שתף קטע נבחר

המיזם המדהים של הפועל קטמון

הקבוצה מהמקום הרביעי בלאומית לא מצטיינת רק על המגרש, אלא גם מחוצה לו. שתי קבוצות של בעלי מוגבלויות, נפשית ושכלית, מופעלות על ידי המועדון ונותנות אור ותקווה למשתתפים, אבל בעיקר מחזקות את "הנורמטיביים". צפו בכתבה לרגל יום השוויון הבינלאומי לאנשים בעלי מוגבלויות

 

הפועל קטמון מחבקת את בעלי המוגבלויות. יוזמה מבורכת של הקבוצה ממהמקום הרביעי בליגה הלאומית מפעילה שתי קבוצות - אחת עם אנשים מוגבלים נפשית ואחת עם אנשים מוגבלים שכלית. כשלכל זה מצטרפים גם אוהדי הקבוצה, זו כבר ממש חגיגה של כדורגל.

 

הקבוצות מתאמנות פעם בשבוע, בימי שלישי, במגרש קט רגל בגן הפעמון, ומאמנים אותה שחר אברהם ואורי פלקוביץ', העובדים במועדון. לחלק מהמשתתפים מדובר בהזדמנות ראשונה לשחק ולהתחבר לקהילה "הנורמטיבית". הם מחייכים, פורחים, צוחקים ועושים את מה שתמיד חלמו - פשוט משחקים כדורגל.

 

האנשים שמאחורי היוזמה המבורכת (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
האנשים שמאחורי היוזמה המבורכת(צילום: אורן אהרוני)

 

היום מצויין ברחבי העולם היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, המוקדש כולו לקידום ההבנה כלפיהם. היום נועד גם להגביר את המודעות לתועלת שבהכללת אנשים עם מוגבלות, בכל היבטי החיים. המיזם בקטמון נולד לפני כשנתיים במהלך ישיבה משותפת של רותם פיליפס עם יו"ר קטמון ירון דוויק, המנכ"ל אורי שרצקי, וגליה גרנות מקרן רודרמן. פיליפס, מנהל תכניות בג'וינט ישראל, הינו אדם עם מוגבלות פיזית בעצמו. הוא עבר תאונה קשה בגיל 25, שבעקבותיה עבר תהליך שיקום ארוך, פיזי ונפשי.

 

במיזם תומכים כמה ארגונים ותורמים: ג'וינט ישראל, משרד הרווחה - אגף מש"ה, משרד הבריאות - אגף בריאות הנפש, משפחת הורביץ וקרן רודרמן. הקבוצה משותפת למתמודדי נפש ומלווה על ידי תכנית "עמיתים" של החברה למתנ"סים הארצית, לשילוב מתמודדי נפש בקהילה.

 

מנכ"ל קטמון, אורי שרצקי: "שותפים רבים הרימו את הפרוייקט שרץ זו השנה השנייה, יחד עם מסד נכויות של ג'וינט ישראל ועמותת עמיתים. זה פשוט שוויון מוחלט בין אנשים על המגרש כולנו שווים - ולא משנה אילו צרות או בעיות יש לנו. אנחנו נהנים ומרימים אחד את השני - זו חוויה לכל השבוע. כמות האנשים רק הולכת וגדלה. זה ייחודי בישראל, אני לא יודע אם יש דבר כזה בעולם".

 

המשתתפים במיזם. "כולנו שווים" (צילום: אורן אהרוני)
המשתתפים במיזם. "כולנו שווים"(צילום: אורן אהרוני)

 

פיליפס: "לחלק מהאוהדים זו הפעם הראשונה שהם פוגשים אנשים עם מוגבלות. עכשיו הם מבינים שאין ממה לפחד, ושלכל אדם יש יכולות ופוטנציאל ומגיעה לו ההזדמנות להשתלב בחברה. אנחנו מעוניינים לקדם את הרעיון ולפתוח קבוצות כדורגל נוספות, שיופעלו ע"י אגודות כדורגל וגם דרך הליגה למקומות עבודה. אנו שואפים לקיים טורנירים של קבוצות משולבות ולשנות את פני החברה בישראל, דרך הספורט. בקרוב נתחיל פיילוט נוסף, בשותפות עם משרד התרבות והספורט, באמצעות חמש רשויות מקומיות".

 

הספורט היה מרכיב משמעותי מאוד בתהליך השיקום של רותם פיליפס, ששיתף: "לפני 20 שנה הייתי סרן ומפקד ספינה בחיל הים, וביום אחד החלומות שלי התנפצו. אחרי התאונה אושפזתי כחצי שנה בבית חולים והייתי צריך עזרה בפעולות הכי פשוטות, כמו להתקלח למשל. לא היה לי ברור אם אוכל לעסוק בספורט ולעמוד על הרגליים. כשהשתחררתי מבית החולים הייתי חסר ביטחון ולא ידעתי כיצד לבנות את חיי מחדש, הרגשתי זר בתוך גופי. למזלי, הציעו לי להצטרף לקבוצת כדורסל כיסאות גלגלים בבית הלוחם חיפה, מה שאיפשר לי להכיר חברים שעברו תהליכי שיקום ובנו את חייהם. הרגשתי במשך הזמן שאני חש את אותה ההנאה מספורט כפי שהרגשתי כשהייתי נער במסגרות תחרותיות".

 

מיזם מבורך. השחקנים בפעולה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
מיזם מבורך. השחקנים בפעולה(צילום: אורן אהרוני)
 

 

"שלוש שנים אחרי הפציעה הגעתי לנבחרת ישראל בכדורסל בכיסאות גלגלים, ולאחר מכן מונתי לקפטן", הוסיף פיליפס, "השתתפתי באליפויות אירופה, עולם, והישג השיא שלי היה מקום שישי עם הנבחרת באולמפיאדה הפראלימפית בבייג'ינג 2008. הספורט היה עבורי מקפצה לחיים, למדתי להאמין מחדש בגופי, לחוש תשוקה לספורט ולחיים, ומאז בניתי את חיי. התחתנתי עם חני, פיזיותרפיסטית שהכרתי דרך הכדורסל בבית הלוחם, ויש לנו שלוש בנות מקסימות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
הפועל קטמון
צילום: אורן אהרוני
מומלצים