שתף קטע נבחר

מאות ביצים נדירות נמצאו ב"גן העדן לפטרוזאורים"

215 ביצים של Hamipterus tianshanensis, שלבוגריו הייתה מעין כרבולת על גולגולת מוארכת, שיניים מחודדות ומוטת כנפיים של יותר מ-3.5 מטרים - נמצאו בצפון סין. מבין הביצים הרבות שנמצאו, 16 הכילו שרידים חלקיים של עוברים

תגלית מרשימה של מאות ביצים מאובנות של פטרוזאורים בצפון סין מספקת תובנות חדשות על הזוחלים המעופפים הללו שחיו לצדם של הדינוזאורים. במחקר חדש ישנן בין היתר ראיות לכך שצאצאי הפטרוזאורים נולדו ללא יכולת לעוף והיו זקוקים לטיפול מסור מצד הוריהם במהלך צעדיהם הראשונים.

 

 

בשבוע שעבר הודיעו מדענים כי חשפו 215 ביצים של מין אוכל דגים הנקרא Hamipterus tianshanensis, שלבוגריו הייתה מעין כרבולת על גולגולת מוארכת, שיניים מחודדות ומוטת כנפיים של יותר מ-3.5 מטרים. מבין הביצים הרבות שנמצאו, 16 הכילו שרידים חלקיים של עוברים.

 

 (הדמיה: רויטרס)
(הדמיה: רויטרס)

 

מאובנים של מאות נקבות וזכרים בוגרים של המין הזה נמצאו לצד שרידים של פטרוזאורים צעירים יותר וביצים באתר במחוז שינג'יאנג שבצפון סין, וכך הפך המין הזה, שחי בתור הקרטיקון לפני 120 מיליון שנה, למין הפטרוזאור שכנראה זוכה למחקר המקיף ביותר.

 

"רצינו לקרוא לאזור הזה 'גן עדן לפטרוזאורים'", אמר הפליאונטולוג שונצ'ינג ג'יאנג מהאקדמיה הסינית למדעים.

 (הדמיה: רויטרס) (הדמיה: רויטרס)
(הדמיה: רויטרס)

 

בעלי החוליות המעופפים הראשונים

הפטרוזאורים היו בעלי החוליות המעופפים הראשונים על כדור הארץ. ציפורים ועטלפים הגיעו אחריהם. עד כה, לא נמצאו כל ביצי פטרוזאורים עם שרידי עוברים שעדיין נשמרו בשלושה ממדים. החוקרים מאמינים שיש באתר החפירות עד 300 ביצים כאלו, וחלקן קבורות מתחת למאובנים שכבר נחשפו.

 

עצמות העוברים שנחשפו מצביעות על כך שהרגליים האחוריות של תינוקות Hamipterus tianshanensis התפתחו מהר יותר מאלמנטים קריטיים בכנפיים כמו למשל עצם הזרוע, כך לפי הפליאונטולוג אלכסנדר קלנר מהמוזיאון הלאומי בריו זה ז'נרו.

 

"יש ציפורים שיכולות לעוף כבר ביום שהן בוקעות מהביצה, ויש אחרות שזקוקות לתקופה ארוכה של טיפול הורי. המסקנה שלנו היא שצאצאי המין הזה יכלו ישר ללכת - אבל לא לעוף", מסר החוקר ג'יאנג, וחידד כי מדובר בתגלית בלתי צפויה.

החוקרים בצפון סין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
החוקרים בצפון סין(צילום: AFP)

 

החוקרים מאמינים שהפטרוזאורים הללו חיו במושבה סואנת למדי ליד אגם מים מתוקים גדול. החוקר קלנר ציטט ראיות לכך שהנקבות התאספו יחדיו כדי להטיל ביצים באזורי קינון משותפים ושבו במהלך השנים לאותו אתר קינון. לפי המדענים, ייתכן שחלק מהביצים וכמה פטרוזאורים בוגרים וצעירים נשטפו במהלך סערה מאתר הקינון אל תוך האגם, שם נשמרו ולבסוף התאבנו.

 

הביצים המוארכות, שמגיעות לגודל של כ-7.2 סנטימטרים כל אחת, הן גמישות ויש להן שכבה חיצונית דקה אך קשה עם סימני פיצוח וסדקים שמכסה שכבה פנימית של קרום עבה. ביצי הפטרוזאורים מזכירות ביצים רכות של כמה נחשים ולטאות מודרניים.

 

ברישומים הפליאונטולוגים יש מעט מאוד אזכורים לביצי ועוברי פטרוזאורים פשוט כי קשה מאוד לביצים בעלות קליפה רכה להתאבן, ועל כן התגלית הזו עוד יותר שימחה את החוקרים. המחקר המלא פורסם בכתב העת Science.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: רויטרס
כך נראו החיים פעם?
הדמיה: רויטרס
מומלצים