שתף קטע נבחר

"הבדיקה שיכלה להציל אותי"

ועדת סל התרופות תדון היום בערעור על ההחלטה שלא להכליל השנה בסל את הבדיקה לגילוי מוקדם של סרטן ריאות. רגע לפני הדיון המכריע, החולים הקשים מסבירים שהבדיקה המיועדת למעשנים כבדים מעל גיל 50 יכולה הייתה לחסוך מהם סבל רב

חברי ועדת סל התרופות ידונו היום (ג') בשאלה האם להכליל את הבדיקה לגילוי מוקדם של סרטן הריאה במסגרת תקציב הסל, זאת לאחר שבשבוע שעבר הוגש ערעור על ההחלטה שלא להכלילה בסל השנה.

 

בדיקה לגילוי מוקדם לסרטן ריאה מיועדת לגברים ולנשים מעל גיל 50 שמעשנים או עישנו בעבר לפחות קופסת סיגריות אחת ביום במשך שלושים שנה ויותר.

 

הבדיקה כוללת סי־טי המתבצע אחת לשנה עם עוצמת קרינה נמוכה, בדומה לממוגרפיה. המטופל עובר שיקוף שנמשך כחמש עשרה שניות, ולאחר מכן מקבל הרדיולוג את הצילום ומנתח את הממצאים, שיכולים להעיד על הופעת הגידול.

 

הסרטן הקטלני ביותר

סרטן הריאה הוא הקטלני ביותר ואחראי על כשליש מהתמותה מהמחלה בישראל. אונקולוגים רבים סבורים שאבחון מוקדם מאפשר הצלת חיים, ועל פי ההערכות עלות אלף בדיקות משתווה לעלות הטיפול בחולה אחד.

 

"לצערנו מרבית החולים מאובחנים בשלב מתקדם, כאשר מחלתם מפושטת וסיכויי הריפוי צונחים בצורה קשה, וזאת למרות הנגישות לטיפולים מתקדמים ומודרניים", אומר פרופ' ניר פלד מנהל המערך האונקולוגי בבית החולים סורוקה ואחד המומחים הגדולים בעולם בסרטן ריאה. "בדיקת סקר לאוכלוסיה בסיכון הוכיחה באופן חד משמעי את היכולת לאבחן סרטן ריאה בשלב מוקדם, המאפשר ניתוח וריפוי ובכך להציל חיים".

 

חנה דויטש. הבדיקה יכלה למנוע ממני סבל רב (צילום: עמית שעל) (צילום: עמית שעל)
חנה דויטש. הבדיקה יכלה למנוע ממני סבל רב(צילום: עמית שעל)

חנה דויטש (61) חולה בסרטן הריאה, אמרה אתמול כי לו הייתה עוברת בדיקת סקר לגילוי מוקדם, ייתכן וניתן היה למנוע ממנה סבל רב. "למרות שאני מוגדרת במחשב קופת חולים מזה כמה שנים כמעשנת כרונית כבדה, מעולם לא נשלחתי להיבדק אם חליתי בסרטן ריאה, כי בדיקה כזו אינה כלולה בסל", היא אומרת.


גם דפנה רזון קוראת לחברי הועדה לשנות את החלטתם. "אני מעשנת כבדה למעלה מ־40 שנה. עקב שיעול טורדני לפני כשלוש שנים נשלחתי לצילום ריאה על ידי רופאת המשפחה. אחרי מספר בדיקות וטיפולים נמצאו ממצאים של סרטן בריאות ובכבד.

 

"יש לי תחושה שמגלים כלפינו חוסר אכפתיות כי אנחנו מעשנים, אבל לא מגיע לנו למות בגלל זה". אורי איס (66) אובחן עם סרטן ריאה שלב 4 לפני כארבעה חודשים. עד לפני 12 שנה, עישן איס במשך 30 שנה שלוש קופסאות ביום. "אם הייתה קיימת בדיקת הסקר והייתי מופנה אליה, יכולתי להיות מאובחן בשלב התחלתי, בר ניתוח, מבלי שהסרטן היה מתפשט בכל המוח שלי ומבלי להזדקק לתרופות יקרות", הוא מספר.

 

העמותה הישראלית לסרטן ריאה מנסה בשנים האחרונות להכליל את הבדיקה במסגרת סל הבריאות. "בדיקת הסקר לאבחון מוקדם היא הזדמנות של ממש להציל חיים ולשמור על שלמות משפחות ותעסוקה", אמרה ד"ר שני שילה, מייסדת ומנכ"ל העמותה הישראלית לסרטן ריאה, "זו בדיקה יעילה וזולה. היעדר הנגשתה היא בגדר קיפוח והיעדר טיפול לקבוצת אוכלוסייה שנמצאת בסיכון גבוה לחלות".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
אורי איס. יכולתי להיו מאובחן בשלב התחלתי
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים