שתף קטע נבחר

הסטארט-אפים שעוזרים לבעלי מוגבלויות

במקביל למלחמה על כיבוש השוק, לא מעט חברות טכנולוגיה בארץ נרתמות לפיתוחים מיוחדים עבור אנשים עם מוגבלויות • ממשחקי וידיאו שיקומיים, דרך המרת דיבור משובש לטקסט ברור, ועד התמצאות במרחב בעזרת שלט קולי • שישה מיזמים בולטים

חברות טכנולוגיה וסטארט-אפים לא מעטים החלו בשנים האחרונות לעסוק בסיוע לאנשים עם מוגבלויות. לא מדובר בצדקה: אלה חברות למטרת רווח, אך הן מאמינות, שעל הדרך ניתן גם לשפר את חייהם של מיליונים הנזקקים לכך ברחבי העולם.

 

"בשנים האחרונות אנחנו עדים ליותר ויותר חברות ענק שמפנות משאבי מחקר ופיתוח לתחום", אומרת יעל אלשטיין, מנהלת המרכז הטכנולוגי בבית איזי שפירא, "נתוני ארגון הבריאות העולמי מצביעים על פוטנציאל שוק המוערך בטריליון דולר".

 

חלק מהמיזמים הישראליים המוזכרים בעמודים אלה לקחו חלק בתוכנית A3i LEAP, במסגרת האקסלרטור לטכנולוגיות עבור אנשים עם מוגבלויות, המנוהל במשותף על ידי עמותת PresenTense ובית איזי שפירא, ובשותפות עם קרן משפחת רודרמן והפדרציה היהודית של לוס־אנג'לס. התוכנית מיועדת לסייע ליזמים לעבור משלב האב־טיפוס אל מוצר הבשל לשיווק.

 

"שוק הטכנולוגיה המסייעת זוכה להתעניינות בקרב קהילת המשקיעים בעולם, יש כאן בשורה כלכלית שגם אנחנו בישראל יכולים ליהנות ממנה", מוסיפה מנכ"לית PresenTense, רחל שאול.

 

משחק של playwork. פידבק ללחיצה ()
משחק של playwork. פידבק ללחיצה

 

Playwork | פיזיותרפיה במשחק

מטופלים הזקוקים לפיזיותרפיה שיקומית מתקשים להתמיד בתרגילים הדרושים מהם, בין השאר כי הם "משעממים" וחוזרים על עצמם. חברת Playwork רוצה להפוך את מכשירי האימון השיקומיים הנפוצים לפלטפורמת משחק דיגיטלית, המספקת ניטור ופידבק של ביצועי המטופלים. זו מעודדת ומנחה מטופלים לביצוע מלא של התרגולים באמצעות משחקי וידיאו, ומציגה נתוני ביצועים, המאפשרים ניהול יעיל של תוכניות השיקום. אחד מאבות־הטיפוס של החברה הוא כדור חכם לתרגול הזרוע, המשולב במשחק שמעניק פידבק למטופל ברגע שהוא מגיע לעוצמת לחיצה מסוימת.

 

היזמים הם אוהד דורון ותומר ינאי, ששירתו כטייסי מסוקים בצה"ל ומגיעים מתחום ניהול הפרויקטים. אחת הסיבות שהניעה את אוהד להתחיל במיזם היא חוויית ילדות קשה - משפחתו עברה תאונת דרכים והוריו נזקקו לשיקום ארוך. כיום החברה מונה שבעה עובדים - אחד מהם הוא הספורטאי הפאראלימפי נועם גרשוני, שנפצע בתאונת מסוק במלחמת לבנון השנייה. החברה נמצאת בעיצומו של סבב גיוס להשלמת פיתוח המוצרים.

 

Step Hear | שלטים קוליים

עיוורים או אנשים עם מגבלות ראייה עומדים בפני קשיים רבים ביציאה מהבית. המטרה של Step Hear (מקבוצת "מהלב" של משה קילים) היא לספק להם ביטחון במרחב הציבורי. החברה מתקינה במקומות ציבוריים "שלטים קוליים" המסייעים להתמצא במרחב: בכספומטים, בבתי מרקחת, במעברי חציה מרומזרים ועוד.

 

פרויקט שנרקם בימים אלה משלב את תחנות המידע הקוליות הללו בתחנות אוטובוס. כשאדם מגיע לתחנה, המערכת תתחבר אוטומטית לסמארטפון שלו באמצעות בלוטות', ותקריא לו דרך אוזנייה או דרך הרמקול של הסמארטפון מידע מדויק על הקווים היוצאים מהמקום. בחברה אומרים כי כבר הציבו אלפי עמדות כאלה בארץ ובחו"ל.

 

"ג'ינג'ים" | סביבת למידה לילדים

אתר "ג'ינג'ים" ( www.gingim.net ) של אורנה אלטמן מוגדר כ"סביבת למידה מיוחדת": הוא מוקדש למשחקים לימודיים עבור ילדים עם צרכים מיוחדים. המשחקים כוללים הנגשה לסובלים ממגבלות מוטוריות וקוגנטיביות, עם דגש על קלות תפעול, עם עיצוב וגרפיקה נקייה. הם מיועדים לילדים מגיל שנתיים עד לכיתות ב'־ג'. המינוי בתשלום, אך יש שבוע התנסות חינם. לדברי אלטמן, 200 אלף תלמידים כבר משתמשים באתר. הוא מוצע גם בגרסה אנגלית, gingertiger, במגמת התרחבות לעולם.

 

"כל ילד משחק במחשב, אבל ילדים עם צרכים מיוחדים לא תמיד יכולים. עבורם הקמנו את ג'ינג'ים", מספרת אלטמן. "רק לראות אותם מאושרים וצוחקים, לומדים ונהנים, זה פשוט אדיר. הם משחקים ולומדים תוך כדי. גם בתי ספר גילו את האתר והמורות בעננים, כי הוא מתאים לילדים רגילים לגמרי רק עם לקויות למידה. דרך המשחק מגלים פתאום, שיש לילדים יכולות שלא יודעים עליהן. למשל, אמא לילדה אוטיסטית צילצלה אליי נרגשת ואמרה, שהיא גילתה לפתע שהילדה שלה יודעת לקרוא".

 

Voiceitt | הדיבור הופך לטקסט

Voiceitt פיתחה טכנולוגיה המיועדת לאנשים עם מוגבלויות, שהדיבור שלהם לא ברור, כך שאינם יכולים לקיים שיחה: מדובר, למשל, על הסובלים משיתוק מוחין, אוטיזם, ALS, פרקינסון, אנשים שחוו שבץ, חלו בסרטן הגרון או עברו פגיעה מוחית. התוכנה מסוגלת "לתרגם" את דבריהם: היא לומדת את דפוסי הדיבור המשובש של האדם, ואז ממירה את דבריו לטקסט רגיל - כטקסט כתוב או כהקראה קולית, מה שמאפשר לו לקיים שיחה רגילה עם אחרים.

 

מייסדי החברה הם דני ויסברג (מנכ"ל) וסטס טיומקין (סמנכ"ל טכנולוגיות). "הסטארט־אפ נולד כתוצאה מאירוע במשפחתי", מסביר ויסברג. "סבתא שלי, שהייתה דמות מאוד מרכזית בילדותי, עברה שבץ מוחי שאחריו איבדה גם את היכולת לדבר בצורה ברורה ולתקשר".

 

החברה, שמעסיקה כיום 15 עובדים - ביניהם מהנדסים, חוקרים, אלגוריתמיקאים ואנשי פיתוח עסקי — גייסה קרוב ל־6 מיליון דולר, בעיקר במענקים ובפרסים שונים. בהובלת המנהלת הפיתוח העסקי שלה, שרה סמולי, היא זכתה בין השאר במספר תחרויות יוקרתית בשנים האחרונות.

 

האפליקציה נמצאת עדיין בבדיקות, אף שבמקור הייתה אמורה לצאת לשוק ב־2015. אחרי דחיות רבות, כרגע התכנון הוא להשקה ב-2018. ויסברג: "בגלל שמדובר באוכלוסיה עם צרכים מיוחדים, אנחנו לא רוצים לאכזב. בודקים את הטכנולוגיה על מאות משתמשים, ומשפרים כל הזמן עד שנגיע לנקודה הנכונה".

 

החברה אף מנהלת מגעים ראשוניים עם חברות ענק כמו אמזון, אפל וגוגל, לבחינת שילוב הטכנולוגיה בתוכנות הזיהוי הקולי והסייעות הדיגיטליות שלהן, סירי, אלכסה וגוגל אסיסטנט. המטרה היא, שהסייעות יידעו לזהות לא רק דיבור של "אנשים רגילים", אלא גם דיבור משובש.

 

TuneFork | טביעת שמיעה אישית

חברת TuneFork, שעוסקת באופטימיזציה של אודיו, הוקמה לפני כשנה וחצי על ידי תומר שור ויואב בלאו, בוגרי יחידת המודיעין 8200. היא פיתחה טכנולוגיה המיועדת לסייע לאנשים עם מגבלות שמיעה או לקשישים ששמיעתם נחלשה. זו מפענחת את "טביעת השמיעה" הייחודית של המשתמש, שקיימת אצל כל אחד בדיוק כמו טביעת אצבע, ומתאימה לו אישית את רמת האודיו בסמארטפון שלו. בעזרת בדיקה עצמית מקדמית מקבל המשתמש תוצאות מדויקות ברמה קלינית, המתורגמות לפרופיל שמע אישי: אלגוריתם חכם משנה את הסאונד בסמארטפון כדי שיהיה מותאם אישית ואופטימלית לבעליו.

 

החברה נמצאת במהלכו של ניסוי בארה"ב ומגייסת כסף לצורך המשך פיתוח ורישום פטנטים.

 

sesame. שליטה בסמארטפון עם תנועות הראש ()
sesame. שליטה בסמארטפון עם תנועות הראש

 

Sesame enable | לשלוט עם הראש

חברת Sesame enable פיתחה אפליקציה המאפשרת לאנשים עם מוגבלויות תנועה - למשל למי שסובלים משיתוק, מפגיעה בגפיים ומניוון שרירים - להשתמש בסמארטפון כמעט כרגיל, ללא צורך בתנועות ובמגע במסך. האפליקציה עושה שימוש בטכנולוגיות ראייה ממוחשבת, ובעזרת המצלמה הקדמית של הסמארטפון מסוגלת לזהות תנועות קלות של הראש. כך, אדם יכול לשלוט בסמארטפון שלו באמצעות תנועות ראש - כולל פרסום פוסטים בפייסבוק, כתיבת ציוצים בטוויטר, שליחת הודעות וביצוע שיחות, או סתם שימוש באפליקציות. האפליקציה זמינה בגוגל־פליי תחת השם Open Sesame! Touch Free Control.

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים