שתף קטע נבחר

הרודן שראה הכול הלך רחוק מדי - וחוסל

עלי עבדאללה סאלח שלט ביד רמה בתימן במשך 33 שנה, והפך למנהיג נוסף שמודח באביב הערבי. בניגוד לאחרים הוא נשאר בשטח, בזכות ברית מפתיעה עם המורדים החות'ים שמקבלים סיוע מאיראן. אחרי משבר ביחסים הוא קרץ לסעודיה - והיום שילם בחייו

אחת הקריקטורות שהופצו בעיתונות הערבית בימים האחרונים דימתה את נשיא תימן המודח עלי עבדאללה סאלח, שחוסל היום (ב'), לבובת עץ שנעה כל העת על הציר שבין "בעל ברית" ל"אויב". הכותרת של אותה קריקטורה סמלית הייתה "ההתהפכויות של הנשיא המודח". היכולת של סאלח "להתהפך" סייעה לו לשרוד בפוליטיקה המזרח תיכונית הבלתי אפשרית. אך נראה שהפעם החלטתו לפתוח חזית עם מי שסייעו לו לעשות קאמבק היה מהלך אחד יותר מדי.

 

עלי עבדאללה סאלח. שלט בתימן במשך 33 שנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עלי עבדאללה סאלח. שלט בתימן במשך 33 שנה(צילום: רויטרס)
 

אחרי הידיעה על דבר מותו היום פורסמה תמונה של סאלח בשורה אחת עם חוסני מובארק, מועמר קדאפי וזין אל-עבאדין בן עלי, לשעבר נשיא תוניסיה. ארבעת המנהיגים איבדו את שלטונם במהלך "האביב הערבי". בניגוד לשלושת האחרים סאלח, הרודן ששלט ביד רמה בתימן במשך 33 שנה, הצליח להמשיך לפעול בזירה הפוליטית.

 

ב-23 בנובמבר 2011 חתם סאלח על הסכם להעברת השלטון בחסות סעודיה לסגנו, עבד רבו מנסור האדי, אחרי חודשים ארוכים של הפגנות דמים מצד בני עמו שסובלים כבר במשך שנים מאבטלה גואה ומעוני מחפיר. סאלח בן ה-73 הסכים לוותר על השלטון במסגרת הסדר אזורי שהתוו מדינות המפרץ, שבו קיבל חסינות מצעדים משפטיים נגדו על הפעלת אלימות נגד המפגינים בימי ההתקוממות נגדו.

ארבעת המודחים: מובארק, קדאפי, סאלח ובן עלי ()
ארבעת המודחים: מובארק, קדאפי, סאלח ובן עלי

בין בעל ברית לאויב. סאלח בקריקטורה בעיתונות הערבית ()
בין בעל ברית לאויב. סאלח בקריקטורה בעיתונות הערבית
בזמנו האשים סאלח את ארה"ב וישראל כמי שעומדות מאחורי הדחתו. בחודשים לפני שפינה את הכיסא הוא ניצל מניסיון התנקשות במסגד בצנעא. הוא ספג כוויות קשות בפניו, וטופל בסעודיה ובארה"ב. סאלח נסע לארה"ב ונעלם לתקופה מהתודעה העולמית, אך לא ויתר ולא נתן ל"אביב הערבי" לנצח אותו. הוא תמיד נשאר פעיל מאחורי הקלעים וחיפש את שעת הכושר לקאמבק – כלומר לנקום במי שהביא להפלתו (מדינות המפרץ, המערב ושות').

 

האויב של האויב שלי הוא החבר שלי

במשך שנים התעמת סאלח עם המורדים החות'ים הנתמכים על ידי איראן, במאבקי שליטה בשל רצונם לקבל זכויות. בין 2004 ל-2011 היו בין הכוחות של סאלח לחות'ים חמישה עימותים מזוינים. החות'ים תמכו בהתקוממות נגדו ב-2011, אך הדחתו שינתה את מפת האינטרסים. השנאה של המורדים למחליפו מנסור האדי, לארה"ב ולסעודיה, יצרה בין האויבים לשעבר זהות אינטרסים.

התעמת בעבר עם החות'ים - עד שהאינטרסים הפכו זהים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
התעמת בעבר עם החות'ים - עד שהאינטרסים הפכו זהים(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
  

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מנהיג המורדים אל-חות'י ()
מנהיג המורדים אל-חות'י

שיתוף הפעולה יצא מהמחשכים בספטמבר 2014, אז הצליחו החות'ים להשתלט על מוקדי שלטון בתימן – בראשם בבירה צנעא. בשיא המאבק, במרס 2015, הצליחו המורדים להדוף את כוחותיו של עבד רבו מנסור האדי בעיר הנמל החשובה עדן בדרום המדינה. ההתפתחות נתנה את האות לתחילתו של המבצע הדרמטי של הקואליציה הערבית – בראשות סעודיה ואיחוד האמירויות – נגד המורדים החות'ים בתימן כדי להחזיר את השליטה להאדי – "הנשיא הלגיטימי" שבזמנו נמלט לסעודיה.

 

סאלח התייצב אז לצד החות'ים, וקרא להפסיק את מבצע "סופה נחרצת" – ולהתחיל בדיאלוג. מאז הפך סאלח לבן ברית של החות'ים נגד "התוקפנית הסעודית-אמריקנית". המבצע בתימן, חשוב לומר, גם החריף את השסע השיעי-סוני. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה תקף את סעודיה בצורה חסרת תקדים בעקבות המבצע, מה שהלהיט את היצרים בין סעודיה לאיראן עוד יותר.

המורדים חוגגים ליד ביתו של סאלח, היום (צילום: AP) (צילום: AP)
המורדים חוגגים ליד ביתו של סאלח, היום(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

ליד הבית שהופצץ (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ליד הבית שהופצץ(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

השותפות של סאלח ומנהיג החות'ים, עבד אל מאליכ בדר א-דין אל-חות'י, החלה לחרוק בחודשים האחרונים. שלל תקריות בין כוחותיו של סאלח לבין המורדים החות'ים בבירה החלו להעיב על היחסים בין הצדדים על רקע של מאבקי השליטה. שני המנהיגים נאלצו גם להתערב אישית כדי להרגיע את הרוחות.

 

דיווחים: 200 מאנשיו של סאלח הוצאו להורג

בימים האחרונים משהו התרחש מתחת לפני השטח. בין הצדדים שוב פרצו עימותים, הפעם כשהחות'ים הואשמו שפלשו למסגד של אנשי סאלח ותקפו את אנשיו ומקרוביו. ההאשמות נדחו, אך את הגלגל הפעם אי אפשר היה להחזיר לאחור. בשבת בבוקר הוציאה מפלגתו של סאלח הודעה שבה היא קראה שלא לציית יותר לפקודות של החות'ים ורק לפקודות של המפלגה. סאלח קרץ למדינות המפרץ כשקרא לפתוח דף חדש עם השכנים - ותקף את המורדים בצורה חסרת תקדים.

 

כלי התקשורת המזוהים עם סעודיה ואיחוד האמירויות שסלדו מסאלח, וראו בו כאיש שאפשר לחות'ים לעלות לגדולה, החלו להחמיא לו. השינוי בעמדתו היה צעד אחד רחוק מדי, גם עבור מי שהצליח לשרוד עשרות שנים וראה הכול בפוליטיקה המזרח תיכונית.

 

המורדים אמרו שסאלח נהרג כשהיה בשיירה שיצאה מצנעא, עם בכירים אחרים במפלגתו. בנוסף הופצץ ביתו בבירה. מנהיג החות'ים אמר שהמורדים סיכלו מזימה גדולה נגד העם התימני ואמר שחיסולו הוא מכה קשה לקואליציה שמובילות סעודיה ואיחוד האמירויות. דובר המורדים אמר שהועברו מסרים מוצפנים בין סאלח לאיחוד האמירויות, רוסיה וירדן. ברשת אל-ערבייה וברשת סקיי בערבית דיווחו הערב שהחות'ים הוציאו להורג 200 אנשיו של סאלח, אך הדיווחים טרם מאומתים. המורדים הכחישו שהתעללו בגופתו של סאלח.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עלי עבדאללה סאלח
צילום: רויטרס
מומלצים