שתף קטע נבחר

הנה זה בא: פסטיבל החורף בגליל

סדנה אישית להכנת כלי זכוכית, מסעדת דגים שדווקא הקובה מככב בה, טעימות יין וגראפה מקומיים או טיול בין כפר ערבי לכפר דרוזי משולב בטעימות ממאכלי המקום. ב-21 בדצמבר יחל פסטיבל החורף המסורתי של זמן גליל מערבי, שיכלול פעילויות לכל המשפחה. רגע לפני שזה קורה, יצאנו לדגום כמה מהן

זה קורה בכל שנה בשלהי חודש דצמבר: הגליל לובש חג ומתקשט לכבוד חג המולד וחג החנוכה. עמותת זמן גליל מקיימת, זו השנה השישית, את פסטיבל החורף שכולל 30 אירועים שונים בשלושה ימים בין התאריכים 21-23 בדצמבר. הנה כמה מהם:  

 

סדנה להכנת לחמי מחמצת בנהריה

בתוך שכונת רסקו הוותיקה בנהריה, בצל עצים גדולים שמקיפים את הבית, שוכנת "בריוש", מאפיית בוטיק של חגית שטרן. למה בריוש? החיים לקחו את חגית לפני שנים רבות לצימר בצרפת, שהגיש לה לארוחת בוקר את הלחם המאוד עוגתי הזה, והיא נפלה בטעמו הממכר.

נפלה לטעמו של הבריוש. חגית שטרן (צילום: דורון קופרשטין) (צילום: דורון קופרשטין)
נפלה לטעמו של הבריוש. חגית שטרן(צילום: דורון קופרשטין)

מאז הספיקה לעשות הסבה מקצועית, למדה אפייה בצרפת ובגרמניה וחזרה להקים את "בריוש". תחילה היה צמוד למאפייה בית קפה, אבל לפני כשנה החליטה להתמקד רק במה שהיא אוהבת באמת - אפייה. "בריוש" מספקת את מאפיה לכל בתי הקפה באיזור. בפסטיבל הקרוב תעביר שטרן סדנה להכנת לחמי מחמצת מ-3 קמחים. הסדנה כוללת ארוחת ערב קלה.

  • כמה: 235 שקל לאדם
  • לתיאום: 077-4260520

 

סדנה להכנת כלי זכוכית בחניתה

פסל הזכוכית דני קלדרון, שהקים ב"בצלאל" את המחלקה ללימודי זכוכית, עשה עלייה לגליל מעיר הולדתו ירושלים. תחילה עסק בעיקר בפיסול, והיום הוא מתרכז בייצור של פריטים שימושיים כמו קערות, צלחות וכלי נוי - כולם מזכוכית, וחשוב מכל - כולם עשויים בעבודת יד. בית המלאכה שלו בקיבוץ חניתה מייצר כ-1,000 פריטים מדי יום, ועיקר עבודתו מול רשתות של מלונות פאר שמזמינים ממנו כלי הגשה מזכוכית שמעוצבים במיוחד עבורם על-פי אופי וסגנון המלון. ולדורף אסטוריה בירושלים, רשת מלונות ישרוטל ובית מלון חדש במקאו הם חלק מלקוחותיו.

מייצר כלי זכוכית בעבודת יד. דני קלדרון (צילום: דורון קופרשטין) (צילום: דורון קופרשטין)
מייצר כלי זכוכית בעבודת יד. דני קלדרון(צילום: דורון קופרשטין)

במסגרת הפסטיבל יערוך קלדרון במקום שני סוגים של אירועים: בראשון ייערך סיור בבית המלאכה במסגרתו יכינו המשתתפים בעצמם כלי זכוכית, ובשני, שמיועד לזוגות, יוגש יין או פונץ' חם, ייערך מפגש עם קלדרון ולסיום יכינו בני הזוג פריט זכוכית משותף באינטרפטציה אישית.

  • כמה: 70-380 שקל
  • לתיאום: 04-9823030

 

טעימות יין וארוחת מלכים בקיבוץ תובל

מתוך התחביב ליין נולד יקב שטרן של ג'וני שטרן שקם לפני 13 שנה והיום מייצר למעלה מ-30 אלף בקבוקים. ביקב מייצר שטרן יינות אדומים (בטעמים עמוקים במיוחד, חלקם זכו במדליות רבות בתחרויות בעולם), יין לבן ורוזה. הכרמים של שטרן פרושים על פני רמת הגולן והגליל העליון.

ג'וני שטרן מיקב שטרן. יהיה גם טעים (צילום: אנטולי מיכאלו) (צילום: אנטולי מיכאלו)
ג'וני שטרן מיקב שטרן. יהיה גם טעים(צילום: אנטולי מיכאלו)

ליקב שלו מגיעים מבקרים כדי לטעום את היינות ולאכול. במסגרת הפסטיבל תוגש במקום ארוחת מלכים שתכלול שש מנות בליווי קברנה פרנק, יין הדגל של המקום, מתשע שנות בציר שונות.

  • כמה: 320 שקל לאדם
  • לתיאום: 054-3034361

 

בראנץ' עם טאפאסים בקיבוץ כברי

על רכס ההר שמשקיף על העמק שמתחתיו, במבנה ששימש בעבר בית התרבות של קיבוץ כברי, שוכנת מסעדת אדלינה הוותיקה שחגגה לא מכבר 15 שנות קיום. את המסעדה פתח אמיר אופנהיימר ביחד עם אביו. סבו של אופנהיימר, הוגו, היה זה שפתח לפני 77 שנה את מסעדת פינגווין המיתולוגית (שעדיין קיימת) מנהריה.

אדלינה. על רכס ההר בכברי (צילום: יעל האן) (צילום: יעל האן)
אדלינה. על רכס ההר בכברי(צילום: יעל האן)

התפריט כאן גמיש וכולל טאפאסים ומנות ביסטרו גליליות וים תיכוניות. בגלל המיקום הנוח, 10-15 דקות נסיעה מנהריה ומשאר הקיבוצים שמסביב, נוח לקפוץ לכאן לארוחת ערב רומנטית או לבראנץ' הזוגי המשתלם שכולל שבעה טאפאסים מעולים (הכרובית בטחינה מנצחת), מנה עיקרית, שתיה וקינוח.

  • כמה: 70 שקל לאדם
  • לתיאום: 04-952-3707

 

ארוחת חג מולד בתרשיחא

"יש אירועים שאתה עושה בשביל הנפש והנשמה", אומר עלאא סוויטאת, השף והבעלים של מסעדת אלומה הוותיקה בתרשיחא. את ארוחת המולד הוא מקיים כבר חמש שנים ברציפות, וכל פעם נהנה מחדש. בערב הזה מגיש סוויטאת את הטוב ביותר, ומבשל הכל לעיני האורחים במטבח נייד שהוא פותח במרכז המסעדה.

אירוע לנפש. אלומה (צילום: עלאא סוויטאת) (צילום: עלאא סוויטאת)
אירוע לנפש. אלומה(צילום: עלאא סוויטאת)

בשרים, דגים, יין ומיטב גידולי הגליל ירכיבו יחדיו את ארוחת המולד החגיגית שתכלול כמו בכל שנה ביקור פתע של סנטה קלאוס שיעניק לסועדים מתנות. יינות ירדן, שמפניה ושוטים של וודקה להרמת המורל יוגשו ללא הגבלה.

  • כמה: 270 שקל לאדם
  • לתיאום: 04-9574477

 

סיור לילי מודרך בין כפר יאסיף לג'ת

מדריכת הטיולים איילת בר-מאיר מחוברת כבר למעלה משני עשורים לתושביה הערבים והדרוזים של הגליל. זה מה שגרם לה לעשות הסבה מהדרכה בחברה להגנת הטבע להדרכה בכפרים שמסביב לביתה בכפר ורדים, "כי הסיפור כאן זה האנשים", היא אומרת, "לא רק הטבע". במסגרת הפסטיבל תוציא בר-מאיר קבוצות לסיור לילי שיחל בשעה 17:00 ברחבת השוק של כפר יאסיף מהחומוס של אבו אדהם, אליו מגיעים במיוחד אנשים ממרכז הארץ שטוענים שהחומוס כאן הוא הטוב ביותר. משם פונים לאיזור העילי של הכפר, בו גרים בשלום נוצרים, מוסלמים ודרוזים. ההיסטוריה העשירה של כפר יאסיף עוברת בין שש הכנסיות שנמצאות במקום לבין סיפורים אישיים של התושבים, חלקם מצויים בספרה של בר-מאיר "ימי הכלולות של ג'ואנה", וקטעים ממנו יוקראו במקומות בהם התרחשו.

הכנסיה האנגליקנית בכפר יאסיף (צילום: דורון קופרשטין) (צילום: דורון קופרשטין)
הכנסיה האנגליקנית בכפר יאסיף(צילום: דורון קופרשטין)

מכאן ממשיכים בנסיעה במעלה ההר לכבר הדרוזי ג'ת. תחילה מגיעים לרחבת עץ האלון העתיק של הכפר, שם התכנסו בימים עברו כוהני הדת המקומיים, והיום מגיעים לכאן כלות וחתנים לפני יום חתונתם לקבלת מזל, או סתם כאלו שרוצים חיים מוצלחים יותר. מפה ממשיכים במעלה ההר אל קברו של איש הדת הדרוזי אבו ערוס וממשיכים אל עבר ביתה של ג'נט, שמגישה אוכל דרוזי מקומי.

  • כמה: 90 שקל לאדם (כולל טעימות דרוזיות)
  • לתיאום: 054-6378901

 

ארוחה דרוזית מסורתית בכפר ג'ת

למטבח של ג'נט ובתה חייבים להגיע לא רק בגלל האוכל המדהים שהיא מגישה, אלא גם בגלל הסיפורים. נתחיל עם האוכל - ג'נט מוציאה לשולחן את מיטב המנות הדרוזיות. מקלובה, מג'דרה, קובה ממולא בבשר, קציצות בשר בטחינה חמה וקישואים ממולאים הם רק חלק ממה שתמצאו על השולחן העמוס.

ג'נט ומטעמיה בכפר ג'ת הדרוזי (צילום: דורון קופרשטין) (צילום: דורון קופרשטין)
ג'נט ומטעמיה בכפר ג'ת הדרוזי(צילום: דורון קופרשטין)

אחרי שמסיימים לאכול פורשים לסלון, אז מתחיל החלק המעניין באמת. ג'נט מספרת את סיפורם המרתק של הוריה, שהתגוררו בסוריה ועבדו במשך שנים רבות עם המוסד הישראלי. הם למעשה היו חלק מארגון שמנה 18 תושבים מקומיים, שהקימו את התשתית לשליחותו של אלי כהן לסוריה. ההורים נאלצו לברוח מסוריה זמן קצר לפני שכהן נתפס ונתלה. את המחיר שילמו בני משפחה אחרים שנשארו. הם נתלו במצוות השלטונות, למרות שלא היו מעורבים בעניין. לצד הסיפורים המרתקים מוגשים לשולחן קפה חזק עם הל, עוגיות תמרים טעימות וקינוח של אורז עם חלב מתוק.

  • מחיר: בתיאום מראש
  • לתיאום: 054-650-3090

 

טעימות גראפה בקיבוץ חניתה

דלת ליד בית המלאכה של אומן הזכוכית דני קלדרון (ראו מעלה), שוכנת "יוליוס" - מזקקת הגראפה היחידה בישראל בבעלותו של מבקר האוכל לשעבר יובל (ג'וב) הרגיל. לפני כ-10 שנים החליט הרגיל לעזוב את תל-אביב ולחזור לגור בצפון, שם נולד וגדל. הוא ייבא לכאן ציוד זיקוק מגרמניה והחל לייצר גראפה מענבים, אתרוגים, אפרסקים ופירות נוספים שהאדמה המקומית מביאה.

יובל (ג'וב) הרגיל. חזר לצפון לייצר גראפה (צילום: יח"צ) (צילום: יח
יובל (ג'וב) הרגיל. חזר לצפון לייצר גראפה(צילום: יח"צ)

הוא החל במזקקה קטנה ליד כפר יאסיף ולאחרונה עבר למקום גדול יותר בקיבוץ חניתה, שכולל (מלבד נוף מדהים של העמק הפרוס מטה) מרכז מבקרים גדול. הרגיל מארח כאן את כל מי שרוצה לעשות הפסקת אלכוהול קצרה ולשמוע הסברים על התהליך המיוחד של ייצור הגראפה. אפשר לשבת ולטעום את סוגי הגראפה השונים, לנשנש לחם וגבינות מקומיות וגם לצאת לדרך עם בקבוק או שניים למזכרת. האירוע במסגרת ימי הפסטיבל כולל מפגש עם הרגיל, שיספר את סיפורו האישי על הקשר שלו לאלכוהול, הרצאה על ההיסטוריה של הזיקוק וזיקוק הפירות ("או דה וי") וטעימת אלכוהול בעבודת יד משישה סוגים סביב שולחן עם כיבוד קל.

  • מחיר: טעימות - 50 שקל; בקבוקים הביתה - מ-127 שקל - הביקור במקום בתיאום מראש בלבד
  • לתיאום: 050-8880858

 

דגים מעולם אחר בעכו

אחרי שטייל ברחבי ישראל ובישל במספר גדול של מסעדות (בין השאר בכרמלה בנחלה ז"ל), עזב עלאא מוסא לשבדיה, שם עבד בשלוש מסעדות עטורות כוכבי מישלן. לפני כחמש שנים החליט לחזור לישראל וליישם את מה שלמד. הוא פתח את "אלמרסא" שיושבת על חוף ימה של עכו, סמוך למעגן הסירות. גדולתו של המקום היא בהתחדשותו המתמדת. מוסא מקפיד לשנות את התפריט מדי שנה כמעט ומביא לאזור טעמים חדשים.

קובה עכאויה ודגים. אלמרסא (צילום: חיים יוסף) (צילום: חיים יוסף)
קובה עכאויה ודגים. אלמרסא(צילום: חיים יוסף)

יש כאן מנות שעבורן שווה להגיע כמעט מכל מקום. הקובה עכאויה, למשל הוא סיפור חייו של עלאא על צלחת - קובה דק דק ממולא בפירות ים ומוגש מעל סלט עדשים שחורות עם לאבנה של עיזים וקרם חומוס עדין. כמה שזה טעים. בעיקריות בלט פילה הלוקוס שהונח על תבשיל פריקה מעולה בליווי עולש, לאבנה חרפרפה ולימון כבוש. הקינוח המנצח, מה לעשות - הקנאפה שמוגשת חמימה לשולחן ומנצחת כל קינוח אפשרי אחר. לאחרונה נפתח במקום בר יין, שפועל כל יום החל מהשעה 18:00, ומוגשות בו מנות טאפאס מהמסעדה.

  • כמה: עסקיות מ-59 שקל, ערב מ-92 שקל לעיקרית
  • לתיאום: 053-9438661

 

לישון בדירה מפונפנת באמצע מושב בן עמי

מבחוץ זה לא נראה מבטיח. מבנה צנוע, שמזכיר מגורי קיבוץ. אלא שברגע שדלת הכניסה נפתחת, מתגלה התמונה המלאה. הדירות של עמית בר און ממושב בן עמי נראות כמו דירות יוקרה מעוצבות בתל אביב. במקום שלוש דירות דופלקס עם שתי קומות ודירה אחת גדולה בקומה שניה. כל דירה יכולה להלין עד תשעה אנשים בנוחות.

מעוצב ומאובזר. בר און במושב בן עמי (צילום: דורון קופרשטין) (צילום: דורון קופרשטין)
מעוצב ומאובזר. בר און במושב בן עמי(צילום: דורון קופרשטין)

העיצוב מודרני עם קווים חמים והרגשה נקייה. לבן, אפור ועץ אלון שולטים בכל פינה. המטבח מאובזר לחלוטין וניתן לבשל כאן ארוחות. לדירות הדופלקס צמודה חצר פרטית, ומי שמגיע לכאן עם ילדים יוכל ליהנות מטרמפולינה שממוקמת בחצר. המושב נמצא כ-10 דקות נסיעה מנהריה וקרוב לכל האטרקציות המקומיות.

  • כמה: מ-300 שקל ללילה לזוג (120 שקל לכל אדם נוסף)
  • לתיאום: 054-2152554

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון קופרשטין
30 אירועים בפסטיבל הגליל 2017
צילום: דורון קופרשטין
מומלצים