שתף קטע נבחר

רה"מ של מובארק נעלם ואז הופיע במלון בקהיר: "לא נחטפתי"

אחמד שפיק הודיע השבוע במפתיע מאיחוד האמירויות על ריצתו לנשיאות מצרים ב-2018 וטען שהמדינה שמקורבת ליריבו האפשרי א-סיסי מונעת ממנו לשוב לארצו. לאחר שהופיע באל-ג'זירה, הרשת הקטארית שעוינת את מצרים ואיחוד האמירויות, הוא הועלה על מטוס ונעלם - עד שהופיע במלון בקהיר

במשפחתו חששו שנחטף. אחמד שפיק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
במשפחתו חששו שנחטף. אחמד שפיק(צילום: רויטרס)

 

ראש ממשלת מצרים לשעבר אחמד שפיק נפגש אתמול (יום א') עם עורכת דינו בבית מלון בקהיר. כך סיפרה עורכת הדין לאחר שמשפחתו של שפיק, איש משטרו של חוסני מובארק, חששה שהוא "נחטף" על ידי הרשויות המצריות עם נחיתתו במדינה לאחר ששהה באיחוד האמירויות. קודם לחזרתו למצרים הכריז שפיק שהוא רץ לנשיאות בבחירות שייערכו בשנה הבאה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"הייתה לי פגישה עם שפיק לפני שעה באחד המלונות בקהיר החדשה והתוודעתי למצב בריאותו", סיפר עורכת הדין דינה עאדלי בחשבון הפייסבוק שלה. "הוא אישר לי שבריאותו טובה ושהוא לא נתון לשום חקירות", כתבה עורכת הדין. היא לא אמרה אם שפיק חופשי לעזוב את בית המלון שבו הוא נמצא.

רוצה לדבר עם האנשים ברחוב כדי לבדוק את נושא מועמדותו לנשיאות מצרים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רוצה לדבר עם האנשים ברחוב כדי לבדוק את נושא מועמדותו לנשיאות מצרים(צילום: EPA)
בריאיון טלוויזיוני ששודר עמו אמר שפיק שהוא שוקל עדיין את מועמדותו לנשיאות ובודק את הרעיון בעת שהייתו במצרים, והכחיש שהרשויות המצריות חטפו אותו. "היום אני נמצא כאן במדינה, אז אני חושב שאני חופשי להמשיך לדון בנושא, לחקור ולרדת לדבר עם אנשים ברחוב, אז יש סיכוי עכשיו לחזור יותר ולראות בדיוק מה נדרש, להרגיש אם זו הבחירה ההגיונית", אמר שפיק. הריאיון לערוץ הטלוויזיה הפרטי Dream TV היה למעשה הופעתו הפומבית הראשונה של שפיק מאז עזב את איחוד האמירויות ביום שבת.

 

עד ראייה: כלי רכב של הרשויות ליוו את שפיק מנמל התעופה בקהיר

שפיק, לשעבר מפקד חיל האוויר המצרי, שר וראש ממשלה, נתפש על ידי מבקריו של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי כמועמד שיכול לקרוא תגר על מפקד הצבא לשעבר שצפוי להתמודד על כהונה שנייה בתפקיד. לפי שעה לא ברור בדיוק מה עבר על שפיק מאז נחיתתו בקהיר. ביום רביעי הוא הכריז במפתיע מאיחוד האמירויות, מקום נמגורים הנוכחי של משפחתו, שהוא רץ לנשיאות מצרים ב-2018.

 

משפחתו של שפיק מסרה שביום שבת הוא נלקח מביתו על ידי רשויות איחוד האמירויות והוטס במטוס פרטי בחזרה לקהיר. עד ראייה סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס שהרשויות המצריות ליוו את שפיק בשיירת כלי רכב מנמל התעופה בקהיר. "אנחנו לא יודעים דבר עליו מאז שעזב אתמול את הבית", אמרה בתו של שפיק, מיי, לסוכנות רויטרס. "אם הוא גורש הוא היה צריך כבר להיות עכשיו בבית, ולא פשוט להיעלם. אנחנו מגדירים אותו כחטוף".

עדיין לא הודיע אם יתמודד לכהונה שנייה. עבד אל-פתאח א-סיסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עדיין לא הודיע אם יתמודד לכהונה שנייה. עבד אל-פתאח א-סיסי(צילום: EPA)

משפחתו של ראש ממשלת מצרים לשעבר ועורכת דינו מסרו שהן מתכננות להגיש תלונות למשרד התובע בנוגע למקום הימצאו של שפיק. הרשויות באיחוד האמירויות אישרו שהוא יצא משטחן, אולם לא פירטו מעבר לכך.

 

בין חרירי לשפיק

מקור במשרד הפנים מסר: "אנחנו לא יודעים שום דבר לגבי שפיק. לא עצרנו אותו ולא קיבלנו בקשות מהתביעה לעצור אותו או להשיב אותו".

 

עזיבתו הפתאומית של שפיק את איחוד האמירויות אירעה כמה שבועות אחרי שגורמי ממשל לבנוניים האשימו את סעודיה בהתערבות בענייני ארץ הארזים בכך שאילצה את ראש הממשלה הלבנוני סעד אל-חרירי להתפטר מתפקידו כשהחזיקה אותו בידיה בניגוד לרצונו.

 

סעודיה הכחישה את הטענות שהועלו נגדה, אולם התפטרותו המוזרה והמפתיעה של חרירי בסעודיה גרמה למשבר גדול בין ביירות לבין ריאד ודחפה את לבנון לתוך המאבק האזורי בין סעודיה ובעלות בריתה הסוניות במפרץ לבין איראן השיעית. 

 

 

נשיא מצרים א-סיסי נחשב לבעל ברית של איחוד האמירויות וסעודיה ותומכיו טוענים שהוא מהווה גורם מפתח ליציבות המדינה הערבית הגדולה בעולם. מנגד, מבקריו של א-סיסי טוענים שהוא מסמס את החירויות שהרוויחו המצרים לאחר מהפכת 2011 שבה הודח מובארק ושאחריה נשלחו מאות מתנגדי משטר לכלא.

 

ר"מ מצרים לשעבר עדכן את איחוד האמירויות בכל צעדיו

א-סיסי זכה לתמיכת מדינות המפרץ, והוא מציג את עצמו כחומת מגן במלחמה נגד האיסלאם הקיצוני מאז שהוביל את ההפיכה הצבאית נגד הנשיא האיסלאמיסטי מוחמד מורסי ב-2013, אז כיהן בתפקיד מפקד הצבא. מורסי היה איש "האחים המוסלמים" ועם הדחתו מהתפקיד הוא נשלח לכלא והועמד למשפט ביחד עם בכירים רבים בתנועתו שהוצאה מחוץ לחוק במצרים.

 

שפיק הפסיד למורסי בבחירות לנשיאות מצרים ב-2012 בפער קטן מאוד (3 אחוזים), והוא כאמור הצטרף השבוע למרוץ לנשיאות, שבו נמצאים כמה מועמדים פחות בולטים ומוכרים כמוהו, שאין להם ממש סיכוי לנצח את א-סיסי ב-2018.

 

לאחר ארבעה עשורים בצבא שפיק שיווק את ניסיונו הצבאי כאחד מנקודות החוזק שלו בבחירות ב-2012. אלא שלאחר הפסדו בבחירות הוא ברח לאיחוד האמירויות לאחר שביוני 2012 הוגש נגדו כתב אישום בגין שחיתות. ראש ממשלתו לשעבר של מובארק הכחיש את האישומים נגדו ואמר שהם נבעו ממניעים פוליטיים.

 

משפחתו של שפיק סיפרה שבעת שהייתו במדינה הוא זכה לאבטחה צמודה בביתו מסביב לשעון ותמיד דיווח לרשויות המקומיות על מקום הימצאו. זמן קצר לאחר שהכריז שהוא יתמודד על נשיאות מצרים ביום רביעי, הוא טען שתנועתו הוגבלה. אלא שמאוחר יותר מסרה משפחתו באיחוד האמירויות שהוא קיבל ערובות לכך שיוכל לטוס למצרים. "שפיק היה צריך ככל הנראה לספר לרשויות באיחוד האמירויות על כל הצעדים שלו מאז שהגיע למדינה ב-2012, אבל הפעם הוא לא עשה זאת מסיבות לא ידועות. אולי הוא חשב שהן לא ייתנו לו לעזוב", אמר דיפלומט מהאזור. "מסיבה זו הוא נחסם בפעם הראשונה". עם זאת, בתו של שפיק אמרה שמתוך נימוס הוא עדכן את איחוד האמירויות על תוכניתו לנסוע לצרפת.

 

הצהרתו השנייה של שפיק שאינו יכול לנסוע למקום חפצו פורסמה ברשת אל-ג'זירה הקטארית, שלטענת איחוד האמירויות ומצרים משמשת שופר לתנועת "האחים המוסלמים". רשת החדשות הקטארית דוחה את הטענות נגדה.

 

בתו של שפיק אמרה שסרטון וידאו שבו דיבר אביה הודלף לאל-ג'זירה ושהוא הוכן ליתר ביטחון בלבד. אלא שבמצרים ניצלו כלי התקשורת הממסדיים ואלה שתומכים במשטר א-סיסי את הסרטון כדי לתקוף את המועמד החדש לנשיאות מצרים. עיתונים ממסדיים כינו את שפיק "המרשל המעופף" וכתבו שעורך דינו סגר לו עסקות עם כלי תקשורת שאוהדים את "האחים המוסלמים" כדי לעזור לקמפיין הבחירות שלו לנשיאות מצרים. כלי התקשורת אלה לא סיפקו שום הוכחה לטענותיהם.

 

שני עורכי דין פרטיים הגישו תלונות נגד שפיק במשרד התובע המצרי בגלל הסרטון שלו שהופיע באל-ג'זירה. גורם המערכת המשפט המצרית מסר אמש ששפיק לא עומד למשפט פלילי במצרים. לדבריו, הוא זוכה או שהאישומים נגדו בוטלו בעבר בכמה תיקים, כולל בתיק השחיתות.

 

נשיא מצרים א-סיסי עדיין אל הכריז על כוונתו להתמודד על כהונה שנייה, ואמר שהוא ימלא אחר רצון העם לאחר שיציג את הישגיו בחודשיים הקרובים. תומכיו דוחים את הביקורת נגדו על הפרת זכויות אדם ואומרים שכל צעד הכרחי למען הביטחון על רקע הטרור האיסלאמיסטי שגרם למותם של מאות שוטרים וחיילים מצריים. עם זאת, ממשלתו של א-סיסי מתקשה לנצח את הטרור האיסלאמיסטי בצפון סיני, ובשנה האחרונה ביצעה כמה רפורמות צנע כואבות שנועדו לשפר את המצב הכלכלי, שלטענת מבקריו של א-סיסי מזיק לפופולריות שלו.

פורסם לראשונה 03/12/2017 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
במצב רפואי טוב. שפיק
צילום: רויטרס
מומלצים