוא בסוריה. העובדה שהרוסים והאיראנים התעלמו מהמסר הזה בשיחות שניהל נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם מנהיגי איראן וטורקיה, גרמו לישראל, ככל הנראה, לחדד את המסר.

בהסתמך על התקשורת העולמית, התבצעה פה פעולה של דיפלומטיה ציבורית-צבאית בשני שלבים. בשלב הראשון הגיעו לידי ה-BBC לפני שלושה שבועות צילומי אוויר של מחנה צבאי ישן של צבא סוריה, שכעת מרחיבים ובונים אותו מחדש. בידיעה שפורסמה אז נכתב שהמחנה סמוך לעיירה אל-כיסוויה, 15 ק"מ דרומית-מערבית לדמשק, אמור לשמש כ-500 אנשי מיליציות שיעיות הפועלות בסוריה בפקודת איראן. המחנה נמצא כ-50 ק"מ מרמת הגולן, ולא באזור שממנו הוא מסכן ישירות את ישראל – אבל הוא בהחלט מהווה מרכיב חשוב וברור במאחז הצבאי שאיראן מקימה לה בסוריה.

 

התירוץ שהאיראנים נתנו לרוסים היה שאנשי המיליציות השיעיות אמורים לשמור על משטר הנשיא אסד מפני ניסיונות של המורדים באזור דמשק להפילו. אבל ברור לגמרי שזה אמור היה להיות בסיס איראני לכל דבר על אדמת סוריה. עצם הפרסום, כך ניתן להעריך, היה אמור להרתיע את האיראנים ואת המשטר הסורי מהמשך בניית הבסיס. אבל איראן וצבא סוריה ככל הנראה המשיכו בעבודות, הבסיס באל-כיסווה עדיין לא אוכלס, אבל אפשר להניח שהייתה בו כבר אמש "נציגות" איראנית – כמה אנשי צבא ואנשי משמרות המהפכה, לא יותר. זה כנראה מספיק מבחינת ישראל.

מיקום התקיפה בסוריה ()
מיקום התקיפה בסוריה

 (צילום: Digital Globe, McKenze intelligence Services ,BBC) (צילום: Digital Globe, McKenze intelligence Services ,BBC)
(צילום: Digital Globe, McKenze intelligence Services ,BBC)

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר שלאיראן (וגם לרוסיה) יש "לגיטימציה חוקית" לנוכחות צבאית בסוריה, כיוון שמשטר אסד, שהוא הממשלה החוקית, הזמין אותה. אבל קביעה זו של מוסקבה לא מחייבת את ירושלים. מבחינת ישראל, כך אפשר להבין מהאירועים ומההכרזות, נוכחות קבע צבאית איראנית בסוריה היא קו אדום שלא יושלם איתו, גם אם השלבים ראשוניים. הפרשנות המתבקשת הינה שעדיף לטפל בבעיה כשהיא קטנה מאשר להפציץ את המתקן הזה כשהוא מאויש במלואו באופן שיגרום להרג רב. פרסום הצילומים היה כרטיס צהוב, ואתמול בלילה – לפי הפרסומים – נשלף האדום.

 

הפגיעה בטילים הישראליים מוטלת בספק

לעצם העניין, נראה שהפצצת המתקן האיראני ליד אל-כיסווה, ולפי הפרסומים גם מצבור תחמושת שנועד לחיזבאללה אף הוא ליד דמשק, לא התבצעה מתוך המרחב האווירי של סוריה אלא מחוצה לו, באמצעות טילי אוויר-קרקע. לכן נראים אמינים הדיווחים על ניסיונות ההגנה האווירית הסורית ליירט באמצעות טילים נגד מטוסים וירי מתותחי נ"מ, ויש לכך גם תיעוד. אבל בניגוד לטענת המשטר הסורי, לא נראה שטילי האוויר-קרקע ששיגרו המטוסים נפגעו מהירי. המטוסים ככל הנראה היו כבר בדרכם לבסיסם לפני שאש הנ"מ הסורית נורתה.

 

סביר להניח שהסורים ינסו לשפר את יכולותיהם למנוע ולהגיב במצבים כאלו, וכי יתלוננו במועצת הביטחון, אולם נראה שלא צפויה התלקחות הסלמתית בקרוב. הרמטכ"ל האיראני ביקר לאחרונה בסוריה והוא מתכוון כנראה להקים לסורים מערך הגנה אווירית טוב יותר, אבל כרגע אין להם אמצעים משמעותיים להגיב. הוא הזהיר אז ש"ישראל לא יכולה לתקוף בסוריה מתי שהיא רוצה". צריך להמתין ולראות אם היו אבידות לאיראנים כתוצאה מההפצצה, מה שיכול להשפיע על תגובה אפשרית.

 

והרוסים? הם לא מתערבים, על פי מדיניות הקרמלין שלפיה מה שבין ישראל ובין האיראנים ומשטר אסד אינו עניינם, אלא אם הוא מסכן ישירות את אנשיהם, את נוכחותם ואת האינטרסים שלהם בסוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Digital Globe, McKenze intelligence Services ,BBC
הבסיס האיראני שנחשף באזור דמשק
צילום: Digital Globe, McKenze intelligence Services ,BBC
מומלצים